ΤΟΠΙΚΑ

«Κλειδώνει» συμφωνία

κλειδώνει-συμφωνία-734927

Η εξαγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες

Ανοιγμα στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη με εξαγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να κάνει φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου έπειτα από συμφωνία που έγινε μέσω αντιπροσώπου τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου Ελληνες αντιπρόσωποι στην αγορά της Κίνας με στόχο την εξαγωγή ελαιόλαδου στη συγκεκριμένη χώρα. Οσον αφορά την αγορά της Αμερικής, το πρώτο άνοιγμα εξαγωγών είχε γίνει από το Συνεταιρισμό πρόπερσι με την εξαγωγή 15 τόνων ελαιόλαδου ωστόσο λόγω της ακαρπίας πέρυσι δεν έγιναν εξαγωγές. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της διοίκησης του Συνεταιρισμού αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη εξαγωγή 5 τόνων ελαιόλαδου, το οποίο θα είναι χωρισμένο σε συσκευασίες 1, 3 και 5 λίτρων.

«Παρότι το Πήλιο είναι περισσότερο φημισμένο για τις ελιές του, υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγωγή ελαιόλαδου και έτσι φαίνεται ότι θα έχουμε μια συνέχεια στην εξαγωγή που ξεκίνησε από πέρσι. Μάλιστα, το θετικό είναι ότι το λάδι και η ελιά βρίσκονται ψηλά στη λίστα της παγκόσμιας αγοράς με τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τόσο ως χώρα αλλά και ως περιοχή προς όφελός μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης προσθέτοντας ότι τα προϊόντα του Συνεταιρισμού θα πρέπει να είναι σωστά συσκευασμένα και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχει συνεργασία και συνέχεια των εξαγωγών προς τις αγορές της Αμερικής και της Κίνας.

Προβλήματα με δηλώσεις ΟΣΔΕ

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο «πόδι» η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων μετά τις διαμαρτυρίες παραγωγών στο Συνεταιρισμό για παραλείψεις και λάθη στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2014.

Συγκεκριμένα παρατηρούνται προβλήματα στις δηλώσεις παραγωγών από τα Λεχώνια, τον Αγιο Λαυρέντιο, τη Δράκεια, τον Αγιο Βλάσιο και την Αγριά ενώ από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού έχει γίνει αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο να ανοίξει το σύστημα για να γίνουν οι διορθώσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2014.

Επίσης, ο Συνεταιρισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού γνωστοποίησε το πρόβλημα στους Βουλευτές της Μαγνησίας με στόχο να πιέσουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει το σύστημα ώστε να πραγματοποιηθούν οι διορθώσεις. «Ο Συνεταιρισμός το τελευταίο διάστημα γίνεται αποδέκτης παραπόνων από παραγωγούς για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2014 στις οποίες υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνεται ο Συνεταιρισμός αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ και σίγουρα πρέπει να δοθεί μια λύση γιατί ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τις επιδοτήσεις», καταλήγει ο κ. Διανελλάκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου