ΤΟΠΙΚΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον

συγκρατημένη-αισιοδοξία-για-το-μέλλο-851206

Διαβεβαιώσεις ότι το πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού θα εφαρμοστεί στο ακέραιο έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είπε ότι το δημιουργικό του νέου διαφημιστικού ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το Γ ΚΠΣ εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ για τον τουρισμό.
Ο κ. Μαρκόπουλος δεν αρνήθηκε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι οι συγκρίσεις με τα στοιχεία των προηγουμένων ετών, δεν αντανακλούν την επιτυχία ή την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
«Τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα περσινά, πόσο δε μάλλον με τα προπέρσινα, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση μόλις ξεκινούσε. Κανείς δεν μπορεί διεθνώς να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού φέτος» τόνισε.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να επανεξετάσει σε προσεχές ν/σ τους όρους λειτουργίας των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, για την αποτελεσματικότητα των οποίων εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκεπτικός.
Η αντιπολίτευση άσκησε εντονότατη κριτική στην πενταετή διαχείριση του τουριστικού τομέα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Η Αντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η εικόνα της Ελλάδας στα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα κακή, καθώς η χώρα εμφανίζεται να κυριαρχείται από την τρομοκρατία και την αστυνομοκρατία, κάτι στο οποίο επανήλθε ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επικαλέστηκε τις δυσοίωνες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό τον εκβιασμό των επιχειρηματιών τουρισμού, οι οποίοι φθάνουν μέχρι την άρνηση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη ώστε το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό και οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, να αποφύγουν την κακοποίηση του περιβάλλοντος που παρατηρήθηκε στο παρελθόν.

Οι ελληνικές
εξαγωγές
σημείωσαν
αύξηση

Οι ελληνικές εξαγωγές, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία και τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν, κατά το έτος 2008 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος), έκλεισαν με θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1% και φτάνοντας τα 17.333,1 εκατ. ευρώ, έναντι 17.139,5 εκατ. ευρώ το 2007. Η αύξηση των εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, έφτασε το 2,6%, σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγικών στατιστικών δεδομένων της ΕΣΥΕ από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν σύμφωνα με τον ΟΠΕ τα εξής:

Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά της Ρωσίας, οι οποίες το 2008 αυξήθηκαν κατά 17,4% κατατάσσοντάς την στην 13η θέση από την 14η που ήταν το 2007. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 418,9 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 2,4% των εξαγωγών της Ελλάδας. Τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν στη Ρωσία ήταν γουναρικά, φρούτα και καρποί (νωπά ή αποξηραμένα), τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, καλλυντικά και μηχανικός εξοπλισμός θερμάνσεως και ψύξεως, κ.ά.

Οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, που αποτελούν το 7,1% των εξαγωγών της Ελλάδας, διαμορφώθηκαν το 2008 στα 1,24 δις ευρώ. Τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν ήταν ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από σίδηρο κα χάλυβα, φρούτα και καρποί (νωπά ή αποξηραμένα), και μηχανικός εξοπλισμός θερμάνσεως και ψύξεως.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι ο ΟΠΕ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες Τρόφιμα-Ποτά και Δομικά Υλικά υλοποιώντας στοχευμένες δράσεις σε αγορές-προτεραιότητας συμμετέχοντας σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, διοργανώνοντας δύο επιτυχημένα Partenariat στην Ελλάδα με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, κ.λπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου