ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοφανής αντιπαράθεση

πρωτοφανής-αντιπαράθεση-851206

Πρωτοφανής μετωπική σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ Καραμανλή-Παπανδρέου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά ότι μπροστά στην κρίση έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και δεν έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού» είπε ο Γ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αύξησε το χρέος και διέσυρε τη χώρα βάζοντάς τη δύο φορές σε επιτήρηση και συμπλήρωσε: «Μπορεί να χρεοκόπησε η ΝΔ αλλά δεν θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε την Ελλάδα-Χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζονται εκλογές».
«Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για χρέη και ελλείμματα» απάντησε ο Κ. Καραμανλής. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το δανεισμό της χώρας, παρά τα όσα διαδίδουν κακόβουλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Το όχι σε όλα δεν είναι υπεύθυνη στάση. Δεν σκέφτομαι εκλογές».
Καραμανλής: Προέχει το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον
«Ολόκληρος ο κόσμος κινείται σε βεβαρημένο και ανασφαλές περιβάλλον, που επηρεάζει τη χώρα μας. Οι επιπτώσεις επηρεάζουν και τη ζήτηση και την παραγωγή. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις, προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Η πιο μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας οφείλεται στο υπέρογκο δημόσιο χρέος, που εσείς δημιουργήσατε» επεσήμανε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται εκλογές, καθώς όπως τόνισε προέχει το κοινωνικό και το συλλογικό συμφέρον.

«Δεν υπάρχει καμία αδυναμία δανεισμού του δημοσίου. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και έγκαιρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέπτυξε τους άξονες της πολιτικής που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή. «Πουθενά στον κόσμο ότι έγινε δεν θεωρείται επαρκές» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «τα ευχολόγια που παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο, είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας».
«Η οικονομία κάτω από το βάρος της σφοδρότερης κρίσης είναι εθνική υπόθεση. Όποτε οι έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε καλά και αυτό οφείλουμε και τώρα. Το όχι σε όλα δεν είναι υπεύθυνη στάση, καθαρές κουβέντες. Δεν ζήτησα λευκή επιταγή, ζήτησα το αυτονόητο να αποδεχθούμε όλοι έξι βασικά κύρια σημεία, ένα ορθολογικό πλαίσιο που πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας, ζήτησα να βάλουμε έστω για λίγο στην άκρη στείρες αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να θέσει ζήτημα πληθωρισμού και ακρίβειας. Πράγματι υπάρχουν τομείς όπου υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, η σύγκρουση με το φαινόμενο αυτό είναι διαρκής, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα. Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε πολύ λιγότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σχεδόν καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα. Οι προβλέψεις για την οικονομική κρίση γίνονται χειρότερες, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά. Αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον και επηρεάζει αναμφισβήτητα και τη δική μας χώρα, τη ζήτηση εργασίας».
«Όφειλε να θυμάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11%. Η ανεργία μειώθηκε το 2008 στο 7,6%. Αλίμονο αν η χώρα ήταν σε αυτήν την κρίση με τα ποσοστά του 2004. Δουλεύουμε για να θωρακίσουμε την απασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερο».
Και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά απέναντι στη κρίση ακολουθώντας σχέδιο με στέρεους άξονες και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε προγράμματα για την εργασία, δράσεις για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.
Παπανδρέου: Δεν απαντάτε στις ανάγκες της χώρας
«Η κυβέρνηση δεν απαντά στις ανάγκες της χώρας. Δεν έχει σχέδιο, σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία. Μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο διακυβέρνησής σας δεν επιτρέπεται» τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου. «Μεταφορά ευθυνών και επικοινωνιακά παιχνίδια δεν τα επιτρέπουν οι καιροί» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «μας διασύρατε βάζοντας τη χώρα μας δύο φορές σε επιτήρηση. Στηρίξατε τα μεγάλα εισοδήματα, έχετε κάνει τη διαφθορά κανόνα». «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η ΝΔ, αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να χρεοκοπήσετε τη χώρα» είπε και ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές.
«Είστε έτοιμος να σταματήσετε την αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας που πληρώνει τεράστια ποσά στην παραπαιδεία; Να κόψετε μαχαίρι τη διαφθορά, τη σπατάλη, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου; Είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και διαπιστώσεων που βολεύουν μόνο τους βολεμένους;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και συνέχισε: «Δεν αλλάζει η πολιτική σας, το διαπιστώσαμε χθες. Η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει παταγωδώς, προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, μπορεί να χρεοκόπησε η νέα δημοκρατία δεν θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε την Ελλάδα. Για αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή, μια κυβέρνησης που θα προκύψει από εκλογές και θα πάει τη χώρα μπροστά».

Το ΚΚΕ για τη συναίνεση
Αρνητική στάση απέναντι στην έκκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση μπροστά στην οικονομική κρίση, δήλωσε πως κρατά το ΚΚΕ.
Κατά τη συζήτηση επερώτησης του κόμματος για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε πως «ο στόχος της εξόδου από την κρίση, δεν είναι εθνικός στόχος, αλλά στόχος της πλουτοκρατίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της, συμφώνησε, υποστηρίζοντας πως «η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμοζόταν και χωρίς να υπάρχει κρίση, με πιο ήπιους ρυθμούς και όχι με την ίδια ταχύτητα, ή σε ίδιο βάθος», καθώς, «ήταν στο πρόγραμμα της Ε.Ε., όποιος και να κυβερνούσε».

Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Σκυλλάκος έκρινε πως και «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη στρατηγική, αλλά υπακούει στις προγραμματισμένες πολιτικές. Γι’ αυτό λόγο εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε συναίνεση, όχι μονάχα με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με κάθε πολιτική απ’ όπου και αν εκπορεύεται και η οποία είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου