ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση του Νικόλα Δεληγεώργη για το φράγμα Παναγιώτικο

παρέμβαση-του-νικόλα-δεληγεώργη-για-τ-755796

Ο ειδικός μελετητής Υδραυλικών Εργων Νικόλας Δεληγεώργης, Πολιτικός Μηχανικός Διδάκτωρ Υδραυλικής και τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Padova, μετά τα δημοσιεύματα του ΓΕΩΤΕΕ για το Φράγμα Παναγιώτικο, που το θεωρεί αναρμόδιο να εκφέρει γνώμη, καθ’ όσον δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση, επανέρχεται επί του θέματος μετά από το στις 20-7-2014 σημειώματός του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και απευθύνει επιστολή προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας με την οποία αφενός μεν το καλεί να δηλώσει δημοσίως ότι οι μελέτες φραγμάτων γίνονται από Ειδικούς Πολιτικούς Μηχανικής που ανήκουν στο ΤΕΕ και όχι από γεωλόγους και αφετέρου να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς το Κεντρικό ΤΕΕ, να αποστείλει ειδικούς Πολιτικούς Μηχανικούς να επαλειφθούν επί του θέματος και να προτείνουν λύσεις, σε συνεργασία με τον μελετητή του έργου και την επιβλέπουσα υπηρεσία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί επείγοντος, γιατί η διαιώνιση του θέματος επιβαρύνει τη δυνατότητα επισκευής της βλάβης που παρουσιάζεται στο φράγμα.

Παραθέτουμε την επιστολή του Νικόλα Δεληγεώργη προς το ΤΕΕ Μαγνησίας: «Τελευταία γίνονται ανακοινώσεις από το ΓΕΩΤΕΕ δια του Φράγματος Παναγιώτικου. Οι γεωλόγοι δεν εκπονούν μελέτες φράγματος, είναι αρμόδιοι να αποφανθούν δια τη στρωματογραφία του εδάφους. Τη μελέτη των φραγμάτων εκπονούν ειδικοί Πολιτικοί Μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι της αρμοδιότητάς σας, εσείς σιωπάτε. Σε ένα, τελευταίο, σημείωμά μου για το Παναγιώτικο ανέφερα να κληθούν το γραφείο που εκπόνησε τη μελέτη του Φράγματος και η επιβλέπουσα υπηρεσία, να εκθέσουν τις απόψεις τους και να εισηγηθούν περί του πρακτέου.

Εσείς ως ΤΕΕ θα πρέπει αφενός να ανακοινώσετε ότι το ΓΕΩΤΕΕ δεν έχει την επιστημονική υποδομή να αποφαίνεται για φράγματα, που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Μηχανικών που ανήκουν στο ΤΕΕ, αφετέρου να ζητήσετε την συμπαράσταση του κεντρικού ΤΕΕ να στείλει ειδικούς μελετητές μηχανικούς να συνεργασθούν με εσάς, να εξετάσουν το όλο θέμα και να αποφανθούν τι πρέπει να γίνει. Επειδή κατά το παρελθόν όταν διατηρούσα Γραφείο Μελετών Δημοσίων Εργων στην Αθήνα ασχολήθηκα με αυτά τα θέματα, τίθεμαι στη διάθεσή σας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου