ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για ελληνοποιημένα αμνοερίφια

φόβοι-για-ελληνοποιημένα-αμνοερίφια-851206

«Συναγερμό» με επιστολή του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας σήμανε το Γραφείο Ελέγχου Εισαγόμενων Αγροτικών Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες για εισαγωγές ζώντων αμνοεριφίων και σφάγιων νωπών αμνοεριφίων στο νομό.
Το υπουργείο ζήτησε από τη Νομαρχία Μαγνησίας, καθώς και από άλλες τέσσερις Νομαρχίες της χώρας τη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να αποτραπούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις».
Ταυτόχρονα, το υπουργείο απέστειλε στις Νομαρχίες λίστα με τα ονόματα εισαγωγέων και εμπόρων σφαγίων αμνοεριφίων. Από τις αρμόδιες Διευθύνσεις ζητείται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους, ώστε να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών και να αποφευχθεί πιθανή διακίνηση εισαγόμενων ως ελληνικών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας δηλώνει δια του αρμόδιου αντινομάρχη της Δημ. Μεργιαλή ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε ελέγχους κρεοπωλείων.
Ο κ. Μεργιαλής κάλεσε χθες σε σύσκεψη μέλη της διοίκησης του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν, ενόψει των εορτών του Πάσχα, με κοινό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών από τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης και αισχροκέρδειας.
Ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επισκέψεις και συναντήσεις με μεγάλους κρεατεμπόρους της Μαγνησίας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη με τη διοίκηση των κρεοπωλών είπε μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας της δημόσιας υγείας και του καταναλωτικού κοινού. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, θα είναι αυστηρή στους ελέγχους που θα γίνουν είτε μεμονωμένα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, είτε με τη συμμετοχή της υπηρεσίας σε μικτά κλιμάκια».
Ο αντινομάρχης επισήμανε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων προς πάχυνση ένα μήνα πριν το Πάσχα. Στο μεταξύ, στα σχέδια της νομαρχιακής αρχής είναι μετά το τέλος της γιορτινής περιόδου, να συγκαλέσει σύσκεψη, που θα αναζητήσει τρόπους, ώστε τα σφαγεία του νομού να μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς να είναι ζημιογόνα.
Για τους αυστηρούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών, με έμφαση την αποτροπή φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών με ξένα αμνοερίφια που τυχόν «βαφτιστούν» ελληνικά, η διοίκηση του συλλόγου κρεοπωλών θα ενημερώσει τα μέλη της σε γενική συνέλευση που πρόκειται να πραγματοποιήσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου