ΤΟΠΙΚΑ

5 χρόνια καμπάνα για τα κόλλυβα

5-χρόνια-καμπάνα-για-τα-κόλλυβα-851206

Σε τέσσερα χρόνια και 259 ημέρες φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στο Βόλο για την υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης εκατοντάδων ατόμων που κατανάλωσαν επιμολυσμένα με σαλμονέλα κόλλυβα το Μάιο του 2004 σε πέντε μνημόσυνα.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ολοκληρώνοντας χθες την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, έκρινε ένοχο τον 50χρονο ζαχαροπλάστη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή.
Για το θάνατο δύο ηλικιωμένων γυναικών, που αποδίδονται στην κατανάλωση ποσότητας των επιμολυσμένων από σαλμονέλα κολλύβων, το δικαστήριο αποφάσισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ επέβαλε τρεις ημέρες φυλάκιση για κάθε έναν που υπέστη τροφική δηλητηρίαση –συνολικά 259 ημέρες- παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούσαν στο σύνολό τους την ποινική δίωξη του ζαχαροπλάστη.
Το δικαστήριο, το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, αποφάσισε η ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, ενώ ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε χθες με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ η απόφαση εκδόθηκε αργά το μεσημέρι.
Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο που συνέβη ποτέ στη χώρα και στάθηκαν στα στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως αναφέρθηκε, ότι το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής δεν πληρούσε τους κανόνες υγιεινής, ζητώντας την ενοχή του κατηγορουμένου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου