ΤΟΠΙΚΑ

Μία γιατρός για επτά χιλιάδες ασθενείς!

μία-γιατρός-για-επτά-χιλιάδες-ασθενεί-851206

Η ενδοκρινολόγος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γεωργία Κάσση καλείται να παρέχει την ιατρική της φροντίδα σε επτά χιλιάδες ασθενείς
Οι χιλιάδες ασθενείς του Νομού Μαγνησίας που ταλαιπωρούνται από σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδή, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις πιο εύκολα μπορούν να δουν τον Υπουργό Υγείας παρά την υπεύθυνη γιατρό ενδοκρινολόγο Γεωργία Κάσση, η οποία καλείται καθημερινά να διεκπεραιώσει 45 ραντεβού με ασθενείς της!!! Με δεδομένο ότι πρόκειται για σοβαρότατες παθήσεις, οι οποίες χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, είναι καθημερινά τα περιστατικά έντονης διαμαρτυρίας ασθενών προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου τα τελευταία χρόνια.
Η μοναδική ενδοκρινολόγος των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, αφού μόνο στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας υπάρχει ανάλογη ειδικότητα, καλείται να παρέχει την ιατρική της φροντίδα σε επτά χιλιάδες ασθενείς. Την ενδοκρινολόγο Γεωργία Κάσση δεν επισκέπτονται μόνο οι κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και ευρύτερα της Μαγνησίας αλλά και ασθενείς από τα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα λόγω έλλειψης της αντίστοιχης ειδικότητας από τα Νοσοκομεία των συγκεκριμένων περιοχών. Με έντονα τα σημάδια της κούρασης και της απόγνωσης η γνωστή γιατρός τονίζει «Είμαι αναγκασμένη να εξυπηρετώ ασθενείς από τα Ιωάννινα ακόμα και την Καστοριά, αφού ειδικότητες ενδοκρινολόγου εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Πατρών καθώς και στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για ραντεβού με την ενδοκρινολόγο του Νοσοκομείου Βόλου φθάνει πλέον τους τέσσερις μήνες!
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην απόγνωσή τους πολλοί ασθενείς σταματούν την κ. Κάσση στους διαδρόμους του Νοσοκομείου ή όπου αλλού την συναντήσουν και την παρακαλούν να ρίξει μια ματιά στις εξετάσεις τους, προκειμένου να μην περιμένουν το ραντεβού, «δεν μπορώ να λειτουργώ μ’ αυτόν τον μπακαλίστικο τρόπο, διότι δεν είναι επιστημονικά άρτιος ο τρόπος να μελετήσω βιαστικά την εξέταση της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, πρέπει να έχω την χρονική άνεση ώστε να τη συγκρίνω με τις προηγούμενες εξετάσεις του ασθενούς, προκειμένου τα επιστημονικά συμπεράσματα να είναι σαφή και ολοκληρωμένα» λέει η ίδια.
Σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη η ενδοκρινολόγος κ. Κάση πέρα από τα συγκεκριμένα προβλήματα εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αύξηση του παιδικού διαβήτη τύπου ένα στις αγροτικές περιοχές της Μαγνησίας, την οποία αποδίδει στη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων τα οποία ήδη έχουν απαγορευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης η κ. Κάσση εξέφρασε τον προβληματισμό της πως είναι δυνατόν να υπάρχει αυξητική τάση προβλημάτων με τον θυρεοειδή στο Βόλο από τη στιγμή που ο πληθυσμός ζει σε παραθαλάσσιες περιοχές στην πλειοψηφία του και το ιώδιο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε τέτοια προβλήματα. Η γνωστή ενδοκρινολόγος απέδωσε τέτοιου είδους προβλήματα υγείας σε μεγάλο βαθμό στην αερορύπανση της περιοχής.

Αμεση αντίδραση της Μαρίας Καρρά
Πάντως η νέα Διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρρά με χθεσινές της δηλώσεις, αφού παραδέχτηκε ότι είναι πολλές οι διαμαρτυρίες ασθενών για την έλλειψη δεύτερου ενδοκρινολόγου δήλωσε ότι το ζήτημα τίθεται σε άμεση προτεραιότητα. «Επειδή οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου ενδοκρινολόγου θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο θα ξεκινήσουμε άμεσα τις προσπάθειες για την πρόσληψη επικουρικού γιατρού με τη συγκεκριμένη ειδικότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη μόνιμου ενδοκρινολόγου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έλλειψη ενδοκρινολόγων είναι γενικότερη στα ελληνικά νοσοκομεία αφού οι γιατροί αποφεύγουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής και για την ειδίκευσή τους και για τον διορισμό τους. Τώρα πως εξηγείται μια ειδικότητα ελλειμματική σχεδόν από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να απαιτεί μεγάλο χρόνο αναμονής για τους γιατρούς, μόνο το χάος του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να το εξηγήσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου