ΤΟΠΙΚΑ

Bαριές ευθύνες για το “γαλάζιο” σκάνδαλο

bαριές-ευθύνες-για-το-γαλάζιο-σκάνδα-851206

Βαριές ευθύνες στον Σάββα Τσιτουρίδη για το «γαλάζιο σκάνδαλο» στο επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων αποδίδει η Μαρία Δαμανάκη, ερωτώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό εάν παρέχει κάλυψη στον υπουργό Απασχόλησης στην υπόθεση της Ακρόπολης ΑΧΕΠΕΥ.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσεχθες, η κ. Δαμανάκη χαρακτήρισε τον κ. Τσιτουρίδη «πολιτικά και απόλυτα υπεύθυνο» για την υπόθεση και πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει σχετική επερώτηση στην Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.
Ακολούθως κάλεσε τον κ. Τσιτουρίδη να απαντήσει εάν ο διορισμένος πρόεδρος του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων γνώριζε ότι στην εταιρεία Ακρόπολη έχει επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για πλασματικές εγγραφές και γιατί δεν προτιμήθηκε συνεργασία με μια από τις εταιρείες επενδύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Επίσης κάλεσε τον κ. Τσιτουρίδη να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συναλλαγή ΤΕΑΔΥ και Ακρόπολης ΑΧΕΠΕΥ ήταν σε γνώση του αρμοδίου για το συντονισμό των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στενού συνεργάτη του υπουργού, Ευγένιου Παπαδόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ επίσης άσκησε κριτική γιατί δεν λειτουργεί η συσταθείσα με νόμο του 99 επιτροπή για τη διαχείριση των ταμείων.
Μιλώντας γενικότερα για το ασφαλιστικό, η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι εάν είχε εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος Ρέππα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε μεσοπρόθεσμη επιβίωση τουλάχιστον μέχρι το 2020, ενώ σήμερα από όλους τους σοβαρούς αναλυτές, όπως είπε, εντοπίζονται άμεσοι κίνδυνοι με ορίζοντα το 2008-2010.
«Το ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία τριετία βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης. Πρόκειται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή με μετεκλογικό ορίζοντα και στόχο την κατεδάφιση του Δημοσίου Ασφαλιστικού Συστήματος προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωματων των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Δαμανάκη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου επισήμανε ότι το ασφαλιστικό θα αναδειχθεί τελικά σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρέχει εγγύηση τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού ζητήματος και πλήρη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει την τριμερή χρηματοδότηση.
Απάντηση Τσιτουρίδη
Η κυβέρνηση θωρακίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας στις δηλώσεις Δαμανάκη.
«Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί που θίγονται από την πολιτική μας αυτή. Οι πράξεις όμως μιας χρηματιστηριακής εταιρείας και των όποιων ενδεχομένων ευθυνών προκύψουν, δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι σε όσους θέλουν ή σκοπεύουν να ευτελίσουν και να ματαιώσουν τη θωράκιση που ξεκίνησε, στέλνοντας βορά την περιουσία των ασφαλισμένων σε συμφέροντα που καραδοκούν. Αυτό θα ήταν το σκάνδαλο» είπε.
Ο κ. Τσιτουρίδης προκάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να δείξουν έστω και ένα βήμα που αυτοί έκαναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που να μπορεί να συγκριθεί με το άλμα διαφάνειας που πραγματοποιείται σήμερα», κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και πολιτικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης».
Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα σταματήσουν την πολιτική που ήδη έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Απασχόλησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου