ΤΟΠΙΚΑ

Την τελευταία διετία 226 νέοι άποροι ~ Περίπου 200 χωρίς δικαίωμα βιβλιαρίου

την-τελευταία-διετία-226-νέοι-άποροι-περ-764405

Οι επαγγελματίες μείζον θέμα για το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας στη Μαγνησία

Στρατιά απόρων, με πάνω από διακόσια θύματα φτώχειας αριθμεί ο «πόλεμος» με την εξαθλίωση στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Βόλου, τα τελευταία δύο χρόνια μία καινούργια κατηγορία πολιτών καταχωρήθηκε στις λίστες του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας ως άποροι.

Αριθμεί σταθερά περίπου 220 πολίτες, οι οποίοι λόγω της αδυναμίας να βρουν εργασία ή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία πέρασαν την πόρτα της Πρόνοιας για να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε οι ίδιοι, είτε τα προστατευόμενα τέκνα τους.

Την ίδια στιγμή είναι πάρα πολλοί ώστε να μετρούν εκατοντάδες και οι ανασφάλιστοι που απευθύνθηκαν στην Πρόνοια για έκδοση βιβλιαρίου, αλλά δεν προέκυψε να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ανοιχτές επιχειρήσεις, είναι το μείζον θέμα για το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας. Ο Νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσίατη ασθένεια ή να πάσχουν από χρόνιο νόσημα, ώστε ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ με οφειλές να έχουν βιβλιάριο ανασφάλιστων.

Η υφιστάμενη κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών εκτιμά ότι εάν δεν «παγώσουν» οι οφειλές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης, οι επαγγελματίες δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δόσεις και θα βγουν για πολλοστή φορά εκτός ρύθμισης.

Τα βιβλιάρια απορίας

Σταθερή αύξηση ύψους 13,4% σε σχέση με το 2012 καταγράφει ο αριθμός απόρων στη Μαγνησία. Από 1.691 οι άποροι έφτασαν το 2013 τους 1918, ενώ από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα τους 1.838 με υπεύθυνους τους Τμήματος να επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2013.

Η καταγεγραμμένη αύξηση αποδίδεται στην οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν και την πλειοψηφία των αιτημάτων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Τμήμα Κοινωνικών Προστασίας.

Αποροι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χαρακτηρίζονται, οι πολίτες που το εισόδημά τους πραγματικό ή τεκμαρτό δεν είναι κάτω από 6.000 ευρώ.

Οι άποροι αφορούν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με εξαίρεση αυτή των ηλικιών από 19 έως 29 ετών καθώς ο ΟΑΕΔ καλύπτει τους ανέργους. Επιπλέον, δικαίωμα βιβλιαρίου έχουν και οι έγκυες γυναίκες στις οποίες χορηγείται βιβλιάριο απορίας.

Δωρεάν νοσηλεία

Πάντως, δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες μετά την κυκλοφορία εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο.

Στο διάστημα τριών μηνών, μέχρι και το Σεπτέμβριο, οι ασθενείς που πέρασαν τις πόρτες του ΠΕΔΥ και του Νοσοκομείου (ψυχρά περιστατικά) για να εξεταστούν και να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν 80.

Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης, σύμφωνα με ΦΕΚ, καθίσταται οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: Ανσφάλιστοι Ελληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και Ανασφάλιστοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα επιδόματα αναπηρίας

Αξιοσημείωτη αύξηση που δεν μπορεί ωστόσο να αποδοθεί στην οικονομική κρίση, παρατηρείται και στα επιδόματα αναπηρίας.

Στα δύο τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων αυξήθηκαν κατά 437.

Σε σχέση με το 2012 τα βιβλιάρια αναπηρίας αυξήθηκαν το 2014 κατά 19% ενώ συγκριτικά με το 2013 κατά 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 2012 εκδόθηκαν 2.213 επιδόματα, το 2013 2411 και το 2014 2.650.

Στην πλειοψηφία τους τα επιδόματα αφορούν σε βαριές αναπηρίες, που προκλήθηκαν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά και εγκεφαλικά, και επιδόματα κωφαλαλίας, τυφλότητας, βαριάς νοητικής υστέρησης κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου