ΤΟΠΙΚΑ

Το «Σινέ-Μεσόγειος» ανοίγει αυλαία

το-σινέ-μεσόγειος-ανοίγει-αυλαία-851206

Προ των πυλών βρίσκεται ο φετινός κύκλος του «Σινέ-Μεσόγειος» που ανοίγει αυλαία την
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 9.30 το βράδυ στην αίθουσα του ανακαινισμένου «Αχίλλειον» με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου. Ταινίες με σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά και ευρωπαϊκό αέρα θα προβάλλονται κάθε Τρίτη βράδυ για τους φίλους του σινεμά, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σημαντικές στιγμές και δημιουργίες της Εβδομης Τέχνης. Η επίσημη πρεμιέρα του φετινού κύκλου είναι ταυτόσημη με μια γνωστή δημιουργία του γαλλικού σινεμά που προκάλεσε αίσθηση την χρονιά που μας πέρασε. Συγκεκριμένα θα προβληθεί η ταινία «Paris» σε σκηνοθεσία-σενάριο Σεντρίκ Κλαπίς και πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Ζιλιέτ Μπινός, Ρομέν Ντουρί, Φαμπρίς Λουσινί, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Φρανσουά Κλιζέ, Καρίν Βιάρ, Μελανί Λοράν, Ζουλί Φεριέρ, Ολίβια Μποναμί, Ζιλ Λελούς
Η ταινία αυτή αποτέλεσε το σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο του Φιλίπ Κλοντέλ, βραβευμένου συγγραφέα και Καθηγητή Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Η ταινία του υπήρξε η μεγάλη έκπληξη στο τελευταίο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Καλογραμμένο σενάριο και μια ομάδα ικανών ηθοποιών, με φυσικό φόντο το θαυμάσιο Παρίσι, κάνουν από τις πρώτες σκηνές τον θεατή να σκεφτεί «κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ». Κι όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότερο νιώθει να εισχωρεί στην ιστορία και να κεντρίζεται το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα, όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, να είναι βέβαιος ότι παρακολούθησε μια από τις καλύτερες ταινίες της σαιζόν.
Ανάλογων προδιαγραφών είναι και οι υπόλοιπες ταινίες καθώς στις 3 Μαρτίου σειρά έχει η ταινία “ΓΟΜΟΡΡΑ (GOMORRA)” Ιταλικής παραγωγής που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Κανών 2008, Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, Στοκχόλμη 2008. Στις 10 Μαρτίου οι σινεφίλ θα γευτούν “Το αλάτι της θάλασσας” Παλαιστινιακής παραγωγής, και επίσημη πρόταση για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2009.
Η “Ζωή σε ανακύκλωση” γράφει την συνέχεια των προβολών στις 17 Μαρτίου, μια ταινία Τσέχικης παραγωγής, που απέσπασε Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Στις 24 Μαρτίου ακολουθεί η ταινία “LΑ ΑΝΤΕΝΑ” αργεντίνικης παραγωγής, ένα ακόμη αριστούργημα του σινεμά που θα “φιλοξενηθεί” στην μεγάλη οθόνη του Αχίλλειου. Στις 31 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία “Απλά σ αγαπώ” Γαλλικής παραγωγής, όπου όπου ο σκηνοθέτης Φιλίπ Κλοντέλ απέσπασε τα Βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής και Reader Jury της “Berliner Morgenpost “. Στις 7 Απριλίου ακολουθεί το “Χιόνι” παραγωγής Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Γερμανία, Γαλλία, Ιράν (2008), που απέσπασε μέγα Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Κανών 2008. Στις 14 Απριλίου σειρά έχει το “Βαλς με τον Μπασίρ” Ισραηλινής και Γερμανικής παραγωγής, επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών 2008.
Στις 21 Απριλίου θα πρωταγωνιστήσει “Η Λεμονιά” παραγωγής Ισραήλ, Γερμανίας, Γαλλίας η οποία απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2008. Στις 28 Απριλίου έχει σειρά η ταινία “13 (TΖΑΜΕΤΙ)” Γαλλικής παραγωγής που απέσπασε Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Σαντάνς και Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στις 5 Μαΐου οι σινεφίλ θα απολαύσουν τα “Χρόνια της μαυρίλας” Καναδικής παραγωγής, μια μαύρη σάτιρα του Αρκάν που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
Στις 12 Μαΐου θα προβληθεί “Η σιωπή της Λόρνα” συμπαραγωγή Βελγίου-Γαλλίας-Ιταλίας-Γερμανίας, η οποία διαθέτει σημαντικές περγαμηνές διότι ήταν επίσημη Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα και απέσπασε Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών 2008 και Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου “LUX” 2008. Στις 19 Μαΐου σειρά έχει “Το κύμα” Γερμανικής παραγωγής που απέσπασε Χάλκινο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Χρυσό Βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου στα German Film Awards 2008 και ήταν υποψήφια για το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία στο Φεστιβάλ του Sundance 2008. Ο κύκλος κλείνει με την ταινία “Ανάμεσα στους τοίχους” Γαλλικής παραγωγής η οποία επισφραγίστηκε από τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών 2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου