ΤΟΠΙΚΑ

Το σινεμά είναι τέχνη

το-σινεμά-είναι-τέχνη-851206

Μια εξαιρετική κινηματογραφική παραγωγή, η ταινία “La antenna” αργεντίνικης παραγωγής θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. στο “Αχίλλειο” στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου πλέον κύκλου “Σινέ Μεσόγειος” που διοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου. Η σημερινή ταινία παρουσιάζεται σε σενάριο-σκηνοθεσία Εστεμπάν Σαπίρ. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Αλεχάντρο Ουρνταπιλέτα, Βαλέρια Μπερτουτσέλι, Τζουλιέτα Καρντινάλι, Ραφαέλ Φέρο, Ραούλ Χότσμαν, Ρικάρντο Μέρκιν. Η «Κεραία» του Εστέμπαν Σαπίρ είναι μια εξαίσια παραβολή για τη δύναμη της ανθρωπιάς και της ελευθερίας. Το πρωτότυπο θέμα, το έξοχο στιλ και οι κορυφαίες ερμηνείες ξαφνιάζουν. Το ασπρόμαυρο φιλμ κρύβει άπειρες αποχρώσεις συναισθήματος. Η μουσική, με την εισαγωγική σεκάνς της γραφομηχανής που ηχεί σαν πιάνο, είναι θεϊκή. Οι δεξιοτεχνικές αναφορές στις διάφορες κινηματογραφικές σχολές είναι καταιγιστικές. Αυτό το σπάνιο κινηματογραφικό διαμάντι προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη για να μας τραβήξει έξω από τη βαρετή καθημερινή ρουτίνα, να μας εντυπωσιάσει και να μας θυμίσει πως το σινεμά είναι Τέχνη!
Ο Εστέμπαν Σαπίρ, νεαρός σκηνοθέτης από την Αργεντινή, έχει κάτι καινούριο να πει. Χρησιμοποιεί τα πιο απλά μέσα για να αφηγηθεί μια ιστορία συγκλονιστική. Και κάνει μια ταινία, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Θυμίζει χαμένη κόπια του μάγου του σινεμά Ζορζ Μελιές, που έμεινε κρυμμένη στο συρτάρι για έναν αιώνα. Θυμίζει κινηματογραφικό όνειρο χειμερινής νυκτός. Θυμίζει κομμένη σκηνή από ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Θυμίζει το δαιμονικό μοντάζ και την αέναη κίνηση της κάμερας του πρωτοπόρου Τζίγκα Βερτόφ. Θυμίζει κλασικό φιλμ νουάρ. Θυμίζει απάνθισμα από αριστουργήματα επιστημονικής φαντασίας. Θυμίζει τις εικόνες που βλέπαμε παιδιά μέσα από μια κρυστάλλινη μπάλα.
Αυτό το επίκαιρο και όμορφο παραμύθι θα μας κόψει την ανάσα και τη μιλιά γιατί ευαισθητοποιεί τα αυτιά μας με τη μουσική του, ξυπνάει το μυαλό μας με το νόημά του, ενώ την ίδια στιγμή το μόνο σημείο, όπου στοχεύει, είναι η καρδιά μας. Γιατί μέσα στο “χυλό” της παγκοσμιοποίησης, εκπέμπει μια δημιουργική πνοή τόσο δυνατή, που γκρεμίζει όλες τις συμβάσεις. Γιατί είναι η φωνή ενός κινηματογράφου που επιμένει να αντιστέκεται και έρχεται να ενωθεί με τη δική μας φωνή. Γιατί είναι μια ταινία που τα λέει όλα, χωρίς καν να χρησιμοποιεί διαλόγους, παρά μόνο μουσική. Μια μουσική μυστηριακή και υποβλητική, ευφρόσυνη και απολαυστική. Σαν τη μουσική των Σειρήνων, που πάνω στη μεγάλη οθόνη χορεύουν μαζί με τις λέξεις και τις «φωνές» των βουβών χαρακτήρων, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, καλώντας τον θεατή σ΄ ένα σύμπαν πιο αληθινό κι απ΄ την πραγματικότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου