ΤΟΠΙΚΑ

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ: Να μπει τέλος στη δυαρχία

νικοσ-χουντησ-να-μπει-τέλος-στη-δυαρχί-851206

Μία εβδομάδα μετά το Διαρκές Συνέδριο τα στελέχη του Συνασπισμού ασχολούνται ήδη με το εσωτερικό δημοψήφισμα που θα κρίνει τη σειρά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθεί τον Μάρτιο.

Το Αριστερό Ρεύμα προωθεί την υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, μιλώντας βέβαια σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά στην υποψηφιότητά του, προκρίνοντας κυρίως το πολιτικό στοίχημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Όπως τονίζει ο Γραμματέας της ΚΕΠ, η πολιτική της κυβέρνησης οξύνει τα προβλήματα του τόπου, η αναξιοπιστία της έχει διογκωθεί , τονίζει ωστόσο ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να επισείονται ως απειλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμά ότι όποτε και να στηθούν κάλπες θα αποτυπωθεί η πολιτική δυναμική του και η ελπίδα των πολιτών για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, για να αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζουν ή προβάλλουν η Ν. Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει ο Νίκος Χουντής.

Ευρωεκλογές. Είναι δημοψήφισμα. Θα έχουμε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών;

Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπω να υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί κανένας δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Ως εκ τούτου οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα πάρει τα χαρακτηριστικά μίας γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης και το αποτέλεσμα θα έχει μία ευρύτερη πολιτική σημασία.
Παραδοσιακά πάντως στις ευρωεκλογές έχουμε χαλαρή ψήφο…

Ποτέ δεν πίστεψα ότι είναι χαλαρή η ψήφος στις ευρωεκλογές, με την έννοια ότι ο ψηφοφόρος πάντα έδινε πολιτικό μήνυμα. Επομένως πάντα μία εκλογική αναμέτρηση είναι καθαρά πολιτική.
Για όλα τα πολιτικά κόμματα εκτιμώ ότι θα έχει μηνύματα η κάλπη των εκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και φυσικά για εμάς…

Η αφετηρία για το ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών είναι ευνοϊκή; Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις δημοσκοπήσεις…
Χαριτολογώντας θα σας έλεγα ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν την άνοιξη και το καλοκαίρι και πέφτουν λίγο Σεπτέμβριο και χειμώνα. Με βάση αυτό… επειδή οι ευρωεκλογές γίνονται καλοκαίρι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναμένουμε αύξηση.
Επί της ουσίας θα σας πω ότι υπάρχει μία καλή προετοιμασία, έχουμε μία σημαντική συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές που δεν είχαμε καταφέρει να κατεβούμε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Σήμερα η συνεργασία έχει προχωρήσει, όπως και η πολιτική προγραμματική όσμωση και νομίζω ότι, πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και τα γεγονότα, πράγματα που θεωρήθηκαν αδύνατα σημεία το προηγούμενο διάστημα με συνέπεια να έχουμε προβλήματα στη δημοσκοπική μας εικόνα, εκτιμώ ότι ανατρέπονται και θα λειτουργήσουν θετικά υπέρ μας.

Θα αμβλυνθούν, εννοείτε, διαφορετικές απόψεις που πολλές φορές δημιουργούν αντιπαραθέσεις, όπως π.χ ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου ή ποια θα είναι η σύνθεσή του;

Όταν αυτά τα θέματα τίθενται σε συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες νομίζω ότι αντιμετωπίζονται και εξορθολογούνται τα προβλήματα. Για τις υποψηφιότητες στο ΣΥΝ το έχουμε πει ότι θα γίνει για τέταρτη φορά εσωτερικό δημοψήφισμα, που τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν ποια θα είναι η σειρά των υποψηφίων. Δεν έχουμε δει τέτοια δείγματα εσωτερικής δημοκρατίας στα άλλα κόμματα, αφού τα ψηφοδέλτια καθορίζονται από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Πρέπει να χωρέσουν όλες οι φιλοδοξίες, όλες οι κοινωνικές και πολιτικές εκφράσεις αυτού του σχήματος και αυτό θα γίνει. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι έχουμε την εμπειρία των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΝ πάντως εκφράστηκε η διαφορετική προσέγγιση σε μείζονα πολιτικά θέματα, με αποτέλεσμα να επισκιαστεί εν μέρει η προγραμματική σας πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας…

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι “χάθηκε” η προγραμματική μας πρόταση…
Έχει γίνει και πολύ καλή δουλειά και αυτό μπορεί να το κρίνουν και τα μέλη του κόμματος και ο κόσμος της Αριστεράς, αλλά θα έλεγα και η ελληνική κοινωνία. Είναι ένα πρόγραμμα που θα προταθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τους 15 άμεσους πολιτικούς στόχους. Επομένως έχουμε δώσει το προγραμματικό αποτύπωμά μας.
H συζήτηση επί του προγράμματος εμπεριέχει και το ζήτημα της εναλλακτικής πολιτικής. Μακάρι αυτά τα ζητήματα, που πολλές φορές παρουσιάζονται με όρους παραπολιτικής, να τίθεται στην προγραμματική του βάση. Με το ποιους θα συνεργαστούμε εξαρτάται από τις προγραμματικές μας συμφωνίες.

Το δίλημμα ωστόσο θα μπει. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία…

Τα διλήμματα στη ζωή του ανθρώπου και στην πολιτική είναι αναπόφευκτα. Τις περισσότερες αποφάσεις άλλωστε τις παίρνουμε κάτω από την πίεση. Ο Άμλετ είχε να διαλέξει μεταξύ του ”να ζει κανείς ή να μη ζει”. Ο Ηρακλής είχε να διαλέξει “ποιον δρόμο να πορευθεί, της αρετής ή της κακίας”. Επομένως… το θέμα έγκειται στο κατά πόσο είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ένα δίλημμα πριν τεθεί και πριν σε πιέζουν άλλες καταστάσεις. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής, τέτοια διλήμματα είμαστε έτοιμοι να τα απαντήσουμε. Θέλουμε να ηττηθεί ο δικομματισμός, να ανοίξει μία νέα σελίδα στον τόπο και να προωθηθούν εκείνες οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, που θα βασίζονται σε ένα πρόγραμμα για να προχωρήσει ουσιαστικά ο τόπος.

Φοβάστε ενδεχόμενη ρήξη μέσα στο χώρο σας…

Οχι, γιατί πιστεύω ότι ο Συνασπισμός είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενωμένος και συσπειρωμένος. Το απέδειξε το διαρκές συνέδριο, αλλά και το βλέπω στις περιοδείες που κάνω ότι η πλειονότητα των μελών και των φίλων του κόμματος και της νεολαίας αισθάνονται μία αυξημένη αυτοπεποίθηση, πολιτική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, πράγμα που δεν το είχαμε πριν. Παράλληλα μην ξεχνάτε ότι έχουμε περάσει και άλλες φορές δύσκολες καταστάσεις και για εμάς η διαφωνία δεν είναι έγκλημα αλλά πλούτος, όταν συνοδεύεται και αυτό γίνεται από το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις.

Επειδή αναφερθήκατε σε δύσκολες καταστάσεις, έχω να παρατηρήσω ότι το τέλος της χρονιάς δεν σας βρήκε στην καλύτερη φάση. Δεχθήκατε επίθεση σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος για την τακτική σας στην κρίση του Δεκέμβρη…

Είναι γεγονός ότι μία ποικίλη συμμαχία με την ηγεσία του ΚΚΕ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και την κυβέρνηση, επιχείρησαν να σκοτώσουν το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξέγερση του Δεκέμβρη. Η αγωνία τους δεν ήταν η στάση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κουκουλοφόρους, αλλά ότι έχει προκύψει μία δύναμη που δεν είναι χειραγωγήσιμη και έχει την πολιτική δυναμική να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να ακυρώσει με ένα εκλογικό διψήφιο αποτέλεσμα τον εκλογικό νόμο. Για αυτό και στοχοποιήθηκε από τις δυνάμεις του γηρασμένου πολιτικού συστήματος.
Ωστόσο, όπως λέει και το τραγούδι, ”ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”. Εμείς μέσα από αυτή την επίθεση δυναμώσαμε πιο πολύ τα ριζοσπαστικά κινηματικά μας χαρακτηριστικά, τους δεσμούς μας με τη νεολαία και όλο αυτόν τον κόσμο που θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Επομένως αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα, παρά τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου