ΤΟΠΙΚΑ

Δεν προσέχουν τη στοματική υγεία τους

δεν-προσέχουν-τη-στοματική-υγεία-τους-851206

Την ευθύνη για τις κακές συνήθειες που έχουν τα παιδιά σε ό,τι αφορά την στοματική τους υγιεινή επωμίζονται οι γονείς, καθώς είναι εκείνοι οι οποίοι δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τα δικά τους προβλήματα, με αποτέλεσμα αυτή η αντίληψή τους να μεταλαμπαδεύεται και στα παιδιά. Η παρακολούθηση της στοματικής κοιλότητας και ιδίως των δοντιών, πρέπει να ξεκινά απ’ όταν το παιδί συμπληρώσει τους πρώτους έξι μήνες ζωής και κάνει την εμφάνισή του το πρώτο νεογιλό δόντι.
Ανενημέρωτοι είναι αρκετοί γονείς σχετικά με την στοματική υγιεινή των παιδιών, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καλορίζο, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά τερηδόνες και παιδικές ουλίτιδες. Το παιδί, όπως επεσήμανε ο κ. Καλορίζος, πρέπει να ξεκινήσει να παρακολουθείται από τον οδοντίατρο, όταν συμπληρώσει το έκτο μήνα ζωής του και βγάλει το πρώτο του δόντι.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλορίζος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που χαλάνε τα δόντια των παιδιών από τη στιγμή που γεννιούνται, γιατί οι γονείς αφήνουν το μπιμπερό, το οποίο περιέχει γάλα και ζάχαρη, να «βομβαρδίζει» κατά τη διάρκεια της νύχτας το στόμα των νεογνών.
Ο Σύλλογος, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους γονείς αλλά και τα παιδιά στον τομέα της σωστής στοματικής υγιεινής, έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια δωρεάν εξετάσεις σε όλα τα παιδιά που εγγράφονται στην Α’ Δημοτικού, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο, επειδή ζητούν και πολλοί παιδικοί σταθμοί να μπουν σ’ αυτό το πρόγραμμα, οι περισσότεροι γιατροί δεν αμείβονται για τις εξετάσεις των προνηπίων.
Μάλιστα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στην προσπάθεια πρόληψης βλαβών στα δόντια των παιδιών, πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις με παιδιά σε σχολεία της πόλης, ενώ στα σχέδιά του είναι να οργανώσει εβδομάδα προληπτικής οδοντιατρικής, έτσι ώστε μαθητές απ’ όλο το νομό να μπορέσουν να εξεταστούν και να μάθουν τους σωστούς τρόπους καθαρισμού του στόματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου