ΤΟΠΙΚΑ

Σάλος για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ

σάλος-για-το-σκάνδαλο-στο-ικα-851206

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την κομπίνα που είχε στηθεί στο ΙΚΑ με τη συνταγογράφηση πανάκριβου ορθοπαιδικού υλικού προκάλεσε χθες την παρέμβαση του συλλόγου γιατρών του Ιδρύματος στη Μαγνησία.
Η έρευνα θα επεκταθεί μέχρι και το 2002, επισήμανε χθες στον “Τ” ανώτερο στέλεχος του ΙΚΑ.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έφερε στο φως ένα σκάνδαλο που μόνο για το 2008 εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300.000 ευρώ για την αγορά ορθοπαιδικού υλικού.
Αντιπροσωπεία του συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Θεοδώρου συναντήθηκε χθες με την διευθύντρια του ΙΚΑ κ. Στεργίου.
Αίτημα του συλλόγου να προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να υπάρξει πόρισμα των Επιθεωρητών, που θα φέρνει στο φως όλες τις παραμέτρους της απάτης που είχε στηθεί και που σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ διαρκούσε αρκετά χρόνια.
Οι δύο διευθυντές των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία κ.κ. Στεργίου και Νίκος Κοίλιας χθες, για αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου και τη διάσταση που πήρε το θέμα, είχαν αλλεπάλληλες επαφές με στελέχη του ΙΚΑ στην Αθήνα, τα οποία έχουν ενημερωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο για το συγκεκριμένο θέμα.
«Όποιος έκλεψε, θα πληρώσει» ήταν η δήλωση που έκανε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτατο στέλεχος του ΙΚΑ. “Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμε συνταξιούχους και ασφαλισμένους με δεκάδες παραστατικά για να εκτελεστεί μία συνταγή των 100 ευρώ… και κάποιοι να κοροϊδεύουν, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με τεράστια ποσά.”
Η έρευνα για την κομπίνα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009 και αφού προηγουμένως είχαν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία συνταγές αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Οι περιπτώσεις που ελέγχονται για το 2008 είναι περίπου 100 και αφορούν σε συνταγές ασφαλισμένων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες, ειδικά γιλέκα και άλλα είδη.

Στόματα
ερμητικά κλειστά
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γιατροί που εμφανίζονται να έχουν υπογράψει τις επίμαχες συνταγές και που ζήτησαν αμέσως εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος των ορθοπαιδικών υλικών για το όλο θέμα, χθες δεν δέχτηκαν να κάνουν δηλώσεις, παραπέμποντας πρώτα στα αποτέλεσματα της έρευνας που ελπίζουν να ολοκληρωθεί σύντομα.
Κλειστά στόματα και από υπαλλήλους και στελέχη του Ιδρύματος, που παρέπεμπαν στην Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ για περισσότερες πληροφορίες, αν και οι πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι επιβλήθηκε “σιωπή” μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος διατηρεί το κατάστημα που εμπορεύεται αποκλειστικά ορθοπαιδικά είδη, έχει πάντως παραδεχτεί την πλαστογραφία των ιατρικών σφραγίδων και ετοιμάζει ήδη την «υπεράσπισή» του.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για παρόμοια υπόθεση που αφορά σε πλαστογράφηση σφραγίδων διακεκριμένου ορθοπαιδικού του Νοσοκομείου Βόλου, ο ίδιος επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή 8 μηνών.

Ελεγχος σε βάθος
”Ο έλεγχος πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο”, επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, που έχει ζητήσει από τη Διοίκηση να ξεσκονίσει τα παραστατικά σε όλες τις υπηρεσίες από το 2002 και έπειτα, στην εφημερίδα.
Αυτό που καλείται τώρα να αποκαλύψει η Ένορκη Διοικητική Έρευνα, είναι οι εγκέφαλοι της κομπίνας και πώς δραστηριοποιούνταν εντός και εκτός ΙΚΑ και εάν οι ασφαλισμένοι και οι διευθύνσεις είναι υπαρκτές.
Πάντως σε ανάλογου μεγέθους σκάνδαλο πάλι με ορθοπαιδικά υλικά στο ΙΚΑ Πάτρας πριν από 5 χρόνια, όταν εκδόθηκε το 2006 το πόρισμα των ελεγκτών για το ΙΚΑ της Πάτρας, είχε δείξει ότι υπήρχαν διευθύνσεις υπαρκτές, που όμως όταν οι ελεγκτές έκαναν αυτοψία, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δημόσια κτίρια. Είχαν «χρεώσει» μάλιστα στην Πάτρα με παραγγελίες ορθοπαιδικού υλικού, νάρθηκες και αμαξίδια, το… δικαστικό μέγαρο, το… μουσείο Πατρών, το ΠΙΚΠΑ, ξενοδοχεία, καταστήματα, εγκαταλειμμένες κατοικίες, ακόμα και… χωράφια!
Συγκριτικά εξάλλου άλλες περιοχές της Ελλάδας με ίδιο αριθμό ή με πολλαπλάσιους ασφαλισμένους, παρατηρείται ότι έχουν ελάχιστη χορήγηση ορθοπαιδικών ειδών σε σχέση με το Βόλο.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς για το ΙΚΑ, αξίζει να αναφερθεί ότι:
Το περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ Πειραιά χορηγεί κατά μέσο όρο 55 νάρθηκες και 30 αμαξίδια περίπου το χρόνο.Το περιφερειακό υποκατάστημα Ηρακλείου Κρήτης αντίστοιχα 14 νάρθηκες και 8 αμαξίδια, όταν στη Νέα Ιωνία π.χ. εκτελέστηκαν 78 συνταγές… μόνο μέσα στο 2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου