ΤΟΠΙΚΑ

Απίστευτο βάθος στο σκάνδαλο του ΙΚΑ

απίστευτο-βάθος-στο-σκάνδαλο-του-ικα-851206

Εικονικά τιμολόγια, εικονικές εισαγωγές σε κλινικές, υπερκοστολογημένες υπηρεσίες έως και 300%, είναι μερικές μόνον από τις πτυχές αυτής της δυσώδους, όπως όλα δείχνουν, υπόθεσης του ΙΚΑ Βόλου και Νέας Ιωνίας, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία και που είχε ως αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας μας να ζημιωθεί με τεράστια ποσά, τα οποία φαίνεται ότι προσπόρισαν οι επιτήδειοι, που λειτουργούσαν ανενόχλητοι επί πολλά χρόνια και λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα.
Τα συνταγολόγια – μαϊμού είναι εκατοντάδες και η έκταση της απάτης ανυπολόγιστη, υποστηρίζει στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, που είναι σε θέση να γνωρίζει τις πρακτικές που υιοθετούνταν επί πολλά χρόνια στα τοπικά υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Το ύψος της απάτης ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας, αν όχι και δεκαετίας, σημείωσε η ίδια πηγή που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Οι ελεγκτές που αναλαμβάνουν τον έλεγχο στο ΙΚΑ Βόλου και Νέας Ιωνίας έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους προς πολλές πλευρές, αφού φαίνεται πως από αμέλεια ή από δόλο υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής ακόμη και δημόσιων υπαλλήλων και δη υπαλλήλων των ΚΕΠ, που παρείχαν τις εξουσιοδοτήσεις για την προμήθεια των πανάκριβων ορθοπαιδικών υλικών από τον συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος εκτελούσε τα συνταγολόγια που υπέγραφαν προηγουμένως οι γιατροί και ελεγκτές του ΙΚΑ.
Συνταγολόγια μεγάλης αξίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν στην αγορά ειδικών γιλέκων αξίας 1.600 ευρώ το καθένα, έναντι της ζώνης που χορηγείται στις περισσότερες περιπτώσεις και που κοστίζει 300 ευρώ, αμαξίδια, νάρθηκες κοκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες συνταγογραφήθηκαν στα ειδικά συνταγολόγια ορθοπαιδικών υλικών που χρησιμοποιούν οι γιατροί (διατακτικές) οκτώ hallow, βοηθήματα που παρέχονται σε όσους έχουν υποστεί κάταγμα της σπονδυλικής στήλης στο ύψος του αυχένα. Το κάθε ένα από αυτά κοστίζει 3.000 ευρώ και είναι ζήτημα, όπως λέγεται, αν ακόμη και το ΚΑΤ στην Αθήνα, που είναι το πλέον εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης κακώσεων στη χώρα, χορήγησε τους τελευταίους μήνες περισσότερα από δύο!!!
Μέχρι στιγμής παραμένει επίσης άγνωστο αν οι ελεγκτές – γιατροί που έφθασαν ήδη στο Βόλο και οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι – ελεγκτές που θα φθάσουν αύριο θα αρκεστούν μόνο στη διαπίστωση και στον εντοπισμό ευθυνών για τα εικονικά τιμολόγια που εκτελέστηκαν από το συγκεκριμένο προμηθευτή ή θα επεκταθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.
Είναι άγνωστο για παράδειγμα σε ποιο βαθμό θα γίνει εξονυχιστική έρευνα για να εντοπιστούν ευθύνες ακόμη και για πιθανές εικονικές εισαγωγές ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική διοίκηση φέρεται να έχει στη διάθεσή της ανάλογες καταγγελίες, ότι δηλαδή παράλληλα με τα συνταγολόγια – μαϊμού παρέχονταν και τέτοιου είδους «υπηρεσίες», με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να ζημιώνεται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι επίσης άγνωστο αν η έρευνα θα επεκταθεί και προς την πλευρά της επιλεκτικής ή μη προσέλευσης ασθενών σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πόλης, για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις (μαγνητικές τομογραφίες).
Εντύπωση σε όλα τα παραπάνω προκαλεί επίσης η προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση ως απόρροια υφαρπαγής συνταγολογίων από τους φοριαμούς του Ιδρύματος στη Νέα Ιωνία και στο Βόλο. Και αυτό γιατί, όπως έγινε αρμοδίως γνωστό, καμία κλοπή δεν δηλώθηκε, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, και όταν η τακτική που εφαρμόζεται για τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς (ημερομηνία παραλαβής και ημερομηνία επιστροφής του συνταγολογίου μαζί με τις σφραγίδες του γιατρού) υπογράφεται από το θεράποντα γιατρό σε ειδικό βιβλίο που τηρεί η προϊσταμένη, ενώ και οι διατακτικές για την παροχή ορθοπαιδικών υλικών εγκρίνονται και από τους προϊσταμένους γιατρούς (προϊστάμενος βάρδιας), που όφειλαν να είχαν δει τη συχνότητα με τα πανάκριβα συνταγολόγια.
Πέρα από αυτό όμως στο ΙΚΑ τηρούνται και μηνιαία στατιστικά δελτία, απ΄ όπου επίσης θα μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος τη συχνότητα προμήθειας ορθοπαιδικών υλικών.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν θα κληθούν να εντοπίσουν οι τρεις ελεγκτές – γιατροί της κεντρικής διοίκησης που έφθασαν προχθές στο Βόλο και που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στην περιοχή μας και όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αύριο Δευτέρα έρχονται επίσης στο Βόλο, ένα ανώτατο στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών και ένα ανώτατο στέλεχος της Διεύθυνσης Παροχών της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ, ενώ αναμένεται να έλθει και ανώτατο στέλεχος των Επιθεωρητών Δημόσια Υγείας, προκειμένου να συνδράμει με τη σειρά του στη διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου