ΤΟΠΙΚΑ

Εκτινάσσονται τα ασφάλιστρα

εκτινάσσονται-τα-ασφάλιστρα-851206

Αυξήσεις άνω του 10% αναμένονται από τον Ιούνιο στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων, όπως είπαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στο περιθώριο βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης.
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν πάνω από 500.000 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα, εκ των οποίων τα 300.000 είναι ΙΧ.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ένωσης, Φωκίων Μπράβος, είπε στην ομιλία του ότι πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου μετά από διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το αίτημα για την έναρξη διαλόγου για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπράβος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να συζητηθεί η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να τεθεί τέρμα στις αυθαιρεσίες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, να παταχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων, να αναγνωριστεί ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία και να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια προγράμματα.

Ο κ. Μπράβος ανέφερε ότι η ύφεση οδήγησε τον κλάδο το 2008 σε μόλις 1,5% ανάπτυξη και 5,6 δισ. ασφαλιστηρίων και δικαιωμάτων.
Οι γενικές ασφάλειες στο δωδεκάμηνο παρουσίασαν ανάπτυξη 4,5%, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου ήταν 6%. Οι ασφάλειες ζωής υποχώρησαν στο δωδεκάμηνο στο -1%, λόγω κυρίως της μείωσης των τραπεζοασφαλειών (bankassurance), ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 είχε ανάπτυξη 14,5%.

Τέλος, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη σημείωσε από την πλευρά της ότι ο ασφαλιστικός της κλάδος έχει αντέξει στην κρίση και συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Διαφάνεια και αξιοπιστία
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια με την πολιτική που εφαρμόζει την αναπτυξιακή πορεία του ασφαλιστικού κλάδου.
Μεταξύ των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός, ήταν τα εξής:
– Κατάργηση του χαρτόσημου σε μια δόση. Από την 1η Ιανουαρίου του 2009 το χαρτόσημο καταργήθηκε και από τα ασφάλιστρα, από τις εξαγορές ασφαλιστηρίων και τους επιδικαζόμενους τόκους αποζημιώσεων.
– Σύνδεση των ποσών που εκπίπτουν ως ασφάλιστρα ζωής/υγείας, με το 10% του εκπιπτόμενου/αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς, ώστε να αναπροσαρμόζονται μαζί του αυτόματα.
– Αύξηση στα 1.500 ευρώ κατά άτομο του ποσού που μπορούν οι εργοδότες να δικαιολογήσουν ως παραγωγική δαπάνη, για την ασφάλιση κάθε υπαλλήλου σε ομαδικό πρόγραμμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου