ΤΟΠΙΚΑ

300.000 ευρώ για τις κατολισθήσεις

300-000-ευρώ-για-τις-κατολισθήσεις-851206

Τη δέσμευση να αποδοθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας το ποσό των 300.000 ευρώ που δαπάνησε ήδη για το δρόμο Ζαγοράς-Χορευτού και την υπόσχεση να αντιμετωπίσει θετικά τις δαπάνες για τις οριστικές μελέτες σχετικά με τα κατολισθητικά φαινόμενα σε περιοχές του Πηλίου ανέλαβε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος.

Με τον κ. Νάκο συναντήθηκαν χθες στο γραφείο του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας και η δήμαρχος Ζαγοράς Αφροδίτη Μανίνη-Τσαπράζη, με θέμα την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Ανατολικό Πήλιο και ιδιαίτερα στη Ζαγορά με την εμφάνιση κατολισθήσεων και τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο 4ο χλμ της εθνικής οδού Ζαγορά-Χορευτό.
Ο νομάρχης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή του Πηλίου, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό και με τη γεωλογία της περιοχής.
Είχε προηγηθεί στη Ζαγορά ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, αλλά και η επίσκεψη στην περιοχή υψηλόβαθμου στελέχους του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία και τον Τεχνικό Σύμβουλο της Νομαρχίας εξέτασαν τις περιοχές που εμφάνισαν κατολισθητικά φαινόμενα.
Όπως τόνισε με έμφαση ο νομάρχης στον υφυπουργό Εσωτερικών η αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών και έκτακτων προβλημάτων δεν είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, στην οποία ανήκει η απλή και συνήθης συντήρηση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου (επούλωση λάκκων, καθαρισμός οχετών, σήμανση, διαγράμμιση κλπ.), αλλά στην πολιτεία η οποία έρχεται να συνδράμει την Αυτοδιοίκηση με έκτακτες επιχορηγήσεις.
Σύμφωνα με τις τεχνικές εκθέσεις των γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί και τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και του ΙΓΜΕ, απαιτείται η σύνταξη οριστικών μελετών για τουλάχιστον τέσσερις θέσεις στην περιοχή της Ζαγοράς και άλλες τόσες για τους δήμους Μουρεσίου και Μηλεών, προϋπολογισμού, μόνο για τη Ζαγορά, 300.000 ευρώ, προκειμένου να προταθεί στη συνέχεια η κατασκευή αντικατολισθητικών έργων στο Δ’ ΕΣΠΑ.
Για την αποκατάσταση δε των ζημιών που έχουν μέχρι σήμερα προκληθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, εκτός του ποσού των 350.000 ευρώ, που προκατέβαλε η ΝΑΜ από δικούς της πόρους, για την αποκατάσταση της κατολίσθησης η οποία και διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο Ζαγορά-Χορευτό, εκτιμάται ότι απαιτείται πρόσθετο ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ για τη σοβαρή αποκατάσταση κατολισθήσεων που εμφανίσθηκαν σε διάφορα σημεία του Πηλίου.
Ο κ. Νάκος δεσμεύτηκε ότι θα αποδώσει το ποσό των 300.000 ευρώ στη ΝΑΜ, ενώ σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που απαιτούνται για τη σύνταξη των οριστικών μελετών υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το αίτημα θετικά από τις τακτικές επιχορηγήσεις της Νομαρχίας ενόψει έκδοσης της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των κεντρικών πόρων στις Νομαρχίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου