ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδεται η ύπαρξη σχεδίου διάσωσης

διαψεύδεται-η-ύπαρξη-σχεδίου-διάσωση-851206

Διαψεύδονται κατηγορηματικά από ηγέτες της ΕΕ, την ΕΚΤ και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δηλώσεις Γερμανού πολιτικού, περί ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για σχέδιο διάσωσης των μελών που βρίσκονται σε «δεινή θέση», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Ιρλανδία και Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις που «άναψαν φωτιές» ανήκαν στον Ότο Μπέρνχαρντ, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικής πολιτικής του κόμματος στην Βουλή. «Υπάρχει σχέδιο. Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει στις διαδικασίες. Το βασικό σημείο είναι: δεν θα αφήσουμε κανέναν να χρεοκοπήσει», είπε ο βουλευτής στο Reuters.

Από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ο Ότο Μπέρνχαρντ είπε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται «στην πιο δεινή από όλους θέση», με την Ελλάδα να ακολουθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η παροχή οποιαδήποτε βοήθειας θα έχει και το κόστος της. «Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις αμαρτίες του παρελθόντος», είπε ο Μπέρνχαρντ. «Δεν θα ανεχτούμε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία για παράδειγμα».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι πιθανότητες χρήσης του σχεδίου, ο ίδιος είπε: «Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η διεθνής κρίση. Πιθανόν να μπορέσουν να τα καταφέρουν χωρίς να λάβουν οικονομική βοήθεια. «Αλλά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να προσφέρουμε βοήθεια από ό,τι να μην χρειαστεί να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Ένα ταμείο παροχής οικονομικής βοήθειας είναι πάντα σε ετοιμότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί την ίδια κιόλας στιγμή που θα χρειαστεί, είπε. «Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο στην ΕΚΤ», είπε ο Μπέρνχαρντ, λέγοντας ότι η όποια βοήθεια θα δοθεί με την μορφή δανείων. «Είμαστε σε θέση να παρέμβουμε εντός 24 ωρών. Η ΕΚΤ θα λάβει άμεση δράση, είπε. Η ΕΚΤ μπορεί να διαθέσει έναν απεριόριστο ποσό χρημάτων».

«Ανακριβείς και αβάσιμες δηλώσεις»

Λίγη ώρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι οι δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού ότι η ΕΚΤ έχει ταμείο στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης είναι αναληθείς. «Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για την ΕΚΤ είναι αναληθείς», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο διπλασιασμό του ταμείου για τις εκτός ευρωζώνης χώρες, ήταν κατηγορηματικός: «Αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να δοθεί στα μέλη της ευρωζώνης. Η συνθήκη της ΕΕ το απαγορεύει. Δεν μπορεί να συμβεί χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, ούτε τέτοια απόφαση», τόνισε.

Ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα είχε σπεύσει νωρίτερα να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του: «όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως για ανάλογες αναφορές, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο πρόβλημα».

Να διαψεύσει τις δηλώσεις έσπευσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η αναφορά είναι λανθασμένη και δεν έχει βάση».

Αλλά και Γερμανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι οι δηλώσεις του Γερμανού βουλευτή είναι «καθαρά θεωρητικές εικασίες» και «κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν απειλείται με πολύ σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Π. Στάινμπρουκ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των δηλώσεων του Ότο Μπέρνχαρντ. Όπως πρόσθεσε το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης υπογραμμίζοντας ότι καμία δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν προβλήματα πληρωμών.

Αναληθείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η… διόρθωση

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο Ότο Μπέρνχαρντ επικοινώνησε για διευκρινήσεις με το Reuters και δήλωσε ότι ενώ οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης δεν γνωρίζει εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο τώρα για την βοήθεια κάποιας χώρας που έχει πρόβλημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου