ΤΟΠΙΚΑ

«Νέα αρχή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν

νέα-αρχή-στις-σχέσεις-ηπα-ιράν-851206

Μία «νέα αρχή» στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα απρόσμενο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το καθεστώς Αχμαντινετζάντ με αφορμή το ιρανικό Νέο Έτος. Επιφυλακτικά υποδέχεται το μήνυμα η Τεχεράνη, ζητώντας μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην πράξη. Χαιρετίζει με θέρμη το άνοιγμα Ομπάμα η Ευρώπη…
«Δεχόμαστε ευνοϊκά τη βούληση του Αμερικανού προέδρου να παραμερίσει τις διαφορές του παρελθόντος, αλλά ο τρόπος για να φτάσουμε εκεί δεν είναι να ζητάει από το Ιράν να ξεχάσει μόνο αυτό την επιθετική στάση των ΗΠΑ κατά το παρελθόν» δήλωσε ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα μέχρι στιγμής μόνο μιλάει» τόνισε ο σύμβουλος του Ιρανού προέδρου στην πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Τεχεράνης. Καλωσόρισε μεν το άνοιγμα Ομπάμα, όμως προειδοποίησε ότι δεκαετίες δυσπιστίας δεν μπορεί έτσι απλά να διαγραφούν.
Σε χωριστά μηνύματα του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για το ιρανικό Νέο Έτος δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι οι διεθνείς δυνάμεις έχουν πειστεί ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την πυρηνική εξέλιξη του Ιράν, και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συμπλήρωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν φθάσει σε «αδιέξοδο»…
Χαιρετίζει η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε με θέρμη το άνοιγμα του Αμερικανού προέδρου προς τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μήνυμα Ομπάμα, ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ εποικοδομητικό μήνυμα. Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει έναν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν» δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο Χαβιέρ Σολάνα πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα διατύπωσε μια «καλή προσφορά» στο Ιράν ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με τη σειρά της ότι το μήνυμα Ομπάμα αντανακλά την ευρωπαϊκή άποψη και προσέθεσε ότι ελπίζει ότι η Τεχεράνη θα δεχθεί την προσφορά. «Πιστεύω ότι το μήνυμα αντανακλά ακριβώς αυτό που ήθελαν πάντα οι Ευρωπαίοι -να γίνει μια προσφορά προς το Ιράν» δήλωσε η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
Στον ίδιο τόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι το χέρι που έτεινε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τεχεράνη είναι «καλή είδηση», η οποία όπως είπε μεταφράζεται σε «μία νέα αμερικανική δέσμευση στο ιρανικό ζήτημα».
Τις «μεγάλες ηγετικές ικανότητες» που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα θα το δούμε στη Χάγη», αναφερόμενος στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει, και μάλλον θα το πράξει, το Ιράν.
Από πλευράς της, η Ρωσία χαιρέτισε το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ταυτόχρονα πάντως για πολλοστή φορά ότι δεν βλέπει κάποια «ένδειξη» ότι στο Ιράν εφαρμόζεται στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου