ΤΟΠΙΚΑ

Καιρός για νέα αρχή

καιρός-για-νέα-αρχή-851206

Εν μέσω επιφυλάξεων κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, αλλά με επίγνωση για την ανάγκη εκατέρωθεν συνεργασίας, οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποκαθιστούν τον επίσημο διάλογο με τη Ρωσία έξι μήνες μετά τον πόλεμο στον Καύκασο. «Είναι καιρός για νέα αρχή» λέει η Χίλαρι Κλίντον, ενθαρρύνοντας όμως παράλληλα τη Συμμαχία να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στη Γεωργία και την Ουκρανία…
Οι επαφές στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας πρόκειται να επαναληφθούν μετά τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο του Απριλίου, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία χαιρέτισε την επανάληψη των επαφών σε ανώτατο επίπεδο, τονίζοντας ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στην πρώτη της συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν».
Ειδικά για το Αφγανιστάν η Χίλαρι Κλίντον εισηγήθηκε τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης σε υψηλό επίπεδο για την κατάρτιση νέας στρατηγικής στο μέτωπο του Αφγανιστάν, λέγοντας πως στη σύνοδο πρόκειται να προσκληθεί και το Πακιστάν, όπως και το Ιράν.
Ανοίγοντας νωρίτερα τις εργασίες της συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέση να προτείνει στα κράτη-μέλη της Συμμαχίας την επίσημη επανάληψη του διαλόγου έπειτα από εξάμηνη διατάραξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στη Γεωργία.

Ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ταυτόχρονα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «δεν φοβούνται καθόλου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τη Ρωσία», αλλά ένα πεδίο συνεργασίας ανοίγει εκατέρωθεν , κυρίως ως προς το Αφγανιστάν, κατά της τρομοκρατίας ή ακόμη κατά της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ντ. Μπακογιάννη
Κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα, οι αρχές και οι αξίες του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία της Δήλωσης για τη Συμμαχική Ασφάλεια, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα θεωρεί πως σημείο εκκίνησης και θεμέλιο και των κειμένων αυτών, πρέπει να είναι, πέραν των κοινών συμφερόντων, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως είναι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

«Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μιας ισότιμης σχέσης, μιας στενής και παραγωγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να είναι θεμελιωμένη στην αρχή του σεβασμού της θεσμικής αυτονομίας των δύο οργανισμών», είπε η κ. Μπακογιάννη.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «πρέπει να είναι ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου», καθώς επίσης να υπάρξει και συνεργασία «για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων όπως, για παράδειγμα, η διεθνής τρομοκρατία, η διασπορά των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάσταση στο Αφγανιστάν».
Σύμφωνα με την ίδια, η πλήρης αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας είναι αναγκαία και χρήσιμη.
Για το θέμα του Αφγανιστάν, το οποίο επίσης κυριάρχησε στη άτυπη Σύνοδο, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα πιστεύει πως οι έως τώρα προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η λύση στο ζήτημα της σταθερότητας της χώρας αυτής και της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα».
Επισήμανε επίσης, πως το Αφγανιστάν χρειάζεται μία πολυεπίπεδη και σφαιρική προσέγγιση και ξεκάθαρες προτεραιότητες, επικεντρωμένες σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της ναρκο-οικονομίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της Συμμαχίας με το Ισλαμαμπάντ», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση, σε συνδυασμό με τη Συνάντηση Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ, που προγραμματίζεται για αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη στρατηγική σχέση Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών, «να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη διατλαντική σχέση, που παραμένει θεμελιώδους σημασίας για το κοινό μας μέλλον, για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου