ΤΟΠΙΚΑ

Ναι, υπό προϋποθέσεις στη δημιουργία περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

ναι-υπό-προϋποθέσεις-στη-δημιουργία-π-768537

Είπαν οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας που τάχθηκαν ενάντια στην κατάργηση των τοπικών φορέων

Επιφυλακτικοί απέναντι στη δημιουργία και λειτουργία ενός περιφερειακού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, εμφανίστηκαν οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθες στη Λάρισα. Οι ΦΟΔΣΑ των Δήμων είναι επικερδείς και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν προτίθενται να παραδώσουν τα… κλειδιά των φορέων τους στα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων, όπως είπαν, εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η σύσταση και λειτουργία ενός περιφερειακού ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Θεσσαλίας, προβλέπεται από τη Νομοθεσία. Η Θεσσαλία θα πρέπει από 1/1/2016 να προχωρήσει στην ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ των δήμων, προκειμένου να ακολουθηθεί ενιαία πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι Δήμοι δεν είναι ολοκληρωτικά αντίθετοι στον περιφερειακό φορέα, υπό την προϋπόθεση να μην καταργηθούν οι τοπικοί. «Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλα έργα και επενδύσεις και οι Δήμοι να φροντίζουν για τα του οίκου τους», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας, Κώστας Γανωτής, ο οποίος υποστήριξε ότι οι φορείς είναι επικερδείς και ενδεχόμενη κατάργησή τους θα αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στην ίδια σύσκεψη, στην οποία από πλευράς Δήμου Βόλου, συμμετείχαν ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Τοπικής Απασχόλησης και Προγραμματισμού – Διαχείρισης ΣΕΣ Αριστείδης Σαββάκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας Απ. Βεργής, οι εκπρόσωποι των Δήμων κλήθηκαν να επικαιροποιήσουν το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της ΠΕΔ Δημήτρη Τσούμα, η συνάντηση θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες περίπου κι αφού επιτροπή αναλάβει να κωδικοποιήσει τη Νομοθεσία και τις προβλέψεις της για τους περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ αλλά και τις αλλαγές που φέρνει στους τομείς της ανακύκλωσης, της δημιουργίας πράσινων γωνιών και της λειτουργίας εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στόχος σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσό είναι η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου