ΤΟΠΙΚΑ

Βγήκαν «μαχαίρια» στο Δήμο Βόλου ~ Αιχμές, συγκρούσεις και αποχωρήσεις

βγήκαν-μαχαίρια-στο-δήμο-βόλου-αιχμ-753104

«Φορέστε κουκούλες και βγείτε στην πόλη», κάλεσε την αντιπολίτευση ο Αχ. Μπέος – «Εγκαθίσταται δημοτική Χούντα», κατήγγειλε ο Απ. Παπατόλιας

Σε καταγγελίες περί κατάλυσης της Δημοκρατίας και εγκατάστασης «δημοτικής Χούντας» στο Βόλο, προχώρησε σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Δρόμοι Συνεργασίας», «Επιλογή Ευθύνης», «ΛΑΣ» και ο σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου», Θεολ. Διαμαντένιας αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γιώργο Μουλά για φασίζουσα συμπεριφορά. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τα μέλη της αντιπολίτευσης «να βγουν στην πόλη και να χαρούν κι αν ντρέπονται να φορέσουν κουκούλες».

Για λόγους «οικονομίας χρόνου και δεδομένου ότι στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν 93 θέματα προς συζήτηση», ο Γ. Μουλάς, ζήτησε από τους επικεφαλής των μειοψηφιών να μην πάρουν το λόγο αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Η αντίδραση ήταν σφοδρή. Σημειώθηκαν λεκτικά επεισόδια και παραλίγο η κατάσταση να εκτραπεί. Στα χέρια λίγο έλειψε να έρθουν ο Θεολ. Διαμαντένιας και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Αποστόλης Γαλάτης και χρειάστηκε παρέμβαση ψυχραιμότερων.

Τον ασκό του Αιόλου, άνοιξε ο κ. Μπέος, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση για μια σειρά ζητημάτων, με σημαντικότερο αυτό της κατακύρωσης της μελέτης για την αποχέτευση ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο, ύψους 14 εκ. ευρώ, σε εταιρεία που αποτέλεσε τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΡΓΗΛ στο έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο.

«Στις 4 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, ήταν το 12ο θέμα. Είχα ενδοιασμούς και αποσύρθηκε. Στις 12 Νοεμβρίου, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Σπίτι», έστειλε επιστολή ότι καλά κάναμε και μας έδωσε πληροφορίες για το θέμα. Βλέπουμε στη συνέχεια ένα κατεβατό με ανοιχτά ζητήματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που όμως ανακάλυψε η σημερινή δημοτική αρχή. Τη συγκεκριμένη μελέτη η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε στείλει για έγκριση νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εγκρίθηκε στις 28/7/2014. Ολα δηλαδή έγιναν επί προηγούμενης δημοτικής αρχής και τώρα βγαίνουν και καταγγέλλουν. Πραγματικά υπάρχει θέμα με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ομως επειδή το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και κινδυνεύουμε να τους χάσουμε σε περίπτωση εκκίνησης της διαδικασίας από την αρχή, ζυγίσαμε τα πράγματα και καταλήξαμε να εγκρίνουμε τη μελέτη. Πρόκειται για το συμφέρον της πόλης. Τώρα καλούμαστε να κάνουμε ένσταση. Ποιά ένσταση; Γιατί δεν την κάνατε εσείς; Ποιόν κοροϊδεύετε; Τι ντροπή είναι αυτή;», ανέλυσε το χρονικό των γεγονότων ο κ. Μπέος.

«Φορέστε κουκούλες και βγείτε στην πόλη»

Προέτρεψε δε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης κι όχι με βάση τις κομματικές αγκυλώσεις. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που έχει ζήσει η δημοτική αρχή με «καταγγελίες και αναφορές στην Εισαγγελία και την Αστυνομία ακόμη και με πιέσεις προς τους πολίτες να προχωρήσουν επίσης σε καταγγελίες». «Καλά μισείτε την πόλη σας και τους πολίτες; Ή θεωρείτε ότι είναι προνόμιό σας να διοικείτε την πόλη;», ρώτησε αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Ενημέρωσε δε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει μεγάλα οράματα για την πόλη και ότι δεν θα απολογηθεί «σε εσάς τους αποτυχημένους που αφήσατε εν έτη 2014 την πόλη χωρίς νερό».

Τους κάλεσε δε να βγουν στην πόλη και να χαρούν μαζί με τον κόσμο. «Αν ντρέπεστε για όσα έχουμε δημιουργήσει μέσα σε τρεις μόνο μήνες, βάλτε καμιά κουκούλα. Συνηθισμένοι είστε», η επόμενη επίθεση του κ. Μπέου.

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις

Οι ευθείες κατηγορίες αλλά και οι πλάγιες αιχμές του Δημάρχου, προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης», Πάνου Σκοτινιώτη, ο οποίος ζητούσε επίμονα το λόγο που δεν του δόθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Μουλά για λόγους οικονομίας χρόνου. «Κύριε φασίστα Πρόεδρε. Δώστε μας το λόγο. Αυτό που κάνετε συνιστά θεσμική εκτροπή. Εριξε λάσπη παντού ο Δήμαρχος και δεν μας δίνετε το λόγο», διαμαρτυρόταν ο κ. Σκοτινιώτης.

«Ελεος πια. Φθάνει», εξερράγη και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση, αποχώρησε σταδιακά από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

«Καταλύθηκε η Δημοκρατία»

Εκτός αιθούσης συνεδριάσεων πλέον, οι αντιπολιτεύσεις κατήγγειλαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για φασίζουσα συμπεριφορά.

«Ο Δήμαρχος Βόλου, προχώρησε σε ένα μονόλογο μεγάλης διάρκειας θίγοντας ζητήματα που έχριζαν απαντήσεων. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας για μία ακόμη φορά φασίζουσα κι αντιδημοκρατική συμπεριφορά και μη σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο αλλά και το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου δεν έδωσε το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών για να απαντήσουν επί όλων των θεμάτων που έθεσε ο Δήμαρχος στη μακρόσυρτη και αβάσιμη σε πολλά της σημεία τοποθέτησή του. Αυτός ήταν ο καθοριστικός και αποκλειστικός λόγος που μας ανάγκασε για μία ακόμη φορά να αποχωρήσουμε καταγγέλλοντας αυτή τη συμπεριφορά. Η φράση του Αποστόλη Νάνου, «δεν πάει άλλο, φθάνει πια» τα λέει όλα», κατήγγειλε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

«Με την πρακτική του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, γράφτηκε η πιο μαύρη, η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πόλης μας, από τη μεταπολίτευση και μετά. Η σημερινή πράξη, είναι πράξη εγκατάστασης της δημοτικής Χούντας. Απλά και καθαρά. Καταργείται η Δημοκρατία στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου είναι ο κανονισμός που ισχύει σε όλη τη χώρα. Εντελώς αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά καταλύεται ο Κανονισμός. Οπως κάποιοι κατέλυσαν τη δημοκρατία στη χώρα πριν πολλά χρόνια. Δεν δίδεται το δικαίωμα στις μειοψηφίες να εκφραστούν, χωρίς κανένα λόγο. Αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες», ανέφερε από την πλευρά του ο σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης», Αποστόλης Παπατόλιας, καλώντας τις ομάδες της αντιπολίτευσης «να προχωρήσουν σε κοινή αναφορά στα αρμόδια όργανα της πολιτείας που οφείλουν πλέον να μεριμνούν ώστε να γίνεται σεβαστό το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να επιληφθούν οι δικαστικές και οι διωκτικές αρχές της χώρας αλλά και όσοι είναι υπεύθυνοι για την πειθαρχική δίωξη αυτών των συμπεριφορών. Επιπλέον και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η πόλη».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου καταγγέλλουν οι «Δρόμοι Συνεργασίας»

Για πρακτικές απαλλαγής από την «ενοχλητική» παρουσία των μειοψηφιών, προκειμένου να μη θιχθούν κρίσιμα ζητήματα, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας», με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που σημάδεψαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και προκάλεσαν την αποχώρηση των μειοψηφιών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση των «Δρόμων Συνεργασίας» αναφέρονται τα εξής:

«Ο Δήμαρχος σήμερα (σ.σ. χθες) «ενημέρωσε» εκτός ημερήσιας διάταξης το δημοτικό συμβούλιο με μονόλογο που παραπέμπει ευθέως σε φρασεολογία και πρακτικές της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής». «Κατήγγειλε» τους πάντες και εμφανίστηκε ως «σωτήρας» που πάνω στα χαλάσματα της πόλης αυτός θα «κτίσει ένα νέο Βόλο». Είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμαρχος το μόνο που προσπαθεί να επιβάλει στο Δήμο και την τοπική κοινωνία είναι μία «νέα τάξη πραγμάτων». Μπροστά σ’ αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο πολιτικό φαινόμενο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν αντιδρά, ως οφείλει, αλλά αντίθετα το ενισχύει. Έτσι εξηγείται και η σημερινή του επιμονή να μην δώσει το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών για όσα καταλόγισε ο δήμαρχος επί δικαίων και αδίκων με το μονόλογό του. Η σημερινή στάση του προέδρου της φίμωσης των μειοψηφιών δεν αποτελεί απλά υποβάθμιση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου, αλλά παραπέμπει σε εποχές χούντας του «αποφασίζω και διατάσσω». Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ιδιαίτερα η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μπορούν πλέον να σιωπούν για τα όσα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου, ο οποίος πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά. Ολες οι αποφάσεις της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) συνεδρίασης, που αφορούν όχι μόνο σε υπηρεσιακά αλλά και σε σημαντικά ζητήματα, πάσχουν από ακυρότητα, αφού η αποχώρηση όλων των δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών (πλην του κ. Μιτζικού και της κ. Τσοπουρίδου) επιδιώχθηκε και προκλήθηκε από την επιλογή του προέδρου να φιμώσει τις μειοψηφίες. Από την πρώτη στιγμή του εκλογικού αποτελέσματος η παράταξή μας είχε τονίσει ότι «η προεκλογική συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου μας πήγε χρόνια πίσω, επαναφέροντας τακτικές ρουσφετιού και εκφοβισμού, χαρακτηριστικές της ακροδεξιάς λογικής του. Η εκλογή του από τους πολίτες δυστυχώς θα αποδειχθεί σύντομα ένα ολέθριο βήμα οπισθοδρόμησης». Τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα που εντάσσονται στις πρακτικές της δημοτικής αρχής για υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου, ώστε αυτές να υποκατασταθούν από ιδιώτες με απώτερο στόχο την εκχώρηση βασικών δημοτικών τομέων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαίωσαν τις πιο πάνω εκτιμήσεις μας. Η απαλλαγή από την «ενοχλητική» παρουσία των μειοψηφιών από τη σημερινή συνεδρίαση στέρησε το δικαίωμά τους και συνεπώς των πολιτών που τις ψήφισαν να εκφράσουν τις θέσεις τους σε κρίσιμα θέματα που έθεσε ο μονόλογος του δημάρχου, όπως

α) η στάση του στην ανάθεση μελέτης για έργο της ΔΕΥΑΜΒ σε συγκεκριμένη εταιρία που ο ίδιος πριν λίγες μέρες την είχε καταγγείλει,

β) η ανάθεση μέσω της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ σε εταιρεία πολιτικού του φίλου «προώθησης και διαφήμισης του έργου της» με το ποσό των 12.000 ευρώ τη στιγμή που καταργεί τις συνδρομές του δήμου προς τον ημερήσιο τοπικό τύπο, πιέζοντάς έτσι έμμεσα να περιορίσει την όποια κριτική του ασκείται,

γ) η πρόσληψη εταιριών συμβούλων με κονδύλια του δημοτικού προϋπολογισμού,

δ) η διάθεση οικονομικής ενίσχυσης για «φιλανθρωπία» από ένα ποσοστό των αποδοχών του ιδίου και των αντιδημάρχων με αδιαφανείς όρους που παραπέμπουν σε πελατειακές σχέσεις πολιτικής εξάρτησης».

Κόντρα για τους συμβούλους του Απ. Παπατόλια επί θητείας του στη Νομαρχία Μαγνησίας

Εγγραφο βάσει του οποίου ο σύμβουλος του τέως Νομάρχη Μαγνησίας, Αποστόλη Παπατόλια, αμειβόταν με μισθό ύψους 5.478,55 ευρώ, παρουσίασε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του οργάνου, ο κ. Μπέος είχε αφήσει αιχμές κατά του κ. Παπατόλια για τις αμοιβές των συμβούλων του. Χθες με το έγγραφό του κατονόμασε τον πρώην διευθυντή της ΑΝΕΜ και της ΚΕΚΑΝΑΜ, ως σύμβουλο του κ. Παπατόλια επί θητείας του στη νομαρχία Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι ο μισθός του ήταν ύψους 5.478,55 ευρώ.

Αμεση ήταν η απάντηση από τον κ. Παπατόλια: «Τον κ. Μπέο πρόδωσε η εμπάθεια και η παροιμιώδης ασχετοσύνη του σε διοικητικά θέματα. Ο κ. Βασίλης Τριανταφύλλου δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλός μου. Σύμβουλοι μου ήταν οι κ.κ. Καπανιάρης, Τσούκας και Παπαδέλης, των οποίων οι αμοιβές δεν ξεπερνούσαν τα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Ο κ. Τριανταφύλλου, υπήρξε υπηρεσιακό στέλεχος που προσλήφθηκε με σύμβαση στη Νομαρχία, μία δεκαετία πριν αναλάβω καθήκοντά. Η αμοιβή του καθοριζόταν από τη σύμβαση που είχε υπογράψει, βάσει αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών της Νομαρχίας στις οποίες συμμετείχε. Ξεκίνησε επί θητείας Π. Σκοτινιώτη ως διευθυντής της ΑΝΕΜ, επί Γιάννη Πρίντζου ήταν Διευθυντής της ΚΕΚΑΝΑΜ και επί των ημερών μου, μετά από πρόταση των κ.κ. Γ. Μουλά και Σάκη Κοκκίνη, έγινε προσπάθεια μείωσης των αμοιβών του συναινετικά, κάτι που συνέβη. Αμέσως μετά, στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εκδήλωσε ανοιχτή υποστήριξη στον Κώστα Αγοραστό που ήταν υποψήφιος. Η παραπληροφόρηση που γίνεται παραπέμπει στις γνωστές χρυσαυγίτικες συνταγές «ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει».

Παρέμβαση Γ. Μουλά

Η απάντηση του κ. Παπατόλια, προκάλεσε την έγγραφη παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και πρώην νομαρχιακού συμβούλου, Γιώργου Μουλά:

«Πιστεύω, ότι ο κ. Παπατόλιας δεν θυμάται καλά τα γεγονότα, που αφορούν το θέμα των αποδοχών του τότε διευθυντή της ΚΕΚΑΝΑΜ. Τόσο ο κ. Κοκκίνης, όσο και εγώ είχαμε καταγγείλει τις υψηλές αποδοχές στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας χαρακτηρίζοντάς τους σαν golden boys. Μάλιστα ο εν λόγω διευθυντής είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα στον κ. Κοκκίνη λες και δεν έπαιρνε τόσες χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Κοκκίνης και εγώ ουδέποτε ψηφίσαμε τέτοιου ύψους αποδοχές, για τον απλούστατο λόγο, ότι οι αποφάσεις για τις αποδοχές των υπαλλήλων των νομικών προσώπων της Νομαρχίας δεν περνούσαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά μόνο από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Πάντως, για να επανέλθω στο σημερινό θέμα, ο κ. Μπέος έχει απόλυτο δίκιο διότι σύμφωνα με το εκκαθαριστικό μηνιαίων αποδοχών, ύψους 5.478,55 ευρώ του διευθυντή ΚΕΚΑΝΑΜ, που παρουσίασε, αυτό αποτελεί κόλαφο για τον κ. Παπατόλια. Το γεγονός, ότι επί θητείας των κ.κ. Σκοτινιώτη και Πρίντζου γινόταν η ίδια διασπάθιση χρημάτων δεν μειώνει το βάρος των ευθυνών του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου