ΤΟΠΙΚΑ

Το νέο πρόσωπο της παραλίας του Βόλου

το-νέο-πρόσωπο-της-παραλίας-του-βόλου-851206

Εννιά θαλάσσιοι σταθμοί απ΄ όπου θα εφορμούν βαρκάκια, που θα δημιουργήσουν ένα θαλάσσιο δίκτυο συγκοινωνίας, πέντε γέφυρες, που η καθεμία θα διαθέτει τη δική της αρχιτεκτονική ταυτότητα, οι οποίες θα κατασκευαστούν πάνω στους ποταμούς Άναυρο, Κραυσίδωνα και Ξηριά, ώστε να αποκαταστήσουν την οριζόντια επικοινωνία της πόλης, την ώρα που οι παραποτάμιες κοίτες θα φυτευτούν σε όλο το μήκος τους, θεμελιώνοντας γραμμικά πάρκα προσιτά στους κατοίκους, είναι μερικά από τα στοιχεία που προβλέπει η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τον Άναυρο μέχρι το Σωρό. Μία μελέτη που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Βόλου ομάδα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Κοτιώνης, Τροβάς, Γιαννίσης) και οι συνεργάτες τους (Κρίτου και Πλατσάς).
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ζήση Κοτιώνη κομβικά σημεία του σχεδιασμού αποτελεί η χάραξη γραμμής τραμ, η δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλίας, η αποκατάσταση και επανάχρηση κτιριακών συγκροτημάτων, η δημιουργία παραποτάμιων πάρκων, η αναβάθμιση δημοτικών πλαζ και η εγκαινίαση θαλάσσιων σταθμών. Προτείνουμε, λέει ο κ. Κοτιώνης, το νέο πρόσωπο της πόλης να είναι η θάλασσα και οι δραστηριότητες των κατοίκων (πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές) να κινούνται γύρω από αυτήν. Το νήμα πάνω στο οποίο θα τις υφάνουμε θα είναι ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος 16 χλμ. (από την περιοχή Τσιμέντα έως το Σωρό) και το παράλληλο δίκτυο του τραμ».
Στρατηγικό κομμάτι της ανάπλασης ωστόσο θα είναι το « Κοσμοδρόμιο», μία νέα ενότητα στην περιοχή της πλατείας Ρήγα Φεραίου, που θα προκύψει σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση χρήσεων του εμπορικού λιμένος προς τα δυτικά, απελευθερώνοντας μία επιφάνεια 110.000 τ.μ. Η έκταση σύμφωνα με τους μελετητές θα αφομοιωθεί ολοκληρωτικά από την πόλη, καθώς εκεί θα χωροθετηθεί το τέρμα όλων των συγκοινωνιών, θα σχεδιαστεί μία πλατεία με ισχυρά μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ το παλαιό σιλό θα μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο – έμβλημα για το νέο Βόλο. «Αυτή η περιοχή είναι το κλειδί του σχεδιασμού. Φιλοδοξούμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να είναι το νέο κέντρο της πόλης. Η απελευθερωμένη προκυμαία θα μπορούσε να αποτελέσει και τόπο κατοικίας, προτείνει ο κ. Κοτιώνης, αναπαράγοντας παραδείγματα ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Παράλληλα σύμφωνα με τη μελέτη εξυγιαίνονται οι παραλίες με σκοπό να ευνοηθεί το μπάνιο μέσα στην πόλη. Ιδρύεται το πάρκο της Αργούς, ένα μουσείο που θα εμπνέεται από την Αργοναυτική Εκστρατεία και θα αξιοποιεί μέχρι και τμήματα του βολιώτικου καρνάγιου, ενώ ενοποιούνται και αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι με σημείο αναφοράς την αναστήλωση του ανακτόρου του Δημητρίου του Πολιορκητή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου