ΤΟΠΙΚΑ

Επί… ποδός οι φοιτητές στο Βόλο

επί-ποδός-οι-φοιτητές-στο-βόλο-851206

Στα πέντε αυξήθηκαν χθες τα υπό κατάληψη τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μετά τους φοιτητές των τμημάτων Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας, «ρολά» κατέβασαν έως την ερχόμενη Δευτέρα, οι φοιτητές του τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής.
Γενικές συνελεύσεις πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές και των τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ψήφισαν, όμως, κατά των καταλήψεων.
Στην ένατη εβδομάδα κινητοποιήσεων και έντονων διαμαρτυριών της ακαδημαϊκής κοινότητας, στο «στόχο» των φοιτητών βρίσκεται ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
Η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, αύριο Πέμπτη, βγάζει για άλλη μια φορά στους δρόμους φοιτητές που θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νόμο-πλαίσιο.
Πιστοί στο νέο ραντεβού, στην Αθήνα, για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα είναι φοιτητές και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι θα μεταβούν αύριο στην πρωτεύουσα.
«Το φοιτητικό κίνημα έχει στοχοποιήσει το νόμο-πλαίσιο, που έφερε βιαστικά προς ψήφιση η κυβέρνηση, στραπατσαρισμένη από τις εξελίξεις για την ψήφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Νίκος Καπιτσίνης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόχειρο το νόμο-πλαίσιο, ο οποίος θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
Για τους φοιτητές το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που έκρινε το νόμο-πλαίσιο αντισυνταγματικό σε τέσσερα σημεία, αποτελεί επιβεβαίωση της προσπάθειας μέσα από καταλήψεις, συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας για αποτροπή της ψήφισής του.
«Επιβεβαιώνει τις απόψεις φοιτητών και καθηγητών ότι ο νόμος-πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος και δείχνει ότι δεν πρέπει να κατέλθει προς ψήφιση», είπε ο Νίκος Καπιτσίνης.
Ανεξάρτητα με το ποια τμήματα βρίσκονται σε κατάληψη ή όχι, οι γενικές συνελεύσεις όλων των τμημάτων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο νόμο-πλαίσιο, πρόσθεσε ο φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Νίκος Κανελής.
Έντονες, όπως είπε, θα είναι «οι αντιδράσεις των φοιτητών σχετικά με το άσυλο και την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια», ζήτημα για το οποίο θα καλέσουν τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να πάρει θέση, καθώς και τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων.
«Καλούμε να σταματήσει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, που καταργεί τη φοιτητική μέριμνα, θεσμοθετεί την ιδιωτική χρηματοδότηση, ανοίγει το δρόμο για δίδακτρα, ενώ επιτίθεται στον φοιτητικό συνδικαλισμό, αφού ακόμη και δύο εβδομάδες καταλήψεων θα οδηγούν σε χαμένα εξάμηνα», ανέφερε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου