ΤΟΠΙΚΑ

Κλοιός στο λαθρεμπόριο καυσίμων

κλοιός-στο-λαθρεμπόριο-καυσίμων-765768

Από τις συνολικά εννέα αποθήκες στη Μαγνησία μόνο οι πέντε έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών

Σφίγγει ο κλοιός για τους παράνομους στο χώρο των καυσίμων, που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία και δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη στις επιχειρήσεις τους τα συστήματα εισροών – εκροών. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, όφειλαν να έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα το αργότερο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. Ηδη από κλιμάκια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα εξαπάτησης.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Από τις συνολικά εννέα αποθήκες πετρελαίου θέρμανσης που λειτουργούν στη Μαγνησία, μόνο οι πέντε έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών – εκροών. Νόμιμα λειτουργούν τέσσερις στο Βόλο και μία στην περιοχή του Πηλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας Νίκο Πουρνάρα.

Αντίθετα, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία τεσσάρων αποθηκών πετρελαίου θέρμανσης, διατάχθηκε σφράγιση δύο αποθηκών και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας μίας αποθήκης, λόγω μη εγκατάστασης συστήματος εισροών – εκροών.

Ο Ν. Πουρνάρας εξήγησε ότι οι αποθήκες που σφραγίστηκαν δεν θα λειτουργήσουν φέτος, αφού δεν θα πληρούσαν τους κανόνες νομιμότητας. Ωστόσο, ανέφερε ότι την επόμενη χρονιά μπορούν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να επικαιροποιήσουν τις άδειες λειτουργίας, να εγκαταστήσουν τα συστήματα εισροών – εκροών και να λειτουργήσουν κανονικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα έπρεπε από πέρσι να έχουν εγκατασταθεί στα συστήματα εισροών – εκροών. Ομως, με διάφορες τροποποιήσεις δόθηκαν παρατάσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αποθήκη πετρελαίου θέρμανσης ή πρατήριο καυσίμων εάν δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους επαγγελματίες στο χώρο των καυσίμων», τόνισε.

Σύστημα στο 90% των πρατηρίων

Στα πρατήρια καυσίμων στη Μαγνησία, ένα ποσοστό της τάξης του 90% έχει εγκαταστήσει κανονικά το σύστημα εισροών – εκροών εδώ και μήνες.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Απόστολος Βολιώτης μόνο το 10% δεν έχει εγκαταστήσει το σύστημα και αφορά σε πολύ παλιά πρατήρια ή πρατήρια οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη οι πρατηριούχοι που δεν εγκατέστησαν το σύστημα εισροών – εκροών έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Ορισμένοι ίσως αποφασίσουν, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, να τοποθετήσουν εκ των υστέρων το σύστημα και να λειτουργήσουν μελλοντικά ξανά τις επιχειρήσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου