ΤΟΠΙΚΑ

Γερμανικές «γέφυρες» στη Ρωσία

γερμανικές-γέφυρες-στη-ρωσία-851206

Σε ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής συνεργασίας με τη Ρωσία καλεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στα γαλλογερμανικά σύνορα που θα «σφραγίσει» την 60ή επέτειο της Συμμαχίας. Από το βήμα της Μπούντεσταγκ η Μέρκελ λέει όχι σε παγκόσμιο ρόλο του ΝΑΤΟ…
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όπως είπε τώρα που η Μόσχα υποπτεύεται το ΝΑΤΟ ότι θέλει να παίξει το ρόλου «του παγκόσμιου αστυφύλακα». «Πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη» είπε στην βαρύνουσας σημασίας ομιλία της στην Κάτω Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τη Μόσχας να στείλει ένα μήνυμα καλής θέλησης στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία της Μολδαβίας. «Κατά την άποψή μου ορισμένες συγκρούσεις μπορεί να επιλυθούν γρήγορα και εύκολα» είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στη διένεξη 19 ετών για την περιοχή της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας, πηγής αστάθειας στα σύνορα της ΕΕ.
«Το ΝΑΤΟ θέλει τη Ρωσία ως καλό εταίρο. Δεν είμαστε πλέον αντίπαλοι και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και 20 χρόνια» συνέχισε η Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας έτοιμη να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ την ιδέα του για «μία νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «να θεσμοθετηθούν τακτικές συζητήσεις με τη Μόσχα, μέσα στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια».
Οχι σε παγκοσμιοποιημένο ΝΑΤΟ
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ειρήνης και της ελευθερίας στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας στη Συμμαχία 20 χρόνια μετά την Πτώση του Βερολίνου. Όμως, η Μέρκελ έθεσε και τα όρια του ΝΑΤΟ.
«Δεν βλέπω το ΝΑΤΟ με παγκόσμιο ρόλο» δήλωσε. Η συμμαχία παραμένει επικεντρωμένη στη συλλογική ασφάλεια των Βορειοανατολικών εταίρων» δήλωσε η Μέρκελ συμπληρώνοντας: «Μπορεί να παρέχει ασφάλεια εκτός της περιοχής της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν [να υπάρξουν] μέλη σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να είναι υπερατλαντικά» τόνισε.
Σχετικά με το αν τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας πρέπει να παρεμβαίνουν εκτός των ζωνών τους προκειμένου να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος εύχεται «το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», το οποίο πρόκειται να επανεξεταστεί φέτος, «να ορίσει τα όρια επιρροής της Συμμαχίας».
Το Αφγανιστάν
Με το ΝΑΤΟ στην 60ή επέτειο της ίδρυσής του, η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Συμμαχία πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και να οικοδομήσει νέες συμμαχίες στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Από αυτό θα κριθεί και η επιτυχία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, θυμίζοντας ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους που στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους είχε προετοιμαστεί στο Αφγανιστάν.

Παρ όλα αυτά, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να αυξήσει τη στρατιωτική της δύναμη (4.500 στρατιώτες), που είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και θεωρεί ότι στόχος του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι να «καταστεί το Αφγανιστάν ικανό να εγγυηθεί μόνο του την ασφάλειά του».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, η Μέρκελ είναι έτοιμη να συζητήσει «με όλους όσοι θα αποκηρύξουν τη βία και τις επιθέσεις» και είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους, «όποιο όνομα κι αν δίνουν στους εαυτούς τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου