ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των ιώσεων καταγράφεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

αύξηση-των-ιώσεων-καταγράφεται-στο-αχ-737175

Ξεκίνησε η επιδημική περίοδος της γρίπης στην Ελλάδα

Εμπύρετα περιστατικά με εικόνα οξείας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού εισήχθησαν στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και αντιμετωπίστηκαν. Ευτυχώς, καμία από τις εισαγωγές δεν επιβεβαιώθηκε ως ύποπτη για τον ιό της γρίπης Η3Ν2, που παρουσίασε ήδη, με την αλλαγή του χρόνου, τέσσερα κρούσματα στην Ελλάδα και δύο θανάτους από επιπλοκές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Α’ Παθολογική Κλινική, κανένα από τα περιστατικά ιώσεων δεν συνοδεύτηκε με επιπλοκές, ούτε χρειάστηκε οι ασθενείς να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι ιώσεις είναι σε ανοδική τάση από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω αύξηση χαρακτηρίζεται αναμενόμενη με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς, όμως, για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νεφροπαθείς, άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς εκτέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από ιούς, γιατί καταπονήθηκαν.

Επιπλέον, τη δεδομένη χρονική περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται στην τροχαία της γρίπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κρίνεται απαραίτητο να περιορίσουν τις μετακινήσεις, να αποφεύγουν την καταπόνηση αλλά και τον συγχρωτισμό. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει και η β’ δόση του εμβολίου κατά της γρίπης. Το εμβόλιο είναι τρίμηνης διάρκειας. Η πρώτη δόση έγινε τέλη Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Ο καινούργιος χρόνος εκπέμπει σήμα κινδύνου σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η χρυσή επιδημική περίοδος της φετινής γρίπης έχει ξεκινήσει.

Φέτος για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης ευθύνεται ο υπότυπος Η3Ν2, ο οποίος όμως δεν συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Και αυτό διότι το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον Η3Ν2 που τελικά «χτύπησε».

Πάντως, περιστατικά επιβεβαιωμένα του Η5Ν1 που είναι θανατηφόρος στο 60% των προσβληθέντων και έχουν σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και την Ασία, δεν έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα.

Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή, διότι ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται συστηματικά στη χώρα μας από τις περιοχές αυτές δεν ελέγχεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου