ΤΟΠΙΚΑ

“Ταξίδι” με εικόνες στο Μουσείο Τσαλαπάτα

ταξίδι-με-εικόνες-στο-μουσείο-τσαλ-851206

Φωτογραφίες και κινηματογραφικές εικόνες που ιστορούν την ελληνική εμπειρία της μετανάστευσης και της εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αμερική στη διάρκεια της περιόδου 1890 – 1980, θα “φιλοξενηθούν” σύντομα στο Βόλο. Ένα ολόκληρο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Το ταξίδι: το ελληνικό όνειρο στην Αμερική» που εγκαινιάζεται
την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο. Το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί αποτελείται κυρίως από ξεχασμένες φωτογραφίες άγνωστων φωτογράφων που δωρήθηκαν από οικογένειες Ελληνοαμερικανών σε διάφορα αρχεία, ή συγκεντρώθηκαν από συλλέκτες. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και φωτογραφίες που φέρουν την υπογραφή γνωστών φωτογράφων οι οποίοι ασχολήθηκαν με το θέμα της μετανάστευσης και τράβηξαν πορτραίτα Ελλήνων μεταναστών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Αugustus Sherman (ελεγκτής στο Ellis Island), ο Jacob Riis, o Lewis Hine, η Dorothea Lange, o Wallace Kirkland, o Andreas Feininger, η Nelly’s και ο Στέφανος Φιωτάκης.
Τόσο η έκθεση όσο και το ντοκιμαντέρ (το οποίο θα προβάλλεται καθημερινά – εκτός της Παρασκευής 3 Απριλίου – στις 11:00, στις 13:00 και στις 15:00) χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, καλύπτοντας αντίστοιχα κεφάλαια του φαινομένου της ελληνικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Μετανάστες (1890 – 1920)», «Αμερικανοί πολίτες (1920 – 1960)» και «Επιστροφή σε μια ελληνικότητα (1960 – 1980)». Στη φωτογραφική έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 105 φωτογραφίες, που επελέγησαν από τη σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού και τον ιστορικό σύμβουλο Αλέξανδρο Κιτροέφ μετά από έρευνα, μελέτη και αντιγραφή 2.000 φωτογραφιών τις οποίες εντόπισαν σε αμερικανικά αρχεία.
Όπως επισημαίνει η κ. Ηλιού, «το βλέμμα αυτών των φωτογράφων μας έδωσε, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, εικόνες πολύτιμες που μεταμορφώνονται σε μνήμη και ιστορία. Όχι μόνο γιατί αποτύπωσαν κλεμμένες στιγμές της πραγματικότητας, ξεδιπλώνοντας μπροστά μας την καθημερινότητα έτσι όπως άλλαζε μέσα στο χρόνο, αλλά και γιατί κάθε φωτογραφία έχει την αισθητική της ματιάς τους και της εποχής τους. Οι άγνωστες φωτογραφίες και τα φιλμάκια μας χαρίζουν τη χαμένη συλλογική μνήμη, τον ξανακερδισμένο χρόνο, αλλά και μας επιτρέπουν να δούμε με διαφορετική ματιά το παρόν και το μέλλον, φέρνοντας μας μπροστά σε μια ανακάλυψη: η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί να γίνει πολύτιμη για μια κοινωνία που ξέρει να εξελίσσεται. Συγχρόνως, το υλικό αυτό μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και εμείς οι ίδιοι, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει τόπος μετανάστευσης για άλλους λαούς».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου