ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι αγρότες του Πηλίου

ανησυχούν-οι-αγρότες-του-πηλίου-851206

Την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός για το μέλλον της αναδιάρθρωσης στο Πήλιο, αλλά και την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων και απαραίτητων ενεργειών για την λύση του αγροτικού προβλήματος στην περιοχή του Πηλίου, καθώς ακυρώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη προγραμματισμένη συνάντηση που υπήρχε την Τρίτη στο Υπουργείο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Σπανός, την Τρίτη στις 12:00 μ.μ. υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο, ωστόσο την τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν πως ακυρώνεται, ενώ για τη δεύτερη συνάντηση που ζητάει η ΕΑΣ από τον κ. Χατζηγάκη με έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα, απαριθμώντας τα μέτρα στήριξης που πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή, ο κ. Σπανός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν βλέπουμε ούτε φωνή ούτε ακρόαση».
Ο ίδιος προσθέτει πως «αν δεν συζητηθούν τώρα τα θέματα που μας απασχολούν και ειδικά η αναδιάρθρωση για το 2009, οι παραγωγοί θα την κάνουν μόνοι τους και τότε η υφιστάμενη κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Αν όλα αυτά γίνουν μετά από δύο και τρία χρόνια, δεν έχει κανένα νόημα».
Να αναφερθεί πως μεταξύ των αιτημάτων που καταγράφηκαν είναι η αναδιάρθρωση των μηλοκαλλιεργειών αλλά και η ένταξη της περιοχής του Νοτίου Πηλίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας και φυσικά μέτρα άμεσης στήριξης του εισοδήματος.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται δύο προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να μην εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες και το χωριό. Ως μοναδική λύση κρίνεται η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μηλιάς στο Πήλιο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μικροκαρπίας και η ένταξη της περιοχής του Νοτίου Πηλίου σαν ενιαία έκταση σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας της ελιάς, καθώς επίσης και έγκριση της πρότασης που υποβλήθηκε από το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.
Να αναφερθεί εδώ πως σε συνεργασία με τη ΝΑΜ και την Περιφέρεια απαραίτητη κρίνεται και η δημιουργία ενός ΧΥΤΑ για τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων και των Ελαιοαποθηκών της περιοχής.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης τα οποία και προτείνονται από την ΕΑΣ, είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία αντίστοιχου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, μεταρρύθμιση του Συνεταιριστικού Κινήματος, που θα καταγράφει ενεργούς Συνεταιρισμούς και πραγματικά μέλη με πυρήνα τον πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό, ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις Α θμιων και Β θμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, αλλά και λειτουργία σε επίπεδο Συνεταιριστικών Οργανώσεων Παρατηρητηρίου Τιμών Παραγωγού και Τιμών Καταναλωτή, με on line σύνδεση με το κεντρικό παρατηρητήριο, που θα υπάρχει σε επίπεδο π.χ. ΠΑΣΕΓΕΣ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου