ΤΟΠΙΚΑ

Εξωση στους τσιγγάνους

εξωση-στους-τσιγγάνους-851206

«O τσιγγάνοι της περιοχής του Ξηριά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την παραγκούπολη της περιοχής της Νέαπολης και ότι δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί άλλο, από τη στιγμή που έχουν πάρει δάνεια από την Πολιτεία για τη στεγαστική τους αποκατάσταση . Αντίθετα οι δανειοδοτηθέντες όχι μόνον πήραν τα χρήματα, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν στην παραγκούπολη και παράλληλα επεκτείνονται και στην απέναντι όχθη του χειμάρρου Ξηριά. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο».
Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Μήτρου και Μπαρμπουδάκη, αναφορικά με τη στεγαστική αποκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Παρασκευής.
Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι στους τσιγγάνους της Νεάπολης θα δοθεί καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρησή τους από την περιοχή που προσβάλλει το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, ενόψει μάλιστα και των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Προηγουμένως είχε προτρέψει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή η Δημοτική Αρχή και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου.
Όσον αφορά στο άλλο θέμα, τη στεγαστική αποκατάσταση των αθιγγάνων της Αγίας Παρασκευής, και που ήταν το αντικείμενο της επερώτησης των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, αυτό έκλεισε με την πρόταση του Δημάρχου προς τους εκπροσώπους των αθιγγάνων της συνοικίας να συζητήσουν το θέμα μετά από συνάντηση που θα έχουν στο γραφείο του μέσα στις επόμενες μέρες.
Είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των επερωτώντων κ.κ. Μήτρου και Μπαρμπουδάκη και της προέδρου του ΔΟΥΚ κ. Ντίνας Παπαστεφάνου από την άλλη.
Στη επερώτησή τους οι δύο σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας αναφέρονταν ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης και επανένταξης των ROM στην Αγ. Παρασκευή του Δήμου Βόλου με την συνεισφορά του Υπουργείου Εσωτερικών, αγοράστηκε οικόπεδο, εντός σχεδίου πόλης στη συνοικία , προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 15 δικαιούχων συμπολιτών τσιγγάνων. Κατά το 2006 για τους
παραπάνω συμπολίτες, όπως υποστήριξαν οι κ.κ. Μήτρου και Μπαρμπουδάκη, είχαν εγκριθεί και αντίστοιχα δάνεια 50.000 ευρώ, με
εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ως άνω ενέργειες, σημείωσαν, για την
αποκατάσταση των αστέγων ROM έγιναν σε συνεργασία με το ΔΟΥΚ
και με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Όμιλο των ROM «ΝΕΑ ΖΩΗ». Από
το τέλος του 2006 και αρχές του 2007 που παρέλαβε η νέα Δημοτική
Αρχή δεν είχαμε καμία πληροφόρηση, για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι
που πρόσφατα λάβαμε επιστολή των 15 συμπολιτών μας, στην οποία αναφέρεται η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης του παραπάνω προγράμματος,
Οι δύο επερωτώντες ζητούσαν να πληροφορηθούν από τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των αστέγων Τσιγγάνων και γιατί εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια της εξασφάλισης στέγης σ αυτούς τους συμπολίτες που οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου ( ΔΟΥΚ) είχαν με πολύ κόπο επιλέξει» ;

Η πρόεδρος
του ΔΟΥΚ
Στην απάντησή της η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ κ. Ντίνα Παπαστεφάνου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της οικιστικής αποκατάστασης των τσιγγάνων στην περιοχή του Δήμου Βόλου ξεκίνησε το 2003 και υλοποιήθηκε , όπως είπε, σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση , σημείωσε η κ. Παπαθανασίου, υλοποιήθηκε από τις αρχές του 2003 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2004 , οπότε και κατατέθηκαν συνολικά 215 αιτήσεις για δανειοδότηση ύψους 60.000 ευρώ έκαστο.
Από τις αιτήσεις αυτής της φάσης , σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 113, ενώ 101 παρέμεινα σε εκκρεμότητα διότι το Υπουργείο αποφάσισε την έναρξη μίας νέας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης και χορήγησης δανείων βάσει της ΚΥΑ 33165/26.6.06, η οποία όρισε συγκεκριμένα πλέον κριτήρια και διαδικασία μοριοδότησης. Σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία, είπε η κ. Παπαστεφάνου, κλήθηκαν οι τσιγγάνοι της πόλης που δεν είχαν πάρει δάνειο κατά την πρώτη φάση, να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις δανειοδότησης. Συνολικά , όπως είπε, υποβλήθηκαν 98 αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το Βόλο υπήρξε απόφαση για χορήγηση 35 δανείων ( επιπλέον των αρχικών 113 της πρώτης φάσης ). Η αξιολόγηση των αιτήσεων είπε η πρόεδρος του ΔΟΥΚ, από την πλευρά του Δήμού και του ΔΟΥΚ έχει ολοκληρωθεί προ του πολλού και αναμένεται η τελική έγκριση του οριστικού πίνακα των δικαιούχων δανειοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η διάθεση των 16 οικοπέδων , όπως υπογράμμισε η κ. Παπαστεφάνο, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής σε αντίστοιχο αριθμό οικογενειών θα γίνει ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία θα γίνει , όπως είπε, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφού σύμφωνα με την Κοινή υπουργική Απόφαση δικαιούχοι είναι οι έλληνες τσιγγάνοι οι οποίο έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης που ενισχύονται από το κράτος ή για τα οποία έχει παρασχεθεί εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αν η πρόσκληση γινόταν πιο νωρίς , κατέληξε η κ. Παπαπαστεφάνου, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αυτοί οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν στα στεγαστικά προγράμματα του υπουργείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου