ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ για το φυσικό αέριο

αγανακτηση-για-το-φυσικό-αέριο-851206

Πλησιάζουν τις 1.000 οι γραπτές και τηλεφωνικές καταγγελίες καταναλωτών φυσικού αερίου για τους λογαριασμούς του τελευταίου διμήνου, που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Στο μεταξύ βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις έναντι της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας δεν κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, διευκρίνιζε χθες ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, επανερχόμενος στο μείζον για τους καταναλωτές ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων του φυσικού αερίου.
Στο Γραφείο Καταναλωτή της Νομαρχίας Μαγνησίας προσφεύγουν τις τελευταίες ημέρες διαχειριστές πολυκατοικιών, εκπροσωπώντας δεκάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων.
Οι εκατοντάδες καταγγελίες, εστιάζουν στους υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς (Δεκέμβρης 2007 0,039 ευρώ/ΚVH – Δεκέμβρης 2008 0,059 ευρώ/ΚVH, αύξηση 50%) και σε τυχόν πρακτικές παραπλανητικής διαφήμισης εκ μέρους της Εταιρείας, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ και η ΕΠΑ Θεσσαλίας προσελκύουν πελάτες με την υπόσχεση ότι το φυσικό αέριο θα είναι χαμηλότερης τιμής κατά 20% από την αντίστοιχη του πετρελαίου.
Καταγγελίες επίσης αναφέρουν για διαφορές αναλογικού τέλους στο κυβικό ανά κιλοβατώρα, καθώς και πρόσθετες καθυστερήσεις με λογαριασμούς της «τελευταίας στιγμής».
Οι καταγγελίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, στους νομικούς συμβούλους της Ένωσης Καταναλωτών, καθώς και σε μηχανολόγους επιστημονικούς συνεργάτες της ΝΑΜ για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος.
Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις που δόθηκαν μετά την προχθεσινή συνάντηση του αντινομάρχη Ν. Ντίτορα με τον εμπορικό διευθυντή της ΕΠΑ Θεσσαλίας Λεων. Μπακούρα, το θέμα παραμένει ανοιχτό για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Ο νομάρχης, ο οποίος απουσιάζει στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της ΕΝΑΕ, πληροφορηθείς τις εξελίξεις της συνάντησης με τον εμπορικό διευθυντή της ΕΠΑ, φέρεται να μην ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν και κυρίως από την προοπτική μείωσης της τιμής του αερίου αρχικά 14% και έως 34% σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή ουσιαστικά από του… χρόνου τον χειμώνα.
Σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν για τους αυξημένους λογαριασμούς ο Απ. Παπατόλιας, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας και εκπρόσωποι της Ένωσης Καταναλωτών.
Με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο της ΕΠΑ Θεσσαλίας στις 16 Φεβρουαρίου, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας και η Ένωση Καταναλωτών, μεταφέροντας το πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές φυσικού αερίου, ζητούσαν να οριστεί από τον Φεβρουάριο η τιμή του φυσικού αερίου μειωμένη κατά 10-35% επί της τιμής του πετρελαίου, όπως σαφώς ορίζει η ΔΕΠΑ στην τιμολογιακή της πολιτική.
Διατηρούσαν δε την επιφύλαξή τους για περαιτέρω ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών της Μαγνησίας.
Με το έγγραφο επισήμαναν ότι όλες οι Εταιρείες Φυσικού Αερίου αγοράζουν το φυσικό Αέριο από τη ΔΕΠΑ στην ίδια τιμή. H ΕΠΑ Θεσσαλίας, παρ’ ότι ανήκει κατά 51% σε Δημόσια Επιχείρηση (ΔΕΠΑ), πουλάει στους καταναλωτές 50% ακριβότερα από την αντίστοιχη ΕΠΑ Αττικής «εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της περιοχής μας, γεγονός που αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 703/77 «έλεγχος μονοπωλίων, ολιγωπωλείων, ελεύθερος ανταγωνισμός», καθώς και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου