ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχει και φυλετική εκμετάλλευση

υπάρχει-και-φυλετική-εκμετάλλευση-851206

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ουσιαστική προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι η ικανοποίηση του αιτήματος για ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, αλλά είναι ζήτημα που ανήκει στον πυρήνα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας και συνδέεται άρρηκτα με το Κράτος Δικαίου και το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Περαιτέρω, προσθέτει, είναι ένα ζήτημα που άπτεται της ίδιας της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και αποτελεί ουσιώδη όρο για τη διαμόρφωση μιας εύρωστης οικονομίας.
Σημειώνει ωστόσο ότι, παρά τη θετική πορεία και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, ιδίως την τελευταία τριετία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη το επίπεδο αναγνώρισης που αναλογεί στη γυναικεία προσφορά.
Υπογραμμίζει δε, ότι την τελευταία τριετία το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε σειρά θετικών μέτρων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας, της στήριξης της γυναίκας στην προσπάθειά της να συνδυάσει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή και της τόνωσης της γυναικείας απασχόλησης, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας ανθρώπων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευαγγελία Τζαμπάζη δήλωσε ότι «η 8η Μαρτίου δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα μνήμης, σκέψης και δράσης για κάθε γυναίκα στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».
«Σήμερα, ο αγώνας για τα άμεσα προβλήματα των γυναικών αντικειμενικά εντάσσεται στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που περιλαμβάνει και τη φυλετική» υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του «σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού αγώνα, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις νοικοκυρές, τις φοιτήτριες και μαθήτριες».
Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αυτό τον καιρό οι γυναίκες δέχονται πολλαπλή επίθεση στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα τους.
«Η φτώχια» αναφέρει, «αυξάνεται διαρκώς και η πλειοψηφία είναι γυναίκες, που επίσης πλήττονται από την ανεργία, ενώ η εκμετάλλευση στην εργασία κορυφώνεται με κακοπληρωμένη, κάτω του ελάχιστου ορίου, και ανασφάλιστη εργασία, βία και σεξουαλική παρενόχληση και με άμεση απόλυση σε περίπτωση καταγγελίας».
Ακόμη, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η βία κατά των γυναικών είναι σε έξαρση, ενώ οι νόμοι, περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία, κατά της ενδοοικογενειακής βίας και κατά της εξαναγκαστικής πορνείας, αγνοούνται προκλητικά όχι μόνο από τους δράστες, αλλά από τους εργοδότες, τις δικαστικές αρχές, τους δικηγόρους και την αστυνομία.
«Το πιο εξοργιστικό όμως» προσθέτει, «είναι η συμπεριφορά των ΜΜΕ. Πλήρως χειραγωγημένα από την κυβέρνηση, από συντηρητικούς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, προπαγανδίζουν έντεχνα μέσα από τις ειδήσεις, τις συζητήσεις, αλλά και τις τηλεοπτικές σειρές, τις πιο αντιδραστικές απόψεις για τον ρόλο, την παρουσία και τη φύση των γυναικών».
Με τη σειρά της η γενική γραμματέας Ισότητας, Ευγ.Τσουμάνη, υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ουσιατικά βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στην Ελλάδα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου