ΤΟΠΙΚΑ

Στρογγυλή τράπεζα για τον Αριστοτέλη Ζάχο

στρογγυλή-τράπεζα-για-τον-αριστοτέλη-851206

Ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου η έκθεση «Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις” από τον Ζάχο στο σήμερα” που φιλοξενείται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας “Ν και Σ. Τσαλαπάτα” του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Ως επίλογο της έκθεσης, το ΠΙΟΠ, διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Προσφορά του Αριστοτέλη Ζάχου στην αυτογνωσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της σημασίας της καταγραφής από τα έμπειρα μάτια των ειδικών για την περαιτέρω εμβάθυνση του προβληματισμού πάνω στην έννοια της «πολιτιστικής κληρονομιάς» σήμερα.
Στη στρογγυλή τράπεζα θα μιλήσουν οι : Διονύσης Ζήβας, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π, Γιάννης Κίζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π,
Σταύρος Μαμαλούκος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Νίκος Μουτσόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Γόνος εύπορης Σιατιστινής οικογένειας εμπόρων, ο Αριστοτέλης Ζάχος σπούδασε την αρχιτεκτονική στη Γερμανία, όπου έζησε και δούλεψε δεκαεπτά χρόνια, χωρίς να πάρει ποτέ πτυχίο. Διέκοψε τις σπουδές του για να πολεμήσει, ως εθελοντής, στον άδοξο πόλεμο του 1897. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1906 για να μείνει, για να γνωρίσει τα έργα των ανθρώπων της απ άκρη σ άκρη, να τα σκιτσάρει και να τα φωτογραφίσει, να τα μπολιάσει στην αρχιτεκτονική του.
Ιδιαίτερη μορφή, άφησε έργα που ξεχωρίζουν, όπως οι ναοί στο Βόλο (Άγιος Νικόλαος, Μεταμόρφωση, Άγιος Κωνσταντίνος – το κομψότερο δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του) και στην Κόρινθο (Απόστολος Παύλος – καινοτομία στη ναοδομία της εποχής), το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη και τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων – χαρακτηριστικά των ιδεών του για μια νέα ελληνική αρχιτεκτονική.
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας “Ν και Σ. Τσαλαπάτα” βρίσκεται στην Νότια Πύλη του συγκροτήματος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα τηλέφωνα με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες είναι: 24210 29844 και 24210 31160.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου