Παράθυρο και για νέα σκληρά μέτρα

Τελευταία ενημέρωση: 2009-03-21, 00:00:00
Απέρριψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις για τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής και την έκτακτη εισφορά, αποδίδοντάς τα στις έκτακτες συνθήκες. Δεν απέκλεισε δε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «αν χρειαστεί θα προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας», ούτε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για την κριτική που του έγινε, ότι προχώρησε στην επιβολή νέων φόρων, όπως η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, ο κ. Κώστας Καραμανλής, είπε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής: «Νέος φόρος δεν μπαίνει, μιλάμε για έκτακτη εισφορά. Έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες πολιτικές» και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα ισχύσει μόνο για φέτος.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και αν χρειαστεί βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες».
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι μία εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις και «όποιος λέει ότι μπορεί να ξεπεραστεί με ευχολόγια, λέει ανακρίβειες». Τόνισε δε επανειλημμένως ότι πρόκειται για έκτακτες πολιτικές λόγω εκτάκτων συνθηκών και για «δύσκολες αποφάσεις» που επιβάλλονται, οι οποίες όμως διαπνέονται από μία αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι «κατά προσέγγιση σωστή» η εκτίμηση για ΑΕΠ, όμως η πραγματική ζωή θα την επιβεβαιώσει, καθώς στην εποχή της κρίσης «δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων».
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας γίνεται με κανονικό τρόπο, και μάλιστα έχει ήδη καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ απέρριψε την πρόταση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για νέα απογραφή. «Θέμα απογραφής δεν τίθεται» είπε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι κάθε ημέρα υπάρχει παρακολούθηση των στοιχείων.
Απορρίπτοντας τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «λάθος πολιτική». «Το να επιχειρήσει κανείς εν ώρα κρίσεως, και μάλιστα τη στιγμή που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ύφεση να επιχειρήσει κανείς την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Την ώρα που η μεγάλη πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί η ρευστότητα της οικονομίας δεν είναι ώρα να επιδιώξει κανείς τη φορολογική επιβάρυνση», είπε.
Σε ό,τι αφορά το αίτημά του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -τα οποία με τη σειρά τους κατήγγειλαν ότι ψάχνει για «συνενόχους»- ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ζήτησα ποτέ να συμφωνήσουν μαζί μας τα κόμματα στην όλη έκταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ζήτησα να βοηθούμε σε μερικά βασικά και αυτονόητα σε έξι βασικές παραδοχές».
Ελαστικοποίηση
Ακόμη, εμφανίστηκε θετικός, υπό όρους, στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, λέγοντας: «Η δική μου θέση είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας, με αυτήν την πολιτική καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 4%. Καταλαβαίνω ότι εν μέσω κρίσης αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις δικές μου αρχές αυτό, αλλά αν γίνεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και έχει προσωρινό χαρακτήρα είναι καλύτερο από το να βγουν αυτοί οι άνθρωποι στην ανεργία».
Τέλος, σε ό,τι τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη -τα οποία παραδέχτηκε ότι επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τον τουρισμό- διαβεβαίωσε πως η πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατικής δράσης και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται καθημερινά να αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να υπάρχει και χρόνος και δράση και να μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά ένα έργο».


Επιπλέον μέτρα
μετά τις ευρωεκλογές

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που μελετά η κυβέρνηση να επιβάλει -πιθανότατα- μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος, αυτή τη φορά θα έχουν στόχο τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μερική επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.
Οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο για το επόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνουν:

- Την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση μπορεί να πάρει τη μορφή των 5 ή και 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης.

- Την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Από την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών το δημόσιο ταμείο έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

- Την κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

- Την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο ανώτατος συντελεστής είναι σήμερα 40% και εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Μελετάται η αύξησή του στο 45% ή και 50%.

Δεν απάντησε
σε Σουφλιά
και Μητσοτάκη

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις τοποθετήσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αποφεύγοντας να τους δώσει άλλες διαστάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανικού Κολεγίου της Αθήνας, πρότεινε «για να πορευτεί η χώρα με σιγουριά στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, να γίνει ένα είδος απογραφής, να μετρήσουμε τι συμβαίνει και πού ακριβώς βρισκόμαστε».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σουφλιάς, μιλώντας σε ημερίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώπιον δεκάδων υπουργών και υφυπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, προανήγγειλε -μεταξύ άλλων- συγχωνεύσεις και ιδρύσεις υπουργείων, σε μία εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε ως «ηγετική».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις αυτές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κ. Μητσοτάκης είναι ένα σεβαστό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και «εγώ δεν τις σχολιάζω».
Για τον κ. Σουφλιά σημείωσε ότι δεν είπε τίποτα παραπάνω από αυτό που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, ότι δηλαδή μέσα στο 2010 σχεδιάζεται να ιδρυθεί ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Φωτιές» άναψαν, όμως, στη Βουλή, οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σημείωσε: «Αναφέρεται πως ένας Γερμανός βουλευτής χαρακτήρισε χρεοκοπημένη την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Στο εσωτερικό της χώρας όλες οι εφημερίδες αναγράφουν τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, δε λέμε την αλήθεια στο λαό και χρειάζεται μια νέα απογραφή. Είναι εικόνα αυτή, για μια κυβέρνηση που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια τέτοια οικονομική κρίση;».
«Καλό είναι, το ΠΑΣΟΚ να μη διαστρεβλώνει τους πάντες και τα πάντα», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και διευκρίνισε: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν προς το ΠΑΣΟΚ, για να συμφωνήσουμε ως προς τα οικονομικά δεδομένα».

«Η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να καθαρίσει το τοπίο, ενόψει των εξελίξεων στη ΝΔ, μετά την επερχόμενη ήττα. Και να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο βασικός εμπνευστής της απογραφής του κ. Αλογοσκούφη, που μας έφθασε εκεί που μας έφθασε», ανταπάντησε ο Χ. Παπουτσής.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=