ΤΟΠΙΚΑ

«Κανένα άλλοθι για τη Ν.Δ.»

κανένα-άλλοθι-για-τη-ν-δ-851206

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής Λάρισας, είναι γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής: Απασχόληση Κίνδυνοι, Προκλήσεις, Προοπτικές και μέλος της Επιτροπής Κράτος-Αγορά και Παροχή Δημόσιων Αγαθών στο ΙΣΤΑΜΕ.
Με αφορμή την οικονομική κρίση μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι επικαλείται τη συναίνεση ως άλλοθι, προκειμένου να κρύψει την ένδεια σχεδίου για την οικονομία.

Κύριε Σαχινίδη, ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο τον κατηγόρησε ότι ζητά λευκή επιταγή… και επανάφερε το αίτημα για εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν είχε προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας να συνεργαστούμε σε μία σειρά από ζητήματα, όπως για τη διαφθορά, την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Σε όλες αυτές τις προτάσεις που καταθέσαμε ο πρωθυπουργός μονίμως ήταν απορριπτικός. Τώρα λοιπόν ζητά τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τη ζητά τώρα και όχι πριν από έξι ή επτά μήνες, όταν ήδη φαινόταν ότι αυτή η οικονομική κρίση είναι επικίνδυνη και θα στοιχίσει σε θέσεις εργασίας και εισοδήματα; Μήπως γιατί ψάχνει για συνενόχους; Μήπως γιατί προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής του;
Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Καραμανλή να μεταμφιεστεί . Αυτό που πραγματικά επιδιώκει δεν είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης, αλλά η μεταμφίεση για να απαλλαγεί από τις ευθύνες για τις πολιτικές που ακολούθησε την τελευταία πενταετία.

Λένε πολλοί ότι το όλο θέμα της συναίνεσης μπήκε από την πλευρά της κυβέρνησης για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους…

Μόνο γι’ αυτό τέθηκε και ακριβώς αυτό ήταν που κατανόησαν όλοι από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να πάει σε εκλογές με αποκλειστικό θέμα την οικονομική κρίση και σε συνθήκες που πλήττουν καθημερινά την ελληνική οικονομία. Θέλει να δείξει ότι αυτός έχει μεν την πρόθεση και το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και τα προβλήματα, αλλά αυτό προϋποθέτει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν υπάρχει.
Όλο αυτό το σχέδιο όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, που είναι μία και μοναδική. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν κανένα σχέδιο και καμία πρόταση. Εάν είχαν, θα την κατέθεταν ακόμη και προχθές που έγινε η συζήτηση στη Βουλή και επίμονα ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε να παρουσιαστεί. Δεν έχουν τίποτα για να στηρίξουν την κλονισμένη εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Καμία πολιτική που να δικαιολογεί τις απίστευτες σπατάλες στο δημόσιο, ούτε βέβαια καμία εξήγηση για τα 80 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα από το 2004 μέχρι σήμερα και δεν ξέρουμε πού δαπανήθηκαν, αφού δεν έχει γίνει κανένα έργο εδώ και μία 5ετία.
Δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός, γιατί δεν έχει απαντήσεις. Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτά τα παιχνίδια και να συναινέσουμε σε τέτοιες λογικές.

Πάντως πίσω από όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός για την οικονομική κρίση, άφησε και πάλι ένα παράθυρο ανοιχτό στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

Αποκλειστικά και μόνο αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Προσπαθεί να βρει ένα άλλοθι για να εξηγήσει γιατί πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την ανάγκη της ευρύτερης συναίνεσης για την διεξαγωγή των εκλογών. Κανείς όμως δεν πρόκειται να το πιστέψει, γιατί και πάλι πριν από 17 μήνες ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει ανανέωση της εντολής αποκλειστικά και μόνο, όπως ο ίδιος είχε πει, την κατάρτιση ενός κοινωνικού προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να οδηγήσει τη χώρα για δεύτερη φορά στην επιτήρηση. Υποστήκαμε το 2004 την αποτυχημένη επιτήρηση με την απογραφή, αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι η χώρα μόνο ελλείμματα συσσωρεύει λόγω των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό ας μην ψάχνουν πλέον για προσχήματα. Η πολιτική του κ. Καραμανλή είναι αυτή που δημιουργεί αδιέξοδα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεσα εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Φοβάστε ότι αυτή η τακτική σας μπορεί τελικά να βλάψει την αξιωματική αντιπολίτευση τώρα που καταγράφεται μία πορεία ανόδου προς την εξουσία;

Αντικειμενικά όλοι οι παρατηρητές λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε όφελος, εάν άφηνε την Νέα Δημοκρατία να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και οι εκλογές να διεξαχθούν ενάμιση χρόνο αργότερα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί όλο το κόστος που συνεπάγεται για τη Ν.Δ η κρίση αυτή.
Είναι θέση ευθύνης που υποβάλλει στο ΠΑΣΟΚ να ζητάει εκλογές. Υπαγορεύεται από την ανάγκη η χώρα να βγει από το αδιέξοδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Εμείς θεωρούμε ότι όσο παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία, έχουμε πρόβλημα, έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και μείωση της αγοραστικής δύναμης και ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
Εάν εμείς πραγματικά κοιτούσαμε μόνο το κομματικό μας συμφέρον, βεβαίως και θα αφήναμε την κατάσταση να πάει έτσι, για να παραλάβουμε την κυβέρνηση αργότερα. Δεν γίνεται όμως αυτό, διότι αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πολίτες και στη χώρα. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει, όπως και το 1993, ότι μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά.

Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον πόσο εφικτοί ωστόσο είναι οι στόχοι που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα πολιτικά διευρυμένο ακροατήριο -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- πριν από λίγες μέρες παρουσίασε τις προτάσεις μας για την πράσινη ανάπτυξη.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι η μοναδική πολιτική επιλογή που έχει στη διάθεσή της η χώρα, για να μπορέσουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η αξιοπιστία, που εμείς ως ΠΑΣΟΚ μπορούμε να το λύσουμε. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και θα πάρουμε πρωτοβουλίες στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στον τουρισμό και τις μεταφορές, στο χώρο της κατοικίας με την επαναθωράκιση των δημοσίων κτιρίων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε περισσότερους τομείς της οικονομίας, για να επαναφέρουμε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Εχετε πάντως καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, στις οποίες ενδεχομένως δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε άμεσα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα παγκοσμίως στην οικονομία…

Κοιτάξτε, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε έντρομοι τις εξελίξεις. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας καταρρέει κυριολεκτικά. Επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, υποχρεώνονται σε απολύσεις ή περιορισμό της εργασίας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση να γίνουν επενδύσεις στη χώρα, όμως χρειάζονται πρωτοβουλίες. Δεν είναι δυνατόν να είναι μπλοκαρισμένες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας ή μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Δεν προχωράει τίποτα, γιατί έχουμε ένα δύσκαμπτο γραφειοκρατικό κράτος. Αυτές και μόνο οι επενδύσεις εάν είχαν δημιουργηθεί, θα είχαν δημιουργήσει προϋποθέσεις αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.
Επίσης το ΕΣΠΑ έχουν περάσει περισσότερο από 27 μήνες και δεν έχει κυλήσει στην ελληνική οικονομία ούτε ένα ευρώ. Αυτό και αν είναι απαράδεκτο. Δυνατότητες υπάρχουν, εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση, που αυτή η κυβέρνηση δεν την έχει.

Πριν από λίγες ώρες φαίνεται ότι “κλείδωσε” και επίσημα η πώληση της Ολυμπιακής στη MIG. Θετική εξέλιξη;

Τις επόμενες μέρες θα δούμε τι περιλαμβάνει η συμφωνία, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε συνολικά πάνω στην απόφαση.

Έχουμε πει πάντως εγκαίρως ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η Ολυμπιακή από ένα μικτό σχήμα, που θα συνδυάζει την σύμπραξη ιδιώτη και δημοσίου στο πλαίσιο μίας στρατηγικής συμμαχίας.

Κλείνοντας, κύριε Σαχινίδη, και επειδή είστε γνώστης της οικονομίας. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ ακροβατεί μεταξύ κρατισμού και αυτορύθμισης της αγοράς. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για επανακρατικοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να γίνει πιο σαφές το πολιτικό σας στίγμα;

Πρέπει να σας πω ότι ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουμε πολλά ζητήματα μετά την κρίση, δεν θα έχει καμία σχέση με τον τρόπο που προσεγγίζαμε τα ίδια ακριβώς ζητήματα, όχι μόνο ως ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά ως κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Κάποτε είχαμε φτάσει να πιστεύουμε ότι οι αγορές έχουν την ικανότητα να αυτορυθμίζονται. Αυτός ο μύθος κατέρρευσε, παρασύροντας εκατομμύρια εργαζομένων στην ανεργία.
Χθες ανακοίνωσε ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ που έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Θέλουμε το Δημόσιο να έχει έναν έλεγχο πάνω στην οικονομία. Δεν πρέπει η οικονομία να είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς ρυθμίσεις, χωρίς κανόνες.
Το κράτος πρέπει να έχει υπό τον έλεγχο του βασικές υποδομές και σε αυτό ως ΠΑΣΟΚ δεν υποχωρούμε. Όσο για τραπεζικό σύστημα είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε έναν δημόσιο πυλώνα μέσα στο τραπεζικό σύστημα και ένα πολύ καλά εποπτευόμενο τραπεζικό τομέα, διότι αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν τα προβλήματα που προέκυψαν διεθνώς.
Το Δημόσιο πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι πάντα ως ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, αλλά μέσω της εποπτείας που μπορεί και πρέπει να έχει στο τραπεζικό σύστημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου