ΤΟΠΙΚΑ

Αναστολή συνεργασίας μηχανικών με το ΥΠΕΚΑ

αναστολή-συνεργασίας-μηχανικών-με-το-745991

Αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας

Αναστολή της συνεργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με το ΥΠΕΚΑ για όλες τις διαδικασίες που διεκπεραιώνει, όπως είναι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων και η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής επιθεώρησης, θα προτείνει η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας στον πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΤΕΕ Μαγνησίας χθες το βράδυ για το θέμα της αποστολής της λίστας οφειλετών μηχανικών από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ προς την Εφορία Βόλου, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το ΤΕΕ να μπλοκάρει τον κεντρικό σέρβερ ως μέσο άσκησης πίεσης για την απόσυρση της «παράνομης απόφασης αποστολής προσωπικών δεδομένων».

Επιπλέον, η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να ζητηθεί από το ΤΕΕ να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του προέδρου και των μελών του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Εξάλλου για το ίδιο θέμα το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε κάνει σχετική παρέμβαση το καλοκαίρι.

Εγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής θα αποσταλεί στον κ. Σπίρτζη και θα κοινοποιηθεί και σε όλα τα περιφερειακά Τμήματα προκειμένου να επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για τη λύση του θέματος.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ είναι σύμφωνη με την πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε ακόμη, να έρθει σε επαφή με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου ώστε να εξεταστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για την απόσυρση της λίστας, που περιλαμβάνει και δικηγόρους οφειλέτες.

Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ χαρακτήρισε «νέο εισπρακτικό πραξικόπημα μαζικής οικονομικής εξόντωσης των διπλωματούχων μηχανικών το χριστουγεννιάτικο δώρο του κυβερνητικού προέδρου του ΕΤΑΑ, κ. Σελλιανάκη».

Οι μηχανικοί – εργολήπτες καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΕΤΑΑ παρέδωσε πλαστές λίστες, καθώς οι οφειλές έχουν υπολογιστεί με τις αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο νόμος 3983, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είχε προσφύγει το 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας τις αυξήσεις αυτές άδικες και παράνομες, και οι μηχανικοί, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση, δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καθώς αμφισβητούν τον τρόπο υπολογισμού τους. Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Οι μηχανικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ασφαλιστικού τους Ταμείου ΕΤΑΑ να αποστείλει στις εφορίες τα στοιχεία για οφειλές, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται το «πράσινο φως» να κινηθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών αυτών με επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Πανελλαδικά η λίστα περιλαμβάνει 40.715 οφειλέτες ενώ σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι είναι πάνω από 500, καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας μετρά 1700 μέλη και το 50% αυτών εκτιμάται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, αφού η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου