ΤΟΠΙΚΑ

Κατασχέθηκαν 2,5 τόνοι επικίνδυνα αχλάδια και ροδάκινα

κατασχέθηκαν-25-τόνοι-επικίνδυνα-αχλάδ-851206

Τη διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής 2,5 τόνων ροδάκινων και αχλαδιών κίνησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας, μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Στη χωματερή οδηγήθηκαν μετά από κατάσχεση 50 κιλά ροδάκινα και 2.500 κιλά αχλάδια, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα να διατεθούν στην κατανάλωση.
Στους δύο παραγωγούς, όπως εκ του νόμου προβλέπεται, θα επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ τους ίδιους βαρύνουν οι δαπάνες για την καταστροφή των ακατάλληλων προϊόντων.
Πραγματοποιήθηκε σειρά δειγματοληψιών σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και έγιναν 70 περίπου δειγματοληψίες από κλιμάκια γεωπόνων.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών έδειξαν σε δύο περιπτώσεις παράνομης και κακής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαρύτατες, υπενθυμίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτό καλεί τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής, επιστήμονες και αγρότες-καλλιεργητές, να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων-περιστατικών με την ορθή διάθεση και χρήση μόνο εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την κάθε καλλιέργεια, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης τους.
Από 1η Σεπτεμβρίου 2008, νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν σε όλη την Ε.Ε. εναρμονισμένα ανώτατα όρια για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.
Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές και οι εισαγωγές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου