ΤΟΠΙΚΑ

Κλεφτοπόλεμος στο κέντρο του Βόλου

κλεφτοπόλεμος-στο-κέντρο-του-βόλου-851206

Στο Βόλο μεταφέρθηκαν χθες βράδυ τα επεισόδια και οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών – αντιεξουσιαστων, που προχθές είχαν αναστατώσει τη Λάρισα. Αλλωστε η επίθεση αστυνομικών κατά φοιτητών στη Λάρισα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε χθες η πορεία των φοιτητών στο Βόλο και η οποία κατέληξε στη σύγκρουση με τους αστυνομικούς, στον… κλεφτοπόλεμο στο κέντρο και τη σύλληψη-προσαγωγή ενός φοιτητή.
Για ενδεχόμενο αναβίωσης των έντονων γεγονότων που είχαν κυριαρχήσει στην τοπική (όπως και σε όλη την Ελλάδα) επικαιρότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις ταραχώδεις διαδηλώσεις, τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα κ.λ.π., κάνουν λόγο οι τοπικές αστυνομικές αρχές, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ από ομάδα νεαρών που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστές στο τμήμα της οδού Αλεξάνδρας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων με τη χρήση ψεκαστικών, που ξανάκαναν για αρκετή ώρα το κέντρο του Βόλου αβίωτη περιοχή.
Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, όταν στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου ξεκίνησε η συνέλευση του συλλόγου φοιτητών της Αρχιτεκτονικής και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κύριο θέμα οι συνθήκες θανάτου της Κατερίνας Γκουλιώνη κατά τη μεταγωγή της σε φυλακές της Κρήτης, τα επεισόδια στη Λάρισα για τη δίκη σε βάρος κρατουμένων ως πρωταιτίων σε εξέγερση φυλακισμένων, με τη σύλληψη ενός φοιτητή, αλλά και η συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις για το Πανεπιστημιακό Ασυλο, τις κυβερνητικές προθέσεις, την εντολή Σανιδά προς τις τοπικές Δικαστικές Αρχές για διερεύνηση των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων, κάτι που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει και την κατάληψη του κτιρίου «Ματσάγγου», που συνεχίζεται επί χρόνια.
Μετά το τέλος της συνέλευσης οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στο κτίριο της Αστυνομίας στην οδό Αλεξάνδρας. Εκεί δεν έμειναν στην εκφώνηση συνθημάτων, αλλά την ώρα της αποχώρησής τους κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου. Αμέσως έκανε την εμφάνισή της διμοιρία των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, που μέχρι εκείνη την στιγμή παρέμενε μέσα στο κτίριο και επιχείρησε με χρήση ψεκαστικών τη διάλυση της συγκέντρωσης. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά, διότι εκείνη την ώρα η εμπορική αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο.
Την ώρα που οι αστυνομικοί επιχειρούσαν τη διάλυση της συγκέντρωσης και την απώθηση των συγκεντρωμένων, έγινε και μία σύλληψη-προσαγωγή ενός φοιτητή της Αρχιτεκτονικής. Γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση αλλά και έναν συνεχή κλεφτοπόλεμο γύρω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, με τους φοιτητές να ζητούν επίμονα την απελευθέρωση του συλήφθέντος. Κάτι που έγινε περίπου στις 9.30 το βράδυ.
Για αρκετές ώρες συνεχίσθηκε ο κλεφτοπόλεμος στους δρόμους γύρω από την Αστυνομία, με δύο μέτωπα να έχουν σχηματιστεί, κρατώντας το καθένα… από μία γωνία του δρόμου. Από τη μια η διμοιρία των ΜΑΤ και από την άλλη οι φοιτητές και οι αντιεξουσιαστές. Μετά την εκδήλωση και ενός μικρού σε ένταση… πετροπόλεμου, η συγκέντρωση διαλύθηκε αργότερα το βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου