ΤΟΠΙΚΑ

Προς κινητοποιήσεις οι καθαρίστριες για την καταβολή δεδουλευμένων

προς-κινητοποιήσεις-οι-καθαρίστριες-754759

Μετά την παρέμβαση στην Επιθεώρηση για τα οφειλόμενα εργολάβου στην καθαριότητα του Νοσοκομείου

Τη μορφή κινητοποιήσεων για την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων συζητούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚΒ οι εργαζόμενες που απασχολούνται μέσω εργολάβου στην καθαριότητα στο Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η χθεσινή παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας φαίνεται πως δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα νέα «θα» της εταιρείας για την καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται διά του Προσωπάρχη της, δυσανασχέτησε το σύνολο των εργαζομένων.

Ανάμεσα στις είκοσι εργαζόμενες ήταν και τρεις απολυμένες που σύμφωνα με τις ίδιες δεν έχουν παραλάβει τις αποζημιώσεις τους, ούτε και έχουν στα χέρια τους την καταγγελία των συμβάσεων.

Οι καθαρίστριες έκαναν καταγγελία κατά του εργολάβου στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 27 Νοεμβρίου, καθώς τους οφείλονται οι μισθοί δύο μηνών και διάφορα ποσά ως υπόλοιπα μηνών.

Τότε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βόλο είχε ενημερώσει ότι οι εργαζόμενες θα έπαιρναν άμεσα μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται και μέχρι τα Χριστούγεννα θα εξοφλούνταν.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και χθες για δεύτερη συνεχή μέρα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου επισκέφθηκαν την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να ζητηθούν εξηγήσεις από τον εργολάβο. Παρών στη συνάντηση ήταν και το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Ρούσσας.

Η καινούργια υπόσχεση ότι πληρωθούν για τους μισθούς Νοεμβρίου, Σεπτεμβρίου και σε επίσκεψη του Προσωπάρχη τις επόμενες μέρες στο Βόλο, θα βρεθεί λύση και για τα υπόλοιπα, δεν ικανοποίησε.

Οι καθαρίστριες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. Επιπλέον, τις επόμενες μέρες λήγει η σύμβαση του εργολάβου με το Νοσοκομείο Βόλου και η εξέλιξη αυτή ενισχύει το φόβο τους ότι θα μείνουν στον αέρα.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας, τονίζεται ότι «η Διοίκηση του Σωματείου μαζί με τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου του Βόλου προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι καθαρίστριες απαιτούν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να παρθούν πίσω οι καταχρηστικές απολύσεις, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον, ζητούν την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την παύση των απαράδεκτων εργολαβικών σχέσεων εργασίας στο μοναδικό Δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού».

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Νόμου Μαγνησίας χαιρετίζει «το δίκαιο αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου. Σε συνάντηση με το σωματείο οι εργαζόμενες και οι απολυμένες καθαρίστριες ενημέρωσαν για τις τρομακτικές συνθήκες εργασίας που μπορείς να χαρακτηρίσεις ως «δουλεία του 21 αιώνα».

Οπως αναφέρει: «Η εταιρεία χρησιμοποιούσε όλα τα «σύγχρονα» εργοδοτικά μέτρα (την εντατικοποίηση, την τρομοκρατία, τους εκφοβισμούς για άμεση απόλυση) για να μπορέσει να κρατήσει τις καθαρίστριες σε άθλιες εργασιακές σχέσεις, φοβισμένες και υπάκουες στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και να βγάλει όσο περισσότερο κέρδος από την άγρια εκμετάλλευση» καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου