ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα τιμής στο έργο του Μάνου Ελευθερίου

αφιέρωμα-τιμής-στο-έργο-του-μάνου-ελευ-851206

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου «Άνθρωπος στο πηγάδι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου, τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 8:00 μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι Σχολικές Βιβλιοθήκες Νομού Μαγνησίας, το Μουσικό Σχολείο Βόλου και οι Εκδόσεις «Μεταίχμιο», τιμώντας τον ποιητή, στιχουργό και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος θα παραστεί. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ποιητής και συνεκδότης του περιοδικού «η Λέξη» Θανάσης Θ. Νιάρχος και αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης. Επίσης μικρή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Βόλου θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του τιμώμενου συγγραφέα, με την επιμέλεια του Ανδρέα Κατσιγιάννη και προσκεκλημένο τον Κώστα Θωμαΐδη, ο οποίος θα ερμηνεύσει κάποια από τα τραγούδια του προγράμματος. Στο πιάνο συνοδεύει ο Ζαφείρης Κουκουσέλης. Το καφέ – βιβλιοπωλείο «Χάρτα», σε συνεννόηση με τον εκδοτικό οίκο «Μεταίχμιο», θα λειτουργήσει μια μικρή έκθεση βιβλίου με τα μυθιστορήματα του συγγραφέα.
Με αφορμή την εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 5ου Γυμνασίου Βόλου, αναλύοντας στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ την φιλοσοφία της κοινής πρωτοβουλίας. Η Μαρία Τεχνοπούλου, υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Λυκείου Βελεστίνου, υπογράμμισε ότι «ο θεσμός της Σχολικής Βιβλιοθήκης εμπλέκεται δημιουργικά στην εκπαιδευτική διαδικασία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο Μάνος Ελευθερίου είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο. Είναι στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας και το στιχουργικό του έργο είναι γνωστό στους μαθητές». Η εκδήλωση θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Βόλου κι όπως ανέφερε η διευθύντρια του Σχολείου, Βασιλική Δρεπανιώτου, «άποψή μας είναι ότι οι μαθητές μας πρέπει να συμμετέχουν και να γνωρίζουν και άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Το έργο του Μάνου Ελευθερίου έχει μελοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος κι έτσι είναι πιο προσιτό στους νέους και ευτυχώς, προσέθεσε, στο σχολείο έχουμε άξιους καθηγητές οι οποίοι μεταδίδουν την αγάπη για τους μεγάλους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού μας και μπορούν να συνεργάζονται άψογα με τα παιδιά».
Ο διδάσκων στο Μουσικό Σχολείο Βόλου Ζαφείρης Κουκουσέλης ανέφερε από την πλευρά του ότι «τα έργα του Μάνου Ελευθερίου είναι διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας και καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινάει από το 1974 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, καθώς ο δημιουργός συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα και να προσφέρει στην ελληνική δισκογραφία τραγούδια τα οποία είναι επίκαιρα και αγαπητά στον κόσμο». Ο Αστέρης Γκέκας, επίσης διδάσκων στο Μουσικό Σχολείο, θέτει την εικαστική του σφραγίδα στην διοργάνωση κι όπως εξηγεί η καλλιτεχνική σύλληψη της παρέμβασής του «αναφέρεται στις μακρινές αλλά και τις εσωτερικές διαδρομές που ο στοίχος του Ελευθερίου κλείνει». Σημείο αναφοράς στο ταξίδι αυτό αποτελεί «το έργο με τίτλο “Οι αποσκευές του Μάνου Ελευθερίου” όπου μέσα σε ένα κουτί τυπογραφείου βρίσκονται αναμνηστικά γύρω από την ζωή και το έργο του ποιητή» σημειώνει ο κ. Γκέκας ο οποίος προσθέτει ότι «η συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις Σχολικές Βιβλιοθήκες, το Μουσικό Σχολείο και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» αποτελεί την αφορμή για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον της ζωής μας μέσα από παρόμοιες και ακόμη καλύτερες δράσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου