ΤΟΠΙΚΑ

Ενορκη διοικητική εξέταση για πώληση βιβλίων από φροντιστήρια

ενορκη-διοικητική-εξέταση-για-πώληση-764349

Από τις αρχές Οκτωβρίου η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά από εντολή που έδωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Δοδοντσάκης, μετά από νέες επώνυμες καταγγελίες που δέχθηκε ότι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών στο Βόλο, δεν περιορίζονται στα διδακτικά τους καθήκοντα αλλά προχωρούν στην πώληση, μεταπώληση ή διάθεση δωρεάν βιβλίων στους μαθητές τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Οπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πρόσφατα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει για αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον φροντιστηρίου, το οποίο κατά το σχολικό έτος 2012 – 2013 είχε προχωρήσει σε δωρεάν διάθεση των βιβλίων που θα χρειάζονταν οι μαθητές του για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας που επέλεξαν ως δέλεαρ για την εγγραφή τους.

Ο ιδιοκτήτης σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύεται να διαθέσει ξανά ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ υποχρεώθηκε στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων που έκανε ο Σύλλογος. Στόχος της δικαστικής προσφυγής του Συλλόγου, ο παραδειγματισμός όλων των ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών.

ΕΔΕ για τις καταγγελίες

Φαίνεται όμως ότι ο ιδιοκτήτης που βρέθηκε αντιμέτωπος με συναδέλφους του και με τη Δικαιοσύνη δεν είναι ο μοναδικός. Σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία που υποβλήθηκε με την έναρξη του σχολικού έτους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, από το σύνολο των 105 κέντρων ξένων γλωσσών, περίπου το 80% πωλούν, μεταπωλούν ή διαθέτουν ακόμη και δωρεάν ξενόγλωσσα βιβλία στους μαθητές τους, πλήττοντας καίρια τα συμφέροντα βιβλιοπωλών – χαρτοπωλών της πόλης, αλλά και παραβαίνοντας ευθέως τη Νομοθεσία.

Καταγγελία είχε υποβληθεί και πέρυσι. Κινούνταν εναντίον 20 κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών. Φέτος, η νέα καταγγελία αφορά σε 12 περιπτώσεις κέντρων γλωσσών.

Η νέα καταγγελία προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο Διευθυντής, Γιώργος Δοδοντσάκης, διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Εχει ανατεθεί σε διευθυντή σχολικής μονάδας, ο οποίος έχει καλέσει για καταθέσεις ιδιοκτήτες κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών, γονείς, αλλά και ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων της πόλης.

Δέλεαρ μέσω βιβλίων

Βάσει της Νομοθεσίας, οι ιδιοκτήτες κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών, αδειοδοτούνται μόνο για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Απαγορεύεται να πωλούν ή μεταπωλούν ιδίας ή αλλότριας παραγωγής βιβλία, να φωτοτυπούν ξενόγλωσσα βιβλία, να τα διαθέτουν δωρεά ή ακόμη και να προτρέπουν τους γονείς και τους μαθητές από πού θα αγοράζουν τα βιβλία τους.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένα φροντιστήρια, παραβαίνουν κάποιες από τις παραπάνω απαγορεύσεις, εισβάλλοντας σε… ξένα χωράφια.

Βάσει της καταγγελίας, ορισμένα φροντιστήρια στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, αγοράζουν με έκπτωση 40% έως 50% από εκδοτικούς οίκους ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν στους μαθητές επίσης με έκπτωση ή σε κάποιες περιπτώσεις τα διαθέτουν ακόμη και δωρεάν.

Θίγονται βιβλιοπωλεία

Η πρακτική αυτή δεν συνιστά μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Ουσιαστικά θίγει καίρια και τα συμφέροντα βιβλιοπωλών, οι οποίοι δεσμευόμενοι από την Ενιαία Τιμή Βιβλίου και δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση μεγαλύτερη από 10% στους πελάτες τους.

Ωφελούμενοι μπορεί να είναι οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, που φέρονται να λαμβάνουν από εκδοτικούς οίκους δώρα, όπως διαδραστικούς πίνακες, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.α., θίγονται όμως καίρια οι βιβλιοπώλες. Βιβλιοπώλες καταγγέλλουν ότι το «σύστημα» εφαρμόζεται την τελευταία 20ετία και διαρκώς διογκώνεται όσο υπάρχει ατιμωρησία. Η ΕΔΕ της Δ.Δ.Ε. βρίσκεται στην τελική της ευθεία και το πόρισμά της αναμένεται να ενδιαφέρον ιδίως από τους θιγόμενους επαγγελματίες.

«Βουτιά» στους τζίρους

Αυτή τη στιγμή δεν είναι τα βιβλιοπωλεία που κινδυνεύουν με λουκέτα, από τη στιγμή που «χάνουν» ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας τους, αυτή της πώλησης ξενόγλωσσων βιβλίων. Ο τζίρος όπως αναφέρουν βιβλιοπώλες μειώνεται διαρκώς. Την τελευταία πενταετία οι τζίροι σημείωσαν κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό 50%, ενώ μέσα στο 2014 η «βουτιά» στα ταμεία συνεχίζεται. Κάποιοι εκτιμούν ότι η είσοδος του νέου έτους θα τους βρει με τα ρολά κατεβασμένα στα βιβλιοπωλεία τους.

Σχετικά άρθρα: «Καμπάνα» σε κέντρο ξένων γλωσσών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου