ΤΟΠΙΚΑ

Ανεργοι το 19% των δικηγόρων ~ Μηδανικές παραστάσεις το 2014

ανεργοι-το-19-των-δικηγόρων-μηδανικές-π-758426

Ενα ακόμη ποσοστό της τάξης του 14% σε υποαπασχόληση – Με δυσκολία ανταπεξέρχονται στα πάγια έξοδά τους

Το ταρακούνημα… της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να δέχονται, ακατάπαυστα τα τελευταία χρόνια, τα δικηγορικά γραφεία στο Βόλο. Δικηγόροι άνεργοι –ανεργία που δεν καταγράφεται- και υποαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν κάθε μήνα το βάσανο κάλυψης των εξόδων τους. Συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και πολίτες που προτιμούν να καθίσουν στο εδώλιο χωρίς συνήγορο, λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα ελάχιστα, επιμένουν να γονατίζουν τον κλάδο των δικηγόρων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Τα στοιχεία καταρρίπτουν τυχόν εκτιμήσεις ότι οι δικηγόροι ευημερούν και ο κλάδος τους έμεινε ανεπηρέαστος από την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας. «Οι δικηγόροι είναι κομμάτι της κοινωνίας και δέχεται τις επιπτώσεις της», σχολιάζουν, λέγοντας ότι η δραματική μείωση της δικηγορικής ύλης αποτελεί απόρροια της οικονομικής στενότητας των εντολέων.

Αρκετοί δικηγόροι μιλούν για σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε δυσβάσταχτη επιλογή για την πλειοψηφία των πολιτών και πρωτίστως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πλήθος υποθέσεων των πολιτικών αλλά και ποινικών δικαστηρίων δεν φτάνουν εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας σε ακροαματική διαδικασία. Είτε επέρχεται συμβιβασμός είτε ο ενάγων ή ο μηνυτής αποσύρεται, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των δικαστικών εξόδων.

Και αν οι παλαιότεροι δικηγόροι με κατοχυρωμένη πελατεία αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα, εκείνοι που περνούν ημέρες «ισχνών αγελάδων» είναι οι νέοι στο στίβο της δικηγορίας.

Οι νέοι δικηγόροι, κυρίως όσοι ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τους.

Υπάρχουν πελάτες δικηγόρων που δεν έχουν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούνται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δικηγορικά γραφεία αναγκάζονται να δουλέψουν επί πιστώσει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υποθέσεις παλιών πελατών τους.

Εντολείς ζητούν χρόνο ακόμη και για να πληρώσουν 50 ευρώ και οι εισπράξεις παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, ενώ τα έξοδα των γραφείων τρέχουν, σχολιάζουν δικηγόροι.

Η μείωση των υποθέσεων για τους δικηγόρους και κατά συνέπεια ο δραματικός περιορισμός των εσόδων τους αντικατοπτρίζεται στο φόρο που καταβάλλεται για τις παραστάσεις.

Από το φόρο προκύπτουν ξεκάθαρα τα συμπεράσματα για τη μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων των δικηγόρων, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους έχουν βρεθεί στη «δίνη» της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Οι παραστάσεις από μηδενικές για ορισμένους και από μία έως μόλις πέντε στη διάρκεια ενός έτους για άλλους δικηγόρους στο Βόλου, στη διάρκεια του έτους, καταδεικνύουν το μείζον πρόβλημα για τον κλάδο.

Ανεργοι το 19%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, σε σύνολο 587 εγγεγραμμένων, το πρώτο 11μηνο του 2014, η εικόνα που διαμορφώθηκε σχετικά με τις παραστάσεις (έως πέντε το χρόνο) έχει ως εξής:

μηδενικές παραστάσεις είχαν 109 δικηγόροι. Στην ουσία το 19% των δικηγόρων βρέθηκε το χρόνο που κλείνει στην ανεργία.

Μία παράσταση είχαν 24 δικηγόροι, δύο παραστάσεις 20 δικηγόροι, τρεις παραστάσεις 16 δικηγόροι, τέσσερις παραστάσεις 12 δικηγόροι και πέντε δικηγόροι 11 παραστάσεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι εκτός του 19% των ανέργων, ένα ποσοστό της τάξης του 14% βρέθηκε στο πέρασμα του 2014 υποπασχολούμενο και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία για το 2013, ήταν: μηδενικές παραστάσεις 96 δικηγόροι, μία παράσταση 27 δικηγόροι, δύο παραστάσεις 19 δικηγόροι, τρεις παραστάσεις 19 δικηγόροι, τέσσερις παραστάσεις εννέα δικηγόροι και πέντε παραστάσεις 12 δικηγόροι. Ετσι, το 2013 το ποσοστό των ανέργων δικηγόρων διαμορφώθηκε στο 16% και των υποαπασχολούμενων στο 14%.

«Η εικόνα του δικηγόρου – πετυχημένου επαγγελματία των αρχών της δεκαετίας έχει σβήσει. Οι δικηγόροι σήμερα, όπως και άλλοι κλάδοι, πλήττονται βαθύτατα από την οικονομική κρίση, με συνέπεια να είναι αυξημένα τα ποσοστά της ανεργίας στον κλάδο», σχολίασε σχετικά με τα στοιχεία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

«Η ανεργία των δικηγόρων», είπε, «δεν καταγράφεται, είναι όμως πραγματική. Φέτος το 14% των δικηγόρων στο Βόλο δεν βγάζουν ουσιαστικά τα έξοδά τους. Η υποαπασχόληση που υπήρχε ανέκαθεν στον κλάδο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Δεν θα χρειαστούν μόνο μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των δικηγόρων, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο. Θα χρειαστούν κυρίως μέτρα προς τόνωση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μεσαίων στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο. Γι’ αυτό θα χρειαστεί άλλη πολιτική και όχι αυτή που ασκείται σήμερα».

Σε αποχή διαρκείας από σήμερα οι δικηγόροι

Σε αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 αρχίζουν οι δικηγόροι μετά το αποτέλεσμα του πανελλαδικού Δικηγορικού δημοψηφίσματος για την απόρριψη του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ομόθυμα η Ολομέλεια εκτιμά ότι η βούληση των 23.000 δικηγόρων που προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες και αποδοκίμασαν με ποσοστό 93% το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκρίνοντας ως μορφή κινητοποίησης την αποχή διαρκείας, είναι σαφής και δεσμευτική για τα όργανα του Δικηγορικού Σώματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου