ΤΟΠΙΚΑ

304 προσλήψεις στη Νομαρχία

304-προσλήψεις-στη-νομαρχία-851206

Στον απόηχο της έντονης αντιπαράθεσης στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος για τις «κενές» ή μη κυβερνητικές υποσχέσεις οικονομικής ενίσχυσης και στελέχωσης με προσωπικό των Νομαρχιών της χώρας, σε σύγκρουση βρέθηκαν χθες το μεσημέρι παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου, συνεδριάζοντας για τις προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού.

Η κόντρα σε επίπεδο ΕΝΑΕ μεταφέρθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο Μαγνησίας, όταν ο Απ. Παπατόλιας, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και μετέφερε τις προθέσεις Νομαρχιών της χώρας για δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλιο, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους των Ν.Α.
Τον αυτοδιοικητικό του ρόλο θέλησε να υπενθυμίσει στον νομάρχη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ι. Πρίντζος και διέκρινε ότι οι κινητοποιήσεις που προαναγγέλλονται υποκρύπτουν σκοπιμότητα κατάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην νομάρχης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για να διορθωθεί η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, η οποία «επί προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε στον πάτο του βαρελιού».
Με κριτική για όσους εμφανίζονται ως υπερασπιστές της κυβέρνησης με διαρκείς ευχαριστίες, απάντησε ο νομάρχης στο τέλος της συζήτησης, σημειώνοντας: «Δεν μας απασχολεί ούτε ο Τσοβόλας ούτε ο Κατσιφάρας. Δεν μας ενδιαφέρει να προασπίσουμε το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, αλλά το συμφέρον των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».
Τον χαρακτηρισμό των ρεφορμιστών επεφύλασσε στην πλειοψηφούσα παράταξη ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος, επικρίνοντάς την ότι «βάζει πλάτη» για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, πολιτική που εξυπηρετεί, όπως είπε, συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο κ. Νάνος μίλησε για ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας «ότι για το θέμα υπάρχει συμφωνία και θα φανεί στην ψηφοφορία».
Υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τάχθηκε το σύνολο των παρατάξεων. Όλες οι πλευρές επισήμαναν την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων.
Ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το εάν θα εγκριθεί το σύνολο των 216 θέσεων μονίμου προσωπικού που διεκδικεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ενώ άφησε αιχμές για εργαζόμενους στη Νομαρχία, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται.
Για τις τεράστιες ελλείψεις μίλησε ο κ. Νάνος και στάθηκε στα σοβαρά προβλήματα που επιφέρουν στη λειτουργία των υπηρεσιών. Μίλησε δε για «κατάντια» αναφερόμενος στην επιστολή υπαλλήλων της ΝΑΜ, οι οποίοι εισηγήθηκαν την πρόσληψη 98 συμβασιούχων για το 2009.
Τις επιθέσεις για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού αντέκρουσε ο νομάρχης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για ψευτοπαλικαρισμούς». Όπως εξήγησε, εάν η ΝΑΜ πει όχι σε έκτακτο προσωπικό, η άρνηση θα πρέπει να είναι γενική και να ισχύει για όλους.
Εμφανίστηκε, πάντως, σύμφωνος ότι η συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης αποτελεί συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θέτει σε «ομηρία» τους εργαζόμενους και βλάπτει και την ίδια τη Νομαρχία.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας και εισηγητής του θέματος τόνισε ότι «στο νομαρχιακό συμβούλιο δεν μπορούμε να φιλοσοφούμε και να διαμορφώνουμε πολιτικές επιλογές. Καλούμαστε να προγραμματίσουμε τις προσλήψεις με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος».
Την πρόσληψη 216 μόνιμων υπαλλήλων και 88 συμβασιούχων για το 2009 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομαρχιακό συμβούλιο. Καταψήφισε η παράταξη του Απ. Νάνου, ενώ απούσα από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η ελάσσονα αντιπολίτευση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου