ΤΟΠΙΚΑ

Οι “Ιωνες” τιμούν τις Μικρασιάτισσες

οι-ιωνες-τιμούν-τις-μικρασιάτισσε-851206

Δύο γυναίκες Μικρασιάτικης καταγωγής, με σημαντική κοινωνική προσφορά, την κ. Βασιλεία Γεωργαλαδάκη, πρώην δημοτική σύμβουλο και την κ. Ειρήνη Γκέσκου για το ευρύ κοινωνικό της έργο, θα τιμήσουν οι “Ιωνες” στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο «Μεταξουργείο» . Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών “Ιωνες” στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, επιθυμώντας να αποδώσει τιμή και μνήμη σε γυναίκες που σημάδεψαν με τη βιοπορεία τους το ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ιωνικής γης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Μικρασιατικός ελληνισμός και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Καλλιόπη Κεχαγιά (Διευθύντρια Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινούπολης) και Ελένη Λουΐζου (Διευθύντρια Ομηρείου Παρθεναγωγείου Σμύρνης). Δύο Αρσακειάδες στη Μικρά Ασία”. Το θέμα εισηγείται η κ. Μαρία Βαϊάννη, φιλόλογος και συγγραφέας.
Ο τουρκοκρατούμενος ελληνισμός των Βαλκανίων Μ. Ασίας αλλά και της ελεύθερης Ελλάδας, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σημείωσε μεγάλο ανάπτυξη στην παιδεία, με έμφαση στην εκπαίδευση του γυναικείου φύλου. Σε αυτό το χρονικό κόμβο, εντάσσεται και η δράση της Καλλιόπης Κεχαγιά και της Ελένης Λουΐζου. Η ζωή και το έργο των δύο Αρσακειάδων με πολλά κοινά σημεία, αποδεικνύουν τους στενούς και αμφίδρομους δεσμούς μεταξύ του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αθηνών (1836) αφενός, αφετέρου με την λαμπρή εκπαιδευτική τροχιά ως Διευθύντριες των περιώνυμων εκπαιδευτηρίων, εξελίχθηκαν σε κορυφαίους παράγοντες παιδείας του ελληνισμού εν γένει. Η παρουσίαση του θέματος συνοδεύεται από προβολή διαφανειών.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν, όπως προαναφέρθηκε, η Μικρασιάτισσα εν ζωή (96 χρόνων σήμερα) κ. Βασιλεία Γεωργαλαδάκη, πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος επί δημαρχιακής θητείας Γεωργίου Μπαλλή και η κ. Ειρήνη Γκέσκου, φιλόλογος, Μικρασιάτικης καταγωγής για το ευρύ και σημαντικό έργο που επιτέλεσε επί μακρόν ως πρόεδρος στο Φιλανθρωπικό Σωματείο “Φίλες της Αγάπης”. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς Μικράς Ασίας από τα τμήματα ενηλίκων γυναικών β΄ και γ΄ γενιάς με διδασκάλισσα την κ. Μαρία Κατσαρδάνη. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η κ. Μαριάννα Χατζηαντωνίου-Ματσίγκου, Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου