ΤΟΠΙΚΑ

Πετυχημένο το ξεκίνημα των κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο του Βόλου

πετυχημένο-το-ξεκίνημα-των-κυκλοφορι-763789

Ικανοποιητικά άνοιξε η αυλαία της εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της πόλης

Βαθμό «7» με άριστα το «10» έβαλε χθες στο Βόλο ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, με το άνοιγμα της επίσημης αυλαίας των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης. Στην πλειοψηφία τους οι Βολιώτες έδειξαν να συνεργάζονται με τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα. Ιάσονος και Δημητριάδος όπου απαγορεύεται πλήρως η στάση και η στάθμευση ήταν προσπελάσιμες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, με τον κ. Μπέο, να δίνει συγχαρητήρια στους πολίτες που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος

Χθες, άνοιξε και επίσημα η αυλαία των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Απαγορεύεται πλήρως η στάση και η στάθμευση στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος όπου έχουν χωροθετηθεί και λειτουργούν λεωφορειολωρίδες. Η ολιγόλεπτη στάση εξυπηρετείται στις 12 συνολικά εσοχές που έχουν δημιουργηθεί στην αριστερή πλευρά των δύο οδών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των μέσων μαζικής μεταφοράς φαίνεται ότι βελτιώθηκε αισθητά. Η διέλευση από την Ιάσονος και τη Δημητριάδος δεν διαρκούσε περισσότερο από λίγα λεπτά της ώρας, ακόμη και στις ώρες αιχμής.

Η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με την ισχύ της απαγόρευσης της στάσης και στάθμευσης

Μόλις 20 κλήσεις από την Τροχαία

Στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας συνέβαλλε τα μέγιστα η Τροχαία Βόλου. Δυνάμεις της Τροχαίας ήταν πανταχού παρούσες αποτρέποντας τη στάση και στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Στους παραβάτες που αφορούσαν κυρίως σε οδηγούς που έκαναν χρήση της λεωφορειολωρίδας και στάθμευαν σε αυτή βεβαιώθηκαν τσουχτερά πρόστιμα, ύψους 200 ευρώ. Και πάλι όμως σύμφωνα με το Διοικητή της Τροχαίας Βόλου, κ. Θανάση Κουλούρη, τα πρόστιμα ήταν λιγοστά. Μόλις 20 κλήσεις κόπηκαν από την Τροχαία σε βάρος των… αδιόρθωτων οδηγών που αγνόησαν σήμανση -οριζόντια και κάθετη- για τις λεωφορειολωρίδες

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε η ενημέρωση και η πληροφόρηση της προηγούμενης εβδομάδας να αποδώσει. Ημασταν επιφυλακτικοί αλλά το πρωί διαψευστήκαμε. Ο κόσμος φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βέβαια υπήρξαν και οι εξαιρέσεις. Η προσπάθειά μας ήταν να δώσουμε στην κυκλοφορία την Ιάσονος και τη Δημητριάδος σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν αποφασιστεί. Η εμφανής παρουσία μας στους δρόμους απέτρεψε τη στάση και τη στάθμευση και ο κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται», σχολίασε ο Διοικητής της Τροχαίας Βόλου, κ. Κουλούρης.

Σε ρόλο… τροχονόμου

Το έργο της Τροχαίας, συνέδραμε ο ίδιος ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος. Συνεπιβάτης σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, έκανε διαρκώς το γύρο από την αρχή έως τέλος της Δημητριάδος και στη συνέχεια στην Ιάσονος, ζητώντας προσωπικά από τους πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια που γίνεται για το κυκλοφοριακό.

Στην πλειοψηφία τους και πάλι οι πολίτες έδειχναν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Δημάρχου, ο οποίος δέχθηκε ενθαρρυντικά σχόλια τόσο από διερχόμενους οδηγούς και πεζούς όσο και από οδηγούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Σε ρόλο … τροχονόμου για να αποτρέπει τη στάση και στάθμευση σε Ιάσονος και Δημητριάδος, ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, πάνω σε μηχανή με οδηγό τον Αρη

Παράπονα

Δεν έλειψαν όμως και οι διαμαρτυρίες κυρίως από καταστηματάρχες των οδών Ιάσονος και Δημητριάδος που προβλέπουν λουκέτα στα μαγαζιά τους εξαιτίας της απαγόρευσης έστω και της ολιγόλεπτης στάσης.

«Οι εσοχές δεν εξυπηρετούν. Χωρούν μόλις ένα αυτοκίνητο. Ποιος θα κάνει μανούβρα για να χωρέσουν δύο αυτοκίνητα; Πουλάω μπουκάλες βάρους 25 κιλών, ποιος από τους πελάτες μου θα τις κουβαλήσει τρία τετράγωνα; Είναι ασήκωτες. Ο Δήμαρχος έλεγε προεκλογικά ότι θα βγάλει τις κορύνες κι εμείς συμφωνήσαμε. Δεν ήταν ότι δεν μας άρεσε το χρώμα από τις κορύνες. Δεν μπορούσαν δουλέψουν τα μαγαζιά. Δεν είπε όμως ότι θα βγάλω τις κορύνες και θα σας κλείσω τα μαγαζιά. Δεν μπορεί να σταματήσει κανένας ούτε για λίγο. Δεν ζητάμε να παρκάρουμε εδώ μπροστά. Θέλω για λίγο να μπορεί να σταματήσει ο πελάτης για τρία λεπτά. Οχι παραπάνω. Δεν μας συμφέρει ούτε εμάς να σταματήσει παραπάνω. Ζητάμε ολιγόλεπτη στάση», σημείωσε ο καταστηματάρχης επί της οδού Δημητριάδος, Κώστας Ζούμπος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λειτουργία των λεωφορειολωρίδων. «Ωραίος ο λεωφορειόδρομος. Αλλά αν μετρήσετε περνάνε 10 -12 λεωφορεία την ώρα. Αυτό το κομμάτι του δρόμου έχει νεκρώσει για 12 λεωφορεία την ώρα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του πάντως ο καταστηματάρχης, κ. Παντελής Παπαβασιλείου, υποστήριξε ότι μέτρο είναι καλό, θα πρέπει όμως να ενισχυθεί με περισσότερες εσοχές για λιγόλεπτη στάση.

Ανετη η κίνηση των λεωφορείων από τις λεωφορειολωρίδες με την ισχύ των κυκλοφοριακών μέτρων

Συγχαρητήρια

Η έναρξη εφαρμογής των μέτρων χαρακτηρίστηκε ως ικανοποιητική από το Δήμαρχο, ο οποίος με άριστα το 10 βαθμολόγησε την πόλη με 7.

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους πολίτες του Βόλου, που από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής των αλλαγών στην κυκλοφορία στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσονος, ανταποκρίθηκαν θετικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Διοικητή και τους άντρες της Τροχαίας Βόλου, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή.

Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε ανεπιθύμητα για όλους μέτρα, με κλήσεις, πρόστιμα και αφαιρέσεις πινακίδων, ότι θα υπάρξει καθολική προσαρμογή των πολιτών στα νέα δεδομένα, που άλλωστε αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, με την ανάδειξη του Βόλου, σε μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη, φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για το Βόλο που αγαπάμε, για το Βόλο που ονειρευόμαστε», ανέφερε ο κ. Μπέος σε έγγραφη δήλωσή του.

Πάρκινγκ

Αναγνωρίζοντας πάντως το πρόβλημα με το πάρκινγκ που έχει επιδεινωθεί στο κέντρο της πόλης, ο κ. Μπέος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση οικοπέδων που θα λειτουργήσουν ως υπαίθριοι και δωρεάν χώροι στάθμευσης.

Το πρώτο οικόπεδο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ογλ και Αλεξάνδρας και είναι ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Βόλου. Σύμφωνα με το Δήμαρχο έως τέλος της εβδομάδας, το Αχιλλοπούλειο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση του οικοπέδου. Ο Δήμος θα καταθέσει προσφορά διεκδικώντας το οικόπεδο, προκειμένου να το αποδώσει στους πολίτες για να σταθμεύουν δωρεάν.

Υποστήριξε ότι σε τρεις μήνες θα δοθούν κι άλλοι χώροι πάρκινγκ για δωρεάν στάθμευση στους δημότες, μέσα από την αξιοποίηση δυνατότητας που δίνει ο Νόμος στους Δήμους για την αξιοποίηση με ορίζοντα 50ετίας παλιών κτιρίων.

Αποκομιδή απορριμμάτων πόρτα – πόρτα

Παράλληλα με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ξεκίνησε και η εφαρμογή του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων πόρτα – πόρτα από Ιάσονος και Δημητριάδος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται ανά δίωρο από τις 6 το πρωί, πόρτα – πόρτα.

Χθες, αρκετοί ήταν οι δημότες που τηρώντας το πρόγραμμα φρόντισαν να κατεβάσουν τα σκουπίδια τους και να τα παραδώσουν στα συνεργεία καθαριότητας σε προκαθορισμένες ώρες.

Δεν έλειψαν όμως και εκείνοι που τα άφηναν στα παρτέρια των δέντρων, την ώρα που τους βόλευε.

Το απορριμματοφόρο ανά δίωρο περνούσε από τα προκαθορισμένα σημεία. Σταματούσε για δύο λεπτά, μαζεύοντας τις σακούλες και προχωρούσε στο επόμενο τετράγωνο. Υπάλληλος, με το ρολόι και το πρόγραμμα στο χέρι, έδινε εντολή στον οδηγό πόσο να περιμένει και πότε να ξεκινά για το επόμενο οικοδομικό τετράγωνο.

Πίσω από το απορριμματοφόρο, υδροφόρα του Δήμου, με οδηγό τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, Δημήτρη Καντόλα, φρόντιζε για το πλύσιμο των δρόμων.

Υδροφόρα του Δήμου κυκλοφορούσε πλένοντας τους δρόμους

Ρομποτικοί κάδοι

Εως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Καντόλα, αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρώτος ρομποτικός κάδος στο κέντρο της πόλης.

Θα έχει χωρητικότητα όσο 50 συμβατικοί κάδοι απορριμμάτων και αναμένεται να ανακουφίσει την υπηρεσία καθαριότητας από την καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στόχος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τρεις ρομποτικοί κάδοι στο κέντρο του Βόλου, πιλοτικά για 4 μήνες και στη συνέχει αν κριθεί ότι το μέτρο είναι αποδοτικό θα διερευνηθεί η δυνατότητα προμήθειας ρομποτικών κάδων μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Καθυστέρηση μιας ημέρας για την Κουμουνδούρου ~ Τεχνικό πρόβλημα στην μπάρα ανέβαλλε τη λειτουργία της οδού ως πεζοδρόμου

Σήμερα τελικά, αναμένεται να παραδοθεί στους πεζούς η οδός Κουμουνδούρου, στο τμήμα της από 28ης Οκτωβρίου έως Δημητριάδος.

Πρόβλημα στην μπάρα ανέβαλλε τη μετατροπή της οδού σε πεζοδρόμου. Πάντως από σήμερα, η μπάρα αναμένεται να κατέβει, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων.

Ο δρόμος θα παραμένει κλειστός από τις 10 το πρωί έως τις 7 το επόμενο πρωί. Θα ανοίγει μόνο 7π.μ. – 10π.μ. για τις ανάγκες φορτοεκφόρτωσης.

Η πεζοδρόμηση της Κουμουνδούρου κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο δρόμο, όπου δραστηριοποιούνται πληθώρα καφέ – μπαρ και συναθροίζονται εκατοντάδες θαμώνες.

Το χειρισμό της μπάρας θα αναλάβει δημοτικός υπάλληλος, ωστόσο δυνατότητα χειρισμού θα έχουν και οι υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και Αστυνομία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων εκτρέπεται μέσω της οδού Γαμβέτα.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου