ΤΟΠΙΚΑ

«Η Ν.Δ. λαμβάνει τα μηνύματα»

η-ν-δ-λαμβάνει-τα-μηνύματα-851206

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει η χώρα να υπερβεί την οικονομική κρίση με τις λιγότερες απώλειες δηλώνει ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Αγοραστός, που ήταν ο εισηγητής του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ερωτηθείς για τις συχνές πολυφωνίες… στην κυβέρνηση σπεύδει να διαμηνύσει ότι “οι υπουργοί οφείλουν να προωθούν το κυβερνητικό έργο και οι βουλευτές να μην ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια”.

Υποστηρίζει ότι κυβερνητική πολιτική εναρμονίζεται σύμφωνα με τα δίκαια και εφικτά «θέλω» των πολιτών, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά, όταν δεν θα υπάρχει έστω κι ένας αγρότης διαμαρτυρόμενος.

Τέλος, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, λέει ότι η Ν.Δ λαμβάνει τα μηνύματα και επιδιώκει διορθωτικές κινήσεις με πολιτικές, μέτρα και πρόγραμμα με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Κύριε βουλευτά, βρισκόμαστε στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης. Ήσασταν εισηγητής στον τελευταίο προϋπολογισμό, από τον οποίο ελάχιστα θα εφαρμοστούν, αφού η χώρα εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκε σε αναπροσαρμογή οικονομικής πολιτικής. Υπάρχουν πλέον τα εχέγγυα για να υπερβούμε το πρόβλημα και πώς;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι επικίνδυνες περιπλοκές είναι περισσότερες από ποτέ.. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Οι οικονομικές πολιτικές αναπροσαρμόζονται σε 14 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Μόνιμη έγνοια του Κ. Καραμανλή είναι ο άνθρωπος και γι’ αυτό εναρμονίζεται η κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με τα δίκαια και εφικτά «θέλω» των πολιτών, ώστε να διατηρηθεί όσο είναι δυνατόν το επίπεδο ισορροπίας της ζωής των. Υπάρχουν τα εχέγγυα από την πιστή εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος που προβλέπει:

Α. τα χρήματα να πάνε στα φτωχά νοικοκυριά για να καταναλώσουν και να κρατήσουν τη ζήτηση, σε βιώσιμες επιχειρήσεις για να διατηρήσουν την απασχόληση, σε δημόσιες υποδομές για να στηρίξουν την ανάπτυξη και να εμποδίσουν την ύφεση της περιφέρειας, συμπυκνώνοντας χρονικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
Β. συλλογή των φόρων που αναλογούν στο κράτος, κανένας νέος φόρος να μην επιβληθεί
Γ. Κρατικό δανεισμό από την εσωτερική και εξωτερική αγορά, που να είναι ένα ισορροπημένο μείγμα μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων τίτλων.

Η κυβέρνηση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνολογεί και επιχαίρει για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλει δέσμες μέτρων για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους κ.ο.κ. με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Όταν η αλήθεια δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ, τόσο χειρότερα για την αλήθεια. Μέλημά μας είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, καθώς και των τομέων που έχουν πρόβλημα. Στόχος μας η κοινωνική συνοχή. Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε όλους τους πολίτες. Γιατί με τη βοήθεια και την προσπάθεια των πολιτών θα βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και, όταν περάσει η κρίση, θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Κύριε Αγοραστέ, προέρχεστε από μία καθαρά αγροτική περιοχή. Έχοντας γνώση του αγροτικού προβλήματος, εκτιμάτε ότι το πακέτο Χατζηγάκη λύνει το πρόβλημα ή και του χρόνου θα ζήσουμε τις ίδιες εικόνες με τα μπλόκα στους δρόμους;

Δεν θα είμαι ικανοποιημένος, όταν θα υπάρχει έστω κι ένας αγρότης διαμαρτυρόμενος. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τον ωραίο αυτό κόσμο του μόχθου και της υπαίθρου, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις καλύτερης ζωής στην ύπαιθρο.

Οταν ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα και είπε ότι «ως εδώ και μη παρέκει. Δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία διαφορετική φωνή από εδώ και εμπρός». Δεν ήταν σαφές το μήνυμά του; Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι «έχουν μπλέξει» και πάλι οι γραμμές μεταξύ κορυφαίων υπουργών…

Η πολιτική είναι το εμείς και όχι το εγώ. Οι υπουργοί οφείλουν να προωθούν το κυβερνητικό έργο στους τομείς της αρμοδιότητάς τους, Οι βουλευτές δεν πρέπει να ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια και η αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να τροφοδοτεί την ένταση, αντιλαμβανόμενη (βέβαια δεν μπορεί δυστυχώς κανείς να απαιτεί) τους κινδύνους.

Βλέπετε αλλαγές στην οικονομική πολιτική μετά την αντικατάσταση του Γ. Αλογοσκούφη;
Η οικονομία δεν είναι στατική αλλά δυναμική. Και είναι χρέος κάθε κυβέρνησης που έχει κοινωνική ευαισθησία να εναρμονίζει την οικονομική της πολιτική με τις οικονομικές συγκυρίες προς όφελος των ανθρώπων. Πρωτίστως ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς.

Η Ν.Δ. έπεται του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Τι πάει λάθος στην κυβέρνηση;

Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα Οι κοινωνίες κατατρώγονται εδώ και καιρό από το φόβο. Με αφορμή δε αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση, ο φόβος πήρε επικίνδυνες διαστάσεις και απειλή τη συνοχή. Αβεβαιότητα, φόβος, οικονομική κρίση, απειλούμενη ανεργία, αρνητική ψυχολογία και ρευστότητα, δημιουργούν προβληματισμό στους πολίτες που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν την πολιτική κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή. Παίρνουμε τα μηνύματα και επιδιώκουμε διορθωτικές κινήσεις με πολιτικές, μέτρα και πρόγραμμα με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Πρόωρη προσφυγή πριν από τις ευρωεκλογές ή το 2010;
Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας χρειάζεται επιτάχυνση των ρυθμών επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων σε όλους τους κρίσιμους τομείς και όχι στις εκλογές. Πρέπει να επενδύσουμε στην ταχύτητα δράσης και επίλυσης των προβλημάτων και όχι στην εκλογολογία. Εκλογολογία που καλλιεργεί η αντιπολίτευση για ευνόητους λόγους προσπάθειας απαξίωσης των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και για τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου