ΤΟΠΙΚΑ

Απροθυμία για το ΠΕΔΥ στο Βόλο

απροθυμία-για-το-πεδυ-στο-βόλο-742876

Σε νευραλγικές ειδικότητες οφθαλμίατρων, νευρολόγων και ορθοπεδικών

Δυστοκία παρατηρείται στο Βόλο όσον αφορά την πλήρωση θέσεων στο ΠΕΔΥ για νευραλγικές ειδικότητες. Παρότι η προκήρυξη που έγινε από το Υπουργείο Υγείας περιλάμβανε διάφορες ειδικότητες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στους οικογενειακούς γιατρούς. Οι συμβάσεις που θα υπογράψουν οι νέοι γιατροί θα είναι ορισμένου χρόνου. Θα απασχολούνται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, για κάλυψη επιτακτικών αναγκών, θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές πρωτοδιόριστου ιατρού ΕΣΥ, με βαθμό επιμελητή Β’.

Να σημειωθεί ότι οι θέσεις αυτές, αποτελούν και την «καρδιά» του συστήματος της ΠΦΥ, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, υπάρχει αποχή 50% αυτή την στιγμή, για αυτό και έχουν σχεδόν καλυφθεί μόνο 500 θέσεις. «Αυτό κάτι μας λέει, ότι οι γιατροί δεν θέλουν να μπουν στο σύστημα. Πρέπει να βρούμε λύσεις», παραδέχονται από το Υπουργείο που συνδέουν αυτή την απροθυμία με το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για γιατρούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει να διατηρήσουν τα ιατρεία τους ενώ είχαν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ.

Οι ελλείψεις στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο είναι εξαιρετικά ευδιάκριτες.

Σύμφωνα με αναλυτική μελέτη που έγινε για τον απολογισμό λειτουργίας του ΠΕΔΥ τους τελευταίους μήνες στο Βόλο, οι ανάγκες σε παθολόγους ανέρχονται σε 149.587 επισκέψεις και η κάλυψη είναι μόλις 11.520 επισκέψεις. Ανύπαρκτες επίσης και άλλες νευραλγικές ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος και οφθαλμίατρος.

H λειτουργία του ΠΕΔΥ στο Βόλο έχει ξεκινήσει με τους μισούς σχεδόν γιατρούς σε ειδικότητες από αυτούς που διέθετε ο πρώην ΕΟΠΥΥ καθώς καθήκοντα στο νέο φορέα έχουν αναλάβει περίπου 25 τελικά γιατροί.

Οι παραπάνω ειδικότητες θεωρούνται οι πιο νευραλγικές αλλά και σε πρώτη ζήτηση από τους ασφαλισμένους, όσο λειτουργούσαν τα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι περισσότεροι ωστόσο από τους συγκεκριμένους γιατρούς που απασχολούνταν αρχικά στο πρώην ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ δεν κατέθεσαν αίτηση και προτίμησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά στο ΠΕΔΥ που πρέπει να καλυφθούν.

Οπως εκτιμούν γιατροί του ΠΕΔΥ στο Βόλο στη διαδικασία των νέων προσλήψεων είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν αρκετοί και από τους συμβασιούχους του πρώην ΙΚΑ που οι συμβάσεις τους είχαν λήξει στο τέλος του 2013 και που μπορεί να ενεργοποιηθούν πάλι και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν ώστε να λειτουργήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τα πολυϊατρεία. Ταυτόχρονα υπάρχει σχέδιο να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς στα ιατρεία τους για να μπορούν και έτσι να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου