ΤΟΠΙΚΑ

«Χαράτσι» στην υπερκατανάλωση από τη ΔΕΥΑΜΒ

χαράτσι-στην-υπερκατανάλωση-από-τη-757091

Δύο ευρώ το κυβικό θα πληρώνουν όσοι ξεπερνούν τα 101 κ.μ. νερού κατανάλωση

«Χαράτσι» στην υπερκατανάλωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που το περασμένο καλοκαίρι χτύπησε την πόρτα των νοικοκυριών του Βόλου, επιβάλλει η ΔΕΥΑΜΒ. Την ίδια ώρα που το τιμολόγιο για το νερό μειώνεται κατά 4% για τους οικιακούς καταναλωτές που καταναλώνουν έως 80 κ.μ. νερού, το κόστος εκτοξεύεται στα 2 ευρώ ανά κυβικό για όσους ξεχνούν να κλείσουν τις βρύσες και τα υδρόμετρα καταγράφουν κατανάλωση άνω των 101 κ.μ. νερού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα νέα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης για το 2015. Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια προβλέπεται μείωση μέσα στο ερχόμενο έτος κατά 4% στα οικιακά τιμολόγια. Η διαφορά είναι ότι η μείωση αφορά στα οικιακά τιμολόγια που καταγράφουν κατανάλωση έως 80 κ.μ. νερού. Οσα υδρόμετρα καταγράψουν κατανάλωση άνω των 80 και έως 100 κ.μ. η χρέωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και από 101 κ.μ. νερού και πάνω τα τιμολόγια αυξάνονται κατά 8,5% και το κόστος του κυβικού μέτρου νερού διαμορφώνεται στα 2%.

«Στόχος μας είναι ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης νερού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Τα τέλη αρνήθηκε να ψηφίσει ο εκπρόσωπος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μειώσεις έρχονται βιαστικά και μόνο για την εκπλήρωση προεκλογικών υποσχέσεων. «Είναι αδιανόητο να μειώνονται τα τιμολόγια σε Βόλο, Ν. Ιωνία και Αισωνία κι όχι στην Αγριά ή την Αγχίαλο, δημιουργώντας πολίτες α’ και β’ κατηγορίας», σχολίασε, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη και για τους άπορους, προκειμένου να μη χρεώνονται ούτε ευρώ (ούτε καν το πάγιο) για κατανάλωση έως 30κ.μ. νερού.

Τέλη άρδευσης

Στις πλάτες των Βολιωτών μετακυλίεται από τη ΔΕΥΑΜΒ το κόστος της άρδευσης. Επί τρία χρόνια δεν εισπράττονται τέλη άρδευσης μολονότι γίνονται επενδύσεις προς όφελος των χρηστών του δικτύου.

«Παρέχουμε μια υπηρεσία που είναι ανταποδοτική χωρίς να εισπράττουμε τέλη. Αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται σε όλους», σήκωσε το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη, επί τρία συνεχόμενα χρόνια γίνονται επενδύσεις στον τομέα της άρδευσης, που όμως δεν συνοδεύεται από μία προσπάθεια επιβολής τελών άρδευσης στους χρήστες του δικτύου.

«Οντως πρόκειται για πρόβλημα. Με ένα χαρτί, μέσα σε μια νύχτα, η άρδευση πέρασε από το Δήμο στη ΔΕΥΑΜΒ. Δεν υπάρχουν ούτε καταγεγραμμένα δίκτυα ούτε καταγεγραμμένα αυλάκια», παραδέχθηκε το πρόβλημα ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα υπογράμμισε ότι για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη κουβέντα και ο κ. Παπαευσταθίου επεσήμανε ότι μέσα στο 2015 θα γίνει μία προσπάθεια σύνταξης Κανονισμού Αρδευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου