ΤΟΠΙΚΑ

Εκαναν φτερά οι μισθοί από ΑΤΜ !

εκαναν-φτερά-οι-μισθοί-από-ατμ-851206

Μέσω κομπίνας από τη Βουλγαρία… έκαναν φτερά οι μισθοί… δεκάδων εργαζομένων στο Βόλο.
Δεύτερο κρούσμα μέσα σε τέσσερις μήνες… Άγνωστοι ξάφρισαν χρήματα και πάλι από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας – αυτή τη φορά από τραπεζικούς λογαριασμούς της Eurobank.
Θύματα αρκετοί εκπαιδευτικοί του Βόλου αλλά και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, που έμειναν με άδεια χέρια όταν επιχείρησαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων. Οι δράστες αυτή τη φορά χτύπησαν από τη Σόφια, κάνοντας αναλήψεις χιλιάδων ευρώ μέσω ΑΤΜ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της τράπεζας οι δράστες είχαν στήσει μηχανισμό… απεικόνισης και καταγραφής των μυστικών κωδικών, τους οποίους στη συνέχεια υπέκλεψαν, για να κάνουν το “θεάρεστο έργο τους” στο ΑΤΜ της Eurobank που έχει τοποθετηθεί στο Σούπερ Μάρκετ “Βασιλόπουλος”.
Η χασούρα δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αν και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Θα ήταν ωστόσο μεγαλύτερης έκτασης, αν δεν παρενέβαινε άμεσα η Τράπεζα από κεντρικά πλέον, βλέποντας μαζικές αναλήψεις από τη Σόφια της Βουλγαρίας και δεν άρχιζε να ψάχνει τι έχει συμβεί.
Επικοινωνώντας με ορισμένους από τους πελάτες της, που φυσικά αρνήθηκαν ότι είχαν μεταβεί στη Βουλγαρία, άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της υπόθεσης.
Υπήρχαν βέβαια και υπάλληλοι που πήγαν να κάνουν ανάληψη μέσω του ΑΤΜ από τον τραπεζικό λογαριασμό που διαθέτουν για τη μισθοδοσία τους προχθές το απόγευμα και χθες το πρωί.
Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα στο λογαριασμό και απευθύνθηκαν στα τραπεζικά υποκαταστήματα, προκειμένου να βγάλουν άκρη.
Από χθες το πρωί ήδη υπάλληλοι που ενημερώθηκαν από την Τράπεζα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, κλήθηκαν και άρχισαν να καταθέτουν σχετικές βεβαιώσεις στην Τράπεζα ότι δεν μετέβησαν ποτέ στην Βουλγαρία, πόσο μάλλον να κάνουν και ανάληψη χρημάτων.
Προχώρησαν παράλληλα στην υποβολή αίτησης για την αμφισβήτηση των επίμαχων συναλλαγών και αναμένεται τις επόμενες μέρες να καλυφθούν και οικονομικά έναντι του ποσού που έχασαν, αφού πιστοποιείται πως έχει γίνει υφαρπαγή από μηχανισμούς παγίδευσης.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ.Σ. επιβεβαίωσε ότι από τον δικό του λογαριασμό έγινε ανάληψη της προκαταβολής του, που ανέρχονταν σε 500 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση καταγγέλθηκε στην τράπεζα αφαίρεση ποσού 1.480 ευρώ και σε μία τρίτη περίπτωση 2.000 ευρώ.
Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Μαγνησίας, καθώς είναι το δεύτερο κρούσμα μέσα σε λίγους μήνες, με τους άγνωστους να χτυπάνε τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως μισθοδοσίας.
Οι μηχανισμοί παγίδευσης των ΑΤΜ τοποθετούνται από τους δράστες σε διάστημα μόλις ενός λεπτού. Στις συσκευές ανάληψης χρημάτων ενσωματώνονται μικροκάμερες, ενώ συχνά πάνω στα πληκτρολόγια επικολλούνται ψεύτικα, τα οποία μέσω ειδικών εξαρτημάτων διαβάζουν τα δεδομένα της κάρτας και το πολυπόθητο PIN. Στη χώρα μας πρωταγωνιστέςστο Card Skimming (ξάφρισμα καρτών) είναι κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι από χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Ο απλούστερος τρόπος υφαρπαγής χρημάτων είναι η τοποθέτηση ενός ελάσματος στη σχισμή εξόδου των χρημάτων. «Το αποτέλεσμα είναι τη στιγμή της ανάληψης να μην επιτρέπεται η έξοδος των χρημάτων.
Στις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος
αναφέρθηκαν η ενημέρωση πελατών αλλά και τραπεζικού προσωπικού, για τους κινδύνους, ο συχνός έλεγχος των ΑΤΜ και ο εφοδιασμός μηχανισμών που προστατεύουν τις συναλλαγές.
Μέχρι το 2010 μάλιστα τραπεζικές πηγές λένε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός καρτών με chip που θα φέρουν προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ καταφθάνει στην αγορά και το PCI Standard, ένα πρότυπο ασφαλείας για προφυλαγμένες συναλλαγές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου