ΤΟΠΙΚΑ

Για τέλος Μαρτίου έκλεισε το ραντεβού

για-τέλος-μαρτίου-έκλεισε-το-ραντεβού-851206

Τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας φέρονται να κατέληξαν τελικά στην πραγματοποίηση στις 28 και 29 Μαρτίου της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στη Θράκη και εάν τελικά περιοδεύσει ο κ. Γκιουλ στη Θράκη, θα μεταβεί από την Αθήνα στην περιοχή αεροπορικώς μέσω της Αλεξανδρούπολης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί τη Θράκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας όμως τη δέσμευση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα αποφύγει τις ακραίες προεκλογικές πρωτοβουλίες που θα έφερνε σε αμηχανία το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Γκιουλ θα φτάσει στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου με ιδιωτικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από πολυπληθή ομάδα αστυνομικών που θα φροντίσουν για την ασφάλειά του. Από την προηγούμενη ημέρα θα ης στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη για να προετοιμάσει την άφιξη του υπουργού την επόμενη ημέρα.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου τα μέτρα αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς, αυτά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και για τον λόγο αυτόν συγκαλείται στις 22 Μαρτίου στην Αγκυρα η μεικτή συντονιστική επιτροπή που χειρίζεται τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής για να καταλήξει σε μια κοινή εισήγηση για οικονομικά, εμπορικά και πολιτιστικά θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού.
Η επίσκεψη Γκιουλ θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά την κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου «Τοξότης» στις 27 Μαρτίου.
Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου, αλλά είχε αναβληθεί μετά τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και το «πάγωμα» οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων της Αγκυρας από την ΕΕ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης στις 14 Δεκεμβρίου. Επισήμως πάντως, η αιτία της αναβολής ήταν οι υποχρεώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μήνυμα Παπούλια
Μήνυμα πως η Ελλάδα αναμένει κινήσεις από την τουρκική ηγεσία προκειμένου να εμπεδωθεί η ύφεση στις διμερείς σχέσεις απηύθυνε προς την Αγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τη Ρόδο, όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.
«Αναμένουμε από την τουρκική ηγεσία τις κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις και να εμπεδωθεί η ύφεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας παρόλο που τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά το τελευταίο διάστημα δεν είναι ενθαρρυντικά» συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας, στην αντιφώνησή του, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η νομαρχία Δωδεκανήσου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου